Onze allerbeste bespaartips Wood & Gems Sparen voor een doel Uit de schulden

Sparen. We hebben het veel gedaan de afgelopen jaren – voor verschillende doelen. Zo begonnen we, toen we net getrouwd waren en nog geen vetpot hadden, met twee jaar sparen voor een prachtige roadtrip door de USA. Als we iets doen, willen we het ook goed doen, en zo kostte deze reis ons 10K. Voor dat geld hebben we zowel de Oostkust (New York, Washington, Niagra Falls) gezien, maar ook (na een binnenlandse vlucht) de volledige westkust (San Fransisco, tot aan Phoenix, Monument Valley, Yosemite, Las Vegas en veel meer). Het was een reis om nooit te vergeten, en elke euro (of dollar) waard! Later spaarden we 35K om een jaar in Amerika te kunnen wonen, uiteindelijk besloten we toch in Nederland te blijven en staken we het geld in het verbouwen van ons gigantische nieuwe klushuis in Veenendaal. Daarna besloten we te gaan adopteren. De totale jarenlange procedure kost tienduizenden euro’s. Denk aan kosten voor trainingen, onderzoeken, advocaten, rechters, procedures, beëdigde vertalers, begeleiders, bemiddelaars, legaliseren van documenten, medische keuringen, reis en verblijf en zo nog veel veel meer. Alles non-profit en volledig te verklaren. Maar dus wel een boel geld, maar het is het oh zo waard. Geen seconde spijt van! Toen we besloten om meerdere kinderen tegelijk te adopteren ging dit bedrag, zoals je kunt bedenken, nog een flink stuk omhoog. Ook hiervoor hebben we dus jarenlang flink wat geld opzij moeten zetten en veel kosten moeten dekken. Daarnaast hebben we altijd een passie gehad om veel weg te kunnen geven, en hebben we altijd geïnvesteerd in onze bedrijven, om die verder op te bouwen en te laten floreren. Dat we een dingetje of twee van sparen afweten, kun je wel stellen 😉 Door de jaren heen zijn we er pro’s in geworden, en vele vrienden hebben ons om onze extreme bespaarmanieren voor gek verklaard 😀 Dat snappen we goed! En nu we financieel veel breder zitten, mogen we ook wat meer leren om los te laten en soms wat meer in het hier- en nu te genieten van ons geld. Denk aan wat vaker uit eten gaan, leuke dingen doen met anderen enz. Dat doen we nu ook. Tegelijkertijd zullen we altijd verstandig met ons geld blijven omgaan. We hebben nooit schulden gehad (behalve uiteraard onze hypotheek), of rood gestaan, en dat houden we graag zo. In deze blogpost delen we onze huidige financiële doelen, maar juist ook onze allerbeste tips van de afgelopen jaren waarop jij het beste kan (be)sparen. Heb je schulden? Of spaar je ook voor een groot doel? Een verbouwing? Een mooie reis? Of net zoals ons: adoptie? Dan weten we vrijwel zeker dat deze tips jou gaan helpen. Mogelijk spaar je met deze tips zelfs wel tot tienduizenden euro’s per jaar, net zoals ons en deze vrouw die een jaar lang heel zuinig leefde. Ben je benieuwd? Lees lekker verder!

Algemene tips

Als eerste willen we je graag wat algemene tips meegeven waar een ieder wat mee kan, en die je helpen om het (be)sparen ook goed vol te blijven houden.

Heb visie
Hou je doelen voor ogen! WAAROM wil je besparen? Wat is je doel? Maak ze concreet. Wat en wanneer? Zet die doelen ook op papier.

Heb visie wat zijn je doelen uit de schulden komen financiele doelen behalen

Ik zelf ben heel visueel ingesteld. Bovenin mijn kledingkast heb ik plaatjes opgehangen van onze spaardoelen. Zo zie ik het elke dag als ik die kast open doe en wordt ik herinnerd aan waar ik voor spaar en waarom. Je kan dit ook met tekst erbij schrijven als je wilt. Naast die plaatjes heb ik ook een soort meter uitgetekend die ik inkleur, elke keer als we er weer een bepaald bedrag bovenop hebben kunnen doen. Dit maakt het heel visueel voor mezelf. Visie helpt je om dingen vol te houden.

Spaardoelen visualiseren spaarmeter Kledingkast DIY ideetje Leren sparen Wood & Gems Eline van der Woude

Dit zijn een paar van onze financiële doelen:

 • Jaarlijks hypotheek aflossen zo ver als maximaal boetevrij mag
  Bij ons komt dit neer op ongeveer 10% van onze hypotheek per jaar. En we doen dit nu voor het 2e jaar. Op deze manier gaan onze maandlasten elk jaar verder omlaag, kunnen we meer sparen, geven en investeren en werken we toe naar ons doel om ooit hypotheekvrij te leven.
 • Verder opknappen van ons huis
  Toen ons huis, na een enorme verbouwing, voor het allergrootste deel klaar was, hadden we geen puf meer voor de afwerking van sommige dingen. Daar willen we nu nog het een en ander aan doen. Dit gaat om een paar duizend euro maximaal.
 • Investeren in Sander’s bedrijf
  Sander heeft een mooie uitbreidingsvisie van zijn bedrijf, daar willen we geld in investeren zodat dit verder- en verder kan groeien.
 • Een eigen stichting oprichten
  Vanuit die stichting willen we goede doelen steunen, mensen verder helpen, maar ook bijvoorbeeld Organicups uitdelen aan meisjes in ontwikkelingslanden.   
 • Over ongeveer 5 a 6 jaar ons droomhuis bouwen
  Noah gaat tegen die tijd naar de middelbare school, en onze kinderen gaan dan waarschijnlijk richting de tienerleeftijd. Het lijkt ons super tof om ooit samen met een architect een huis te bouwen die naadloos aansluit bij onze levensstijl, onze stijl, die duurzaam en zo veel mogelijk zelfvoorzienend is, en waarin elk kind een fijne slaapkamer kan hebben.

En zo zijn er nog meer kleine- en grote doelen die we hebben.

Stick to it en zoek eventueel hulp
Als je dan besloten hebt om er voor te gaan, en je je financiële doelen hebt opgesteld, hou dat dan vol en zet door. Voor sparen heb je een langetermijnvisie nodig. Het heeft geen enkel nut om maandenlang trouw ergens voor te sparen, en het vervolgens in één keer weer uit te geven aan een impulsinkoop. Dan ben je terug bij af. Vind je dit nou echt heel moeilijk? Of heb je schulden? Of een gat in de hand? Zoek daar dan hulp bij om het patroon te doorbreken. Dat klinkt als een giga stap om te doen maar ik zeg altijd dit: Als je gewond raakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, ga je naar de dokter en laat je je behandelen. Maar als je psychisch gewond bent lopen we daar vaak jarenlang mee rond, want de drempel is zo hoog. Hetzelfde nu met schulden. Veel mensen lopen met die last jarenlang rond. Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders huishoudens risicovolle schulden heeft? En dat het één van de hoofdredenen is waarom mensen ruzies hebben en uit elkaar gaan? Zoek op tijd hulp. En wil je graag sparen maar ben je bang dat je het toch ineens gaat uitgeven? Zoek dan een betrouwbaar iemand op (bijvoorbeeld een familielid) en geef die elke keer het geld. Maak de afspraak dat je het pas krijgt als je het totaalbedrag hebt behaald en gaat uitgeven aan je doel.  

Waar wel- en waar niet?
Bedenk waar je wél- en niet wilt beknibbelen. Voor ons is dat vakantie. Ons motto is: Work hard rest hard. Zo houden we het harde werken het beste vol. We werken hard, maar vinden het belangrijk ook op z’n tijd te ontspannen en mooie herinneringen op te bouwen als gezin. Wat zijn jouw dingen waar je wél- en absoluut niet op wilt besparen? Maak een lijstje met al je jaarlijkse uitgaven en noteer daarbij ‘ja’ of ‘nee’. Ga daarna kijken hoe je kan besparen op al je punten waar je ‘ja’ bij hebt ingevuld.

Waarom besparen waarop niet lijstje jaarlijkse uitgaven

Let op de kleintjes!
Dit is een belangrijke en wordt vaak onderschat. Veel mensen kopen gewoon het eerste beste wat ze tegenkomen. Bijvoorbeeld in de supermarkt. Dat een zelfde product, maar die wat lager in de schappen ligt, €0,20 goedkoper is, daar wordt vaak niet op gelet, want ‘ah joh, zo’n klein bedrag maakt toch niet uit’. Maar al die kleine bedragen bij elkaar op jaarbasis is een flink bedrag. En zo geldt het voor al je uitgaven. Denk aan de hotels op vakantie, je online aankopen.. Vergelijk en kijk of het goedkoper kan. Alle kleine beetjes bij elkaar schelen honderden- tot duizenden euro’s op jaarbasis.

Geld sparen Muntjes euro's 20 cent 50 cent 10 cent 5 cent Let op de kleintjes

Onze 44 beste bespaartips

En daar zijn we dan: bij al onze beste bespaartips. Al deze tips los van elkaar lijken misschien wat pietluttig en onzinnig. Maar zie het vorige punt ‘let op de kleintjes’ en bedenk je dat alles bij elkaar je (tien)duizenden euro’s op jaarbasis kan besparen. Here we go!

# Tip 1 // Probeer toe te werken naar een verdeling van 70/10/10/10 voor je inkomen
Dit doe je als volgt:

 • Ongeveer 70% van jullie inkomen is voor de vaste lasten (huis, auto, verzekeringen, boodschappen etc). Dit is niet voor iedereen makkelijk en lukt je misschien ook nog niet in het begin, maar het is wel een mooi doel om naartoe te streven. Hou hier rekening mee met de aanschaf van je huis, doen van boodschappen etc. Hierbij in zitten ook extra’s zoals verjaardagscadeaus, uit eten gaan en vakantie (tenzij dat je enige spaardoel is).
 • Ongeveer 10% van jullie inkomen is voor het potje ‘onvoorziene kosten’, zoals een wasmachine die kapot kan gaan, of een auto die gerepareerd moet worden.
 • Ongeveer 10% van jullie inkomen is om te sparen, beleggen en-/of te investeren
 • En 10% (of meer) om te geven aan goede doelen. Hoe arm je ook bent in Nederland, je behoort alsnog tot de rijksten van deze aarde. Spread the love!
70 10 10 10 perfecte verdeling inkomen Wood & Gems

# Tip 2 // Check de folders
Sander ging tot voor kort geleden altijd langs 5 supermarkten voor onze wekelijkse boodschappen. Nu we financieel breder zitten, en hij zijn tijd beter in zijn business kan steken, gaat hij er langs twee of hooguit drie (nog steeds veel). Van elke supermarkt pluist hij de folders uit op zoek naar de beste deals. Bijna alles koopt hij in de actie. Dingen die langer houdbaar zijn koopt hij ruim in bij 1+1-gratis deals. Dit alles bewaren we in voorraadkastjes. Als ooit de hongersnood uitbreekt moet je bij ons wezen 😉 Toen Noah nog een baby was kocht ik luiers ook altijd ruim in, altijd met 1+1 gratis kortingen. Scheelt zoveel! Jarenlang gaven we gemiddeld ongeveer €40 a €50 per week uit aan boodschappen (inclusief alles, eten, shampoo, schoonmaakmiddel, wasmiddel, kattenbakgrit enz). Inmiddels leven we nu iets breder en zitten we rond de €75 per week. Maar terug naar die €40 tot €50, dat is echt extreem laag voor een 3-persoonshuishouden. Volgens het Nibud zouden we alleen al voor eten met z’n drietjes al €113,68 per week kwijt moeten zijn. Zo goedkoop boodschappen doen als wij dat deden- en nog doen is een uitdaging, maar zeker mogelijk. Moet je je bedenken hoeveel wij per maand besparen.. of per jaar!

Check de folders op acties folder deals Bespaartips 1+1 gratis Wood & Gems

# Tip 3 // Maak een wekelijks eetplan aan de hand van de folders
Als je elke week met de folders gaat zitten, en gaat bedenken wat je kunt maken met de dingen die in de actie zijn, bespaar je veel meer geld dan gewoon maar kopen waar je zin in hebt. Veel mensen gaan dagelijks- of om de dag naar de supermarkt, en ook nog eens vlak voor etenstijd. Rond die tijd heb je vaak trek, koop je meer, en kom je elke keer met dingen thuis die je eigenlijk niet nodig had. Probeer maximaal 2 keer per week langs de supermarkt te gaan en hou je aan je plan.

# Tip 4 // Maak met jezelf de afspraak alleen spullen te kopen die op je lijstje staan
Jaarlijks gooien Nederlanders kilo’s en vele euro’s aan eten weg per persoon. Vaak kopen mensen te veel in, en gaat het over de datum. Check eerst thuis of je iets niet al hebt. Zo voorkom je dat je spullen dubbel inkoopt. Zorg voor vaste plekken in huis zodat je precies weet of je iets nog op voorraad hebt of niet.

Maak een boodschappenlijstje en hou je er aan bespaartips Wood & Gems

# Tip 5 // Eet minder vlees
Naast dat met mate vlees eten beter is voor je gezondheid, voor de dieren, en voor het CO2 gehalte op deze planeet, scheelt het ook behoorlijk in de portemonnee. Als wij vlees eten bakken we altijd maar twee stuks, en geven Sander en ik allebei een kwart aan Noah – dan heeft hij een halve.

# Tip 6 // Heb je een baby en kan je borstvoeding geven? Doe het!
Naast dat het over het algemeen gezonder is, is het ook veel goedkoper. Flesvoeding is echt duur!
Lukt het niet goed? Huur een lactatiedeskundige in. Dit kost je misschien €100 (als je er niet voor verzekerd bent) maar is het oh zo waard en snel terugverdiend. Zij weten zoveel meer over borstvoeding dan een verloskundige of kraamverzorgster. Ze loste bij mij binnen 1 uur problemen op waar ik al tijden mee liep. Echt amazing en een aanrader!

# Tip 7 // Neem je lunch- en koffie van huis mee
Elke keer wat te eten kopen in de kantine van je werk, of in de Starbucks onderweg, kost veel geld.

# Tip 8 // Drink water en leer ook je kinderen om water te drinken
Naast dat dit veel gezonder is scheelt dit zooooo veel op jaarbasis in je boodschappenkosten. Wij drinken alleen maar water en kopen dus vrijwel nooit frisdrank in, alleen voor verjaardagen en bezoek.

Drink water naast gezond ook lekker goedkoop Bespaartips Wood & Gems

# Tip 9 // Drink geen- of weinig alcohol
Alcohol is duur. Wij zelf drinken niet. Ook zonder alcohol kun je het super gezellig hebben. Dit scheelt enorm ook in de kosten bij een restaurant. Al die bijzondere wijntjes en speciaal biertjes tikken flink aan op de eindrekening. 

# Tip 10 // Ga minder vaak uit eten
Hier kun je flink op besparen. In 2018 besteedde de gemiddelde persoon €1163 per jaar aan eten buiten de deur. Met z’n tweeën is dat dus €2326. Dat is erg veel. Toen we voorheen echt flink bespaarden, gingen we maar twee keer per jaar uit eten: op onze trouwdag en op de dag dat we verkering kregen. Dat kostte ons ongeveer €140 per jaar. Flink verschil met die €2326 hè 😉 Daarmee bespaarden we dus een heleboel. Inmiddels gaan we iets vaker, maar nog steeds alleen op speciale gelegenheden. Je kan ook lekker thuis voor elkaar koken, of samen gourmetten. Dat doen wij ook nog wel eens. Kaarsjes erbij en je waant je net in een restaurant. En die keren dat je dan wél echt naar een restaurant gaat voelt het extra speciaal 😉

# Tip 11 // Stop met roken
Als je dat doet. Alleen al het geld zou een reden zijn waarom ik nooit zou beginnen met roken. Wat kost dat veel per maand! Als je elke dag een pakje rookt, zoals veel mensen doen, kost dat wel €2372,50 per jaar! Bedenk je wat je allemaal met dit geld zou kunnen doen. Er zijn geweldige apps die je vertellen hoeveel dagen je al gestopt bent, en hoeveel winst dat je al heeft opgeleverd. Super handig en motiverend!

# Tip 12 // Hang je was op, in plaats van het in de droger te stoppen
Bij ons is het simpel: Wij hebben bewust geen droger gekocht, zodat we hem ook niet konden gebruiken. Dit scheelt ons de aanschafkosten van de droger zelf, en voor het drogen van kleding €80 tot €110 per jaar aan elektriciteitskosten. In de toekomst, als ons gezin verder uit gaat breiden, kopen we er wel een. Maar tot nu toe was dit een goede jaarlijkse besparing.

# Tip 13 // Zet de verwarming overdag op 19 graden (of in ieder geval lager dan je gewend bent) en doe de verwarmingen in alle slaapkamers uit
Dit doen wij al jaren! Behalve als we ziek zijn of als er bezoek komt, want die vinden het meestal te koud. In het begin van de winter is het altijd even wat fris, maar als je even een week tot twee weken doorzet, went je lichaam eraan en merk je dat je het eigenlijk helemaal niet zo snel koud hebt. Behalve dat dit gemiddeld €90 scheelt op je jaarlijkse rekening, is het ook nog eens heel duurzaam en helpt de kou je met afvallen 😉

Zet de verwarming lager 19 graden duurzaam energiezuinig besparen

# Tip 14 // Draag sloffen en een warme trui
Heb je warme voeten? Dan is het voor je lijf ook veel makkelijker om zichzelf warm te houden. Als jij zorgt voor warme kleding hoeft je verwarming minder hoog.

Draag sloffen en hou je zelf warm dikke trui lagere energiekosten bespaartips

# Tip 15 // Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden, en draai de verwarming een uur voor je gaat slapen uit
Heb je vloerverwarming? Zet ‘m dan op 17-18  ̊C, anders warmt dat niet snel genoeg op de volgende morgen. Ook dit scheelt, net als het vorige punt, aanzienlijk op je jaarrekening en in duurzaamheid.

# Tip 16 // Sluit de deuren in huis, zo blijft de warmte op één plek
Ook dit scheelt een hoop. Hiermee alleen al bespaar je gemiddeld bijna €240 per jaar, aldus Milieu Centraal.

# Tip 17 // Wissel elk jaar van energieleverancier
Als je overstapt krijg je vaak een hoge korting. Dat kan aanzienlijk schelen!

# Tip 18 // Of neem zonnepanelen
Hebben wij sinds kort ook en zorgt dat we bijna energieneutraal (met stroom) kunnen wonen. Tis niet mooi, maar wel heel duurzaam. De investering in het begin is groot, al worden zonnepanelen met het jaar ook efficiënter en goedkoper, maar uiteindelijk gaat het na een aantal jaar je geld opleveren.

# Tip 19 // Vervang je gloeilampen door LED-lampen
Wij hebben ze inmiddels door het hele huis. Ze zijn wat duurder in aanschaf, maar echt veeeeeeel energiezuiniger. Daarnaast gaan ze meestal ook wel 10-15 jaar mee. Waar we eerst continu peren moesten vervangen, hoeft dat nu niet meer. Handig en duurzaam!

Koop LED lampen energiezuinig besparen spaardoelen goedkoop op de lange termijn

# Tip 20 // Koop bepaalde producten, zoals shampoo- en conditioner, groot in
Ik koop shampoo vaak in flessen van 1000ml (dat is zo’n grote fles met een pompje, net als bij de kapper). Meestal shop ik 1000ml-flessen bij Kapperskorting.nl (zoek in de zoekbalk, van hun website, op “1000ml”)– daar kun je dit soort grote flessen makkelijk kopen. In aanschaf is dit wat duurder, maar als je het uitrekent wat dit je scheelt op jaarbasis, is dit echt goedkoper.

Goldwell Dualsenses Just Smooth Taming Shampoo Conditioner 1000ml pompje Wood & Gems Eline van der Woude Sterke haren pluisvrij anti-klit

# Tip 21 // Leen of huur spullen in plaats van ze te kopen
Sommige apparaten of dingen heb je zo weinig nodig, die kun je beter een keer lenen of huren. Dat scheelt weer een hoop en is ook duurzamer.

# Tip 22 // Koop eens een tijd weinig- tot geen kleding – en indien wel: sale of Marktplaats
Wij hebben, in het begin van ons huwelijk, toen we nog geen vetpot hadden omdat ik nog studeerde en Sander net zijn eerste echte baan had, wel eens twee jaar geen kleding gekocht. Kijk eens in je kledingkast wat je allemaal al hebt, ga bekijken hoe je daar nieuwe combinaties mee kan maken. Je hebt echt niet zoveel nodig. Zorg voor een aantal goede basics, dat scheelt al een hoop. Verder kun je altijd in december/januari of in juli/augustus veel kleding in de sale kopen. Winkels houden dan allemaal grootse uitverkoop omdat ze plaats willen maken voor hun nieuwe collecties. Koop ook dan alleen wat je echt nodig hebt. Koop niet omdat het zo goedkoop is, en je uiteindelijk nog steeds bergen uitgeeft (ook hierin: let op de kleintjes – heel veel kleine bedragen is samen een groot bedrag).

Minder kleding kopen is ook duurzamer. En als je dan uiteindelijk financieel een paar stappen verder bent, ga je dan eens verdiepen in het overstappen op duurzame kleding. Dat doen wij nu ook meer- en meer. Dat is over het algemeen wat duurder, maar veel beter voor deze planeet en voor de mensen die jouw kleding moeten maken.

Wat ook heel duurzaam is, is kleding tweedehands kopen. Denk aan Marktplaats, of de lokale kringloop. Heb ik ook veel gedaan. Dat is niet vies, dat is lekker hip en vintage 😉

# Tip 23 // Wil je met sparen sneller meters maken? Verkoop dan je huis en ga goedkoper wonen
Dit klinkt rigoureus, en dat is het ook, maat dit offer wat je brengt loont zeker. Het kan je maandelijks enorm veel schelen. Ga kleiner wonen, minder luxe of verder weg van het centrum.

Wood & Gems All rights reserved Te duur huis Verkoop het maximale hypotheek

# Tip 24 // Stel een maandelijks spaardoel in
In de meeste online bankieren-apps kun je instellen hoeveel geld je maandelijks wilt sparen. Dit gaat dan automatisch van je betaalrekening naar je spaarrekening.

# Tip 25 // Vergelijk (zorg)verzekerings-premies
Elk jaar in december kijkt Sander naar de beste zorgverzekering voor de laagste prijs, en vaak wisselen we dan ook. Dit kan enorm schelen. Ook betalen we de zorgverzekering in één keer vooruit, in plaats van maandelijks. Vaak krijg je dan een paar procent korting, wat op zo’n groot bedrag best veel is.

# Tip 26 // Koop kinderkleding een jaar vooruit in de sale
Kinderen groeien als kool, en in de beginjaren is daar geen touw aan vast te knopen. Binnen enkele maanden kunnen ze uit hun kleding zijn gegroeid. Nu Noah wat ouder is, op dit moment 6, merk ik dat hij minder snel van maat wisselt – nu ongeveer per jaar/twee jaar. Daarom kan ik nu vooruit kopen in de sale. Ik koop kleding dan één of twee maten groter dan hij nu heeft, en hou dat alvast apart voor volgend jaar. Ideaal!

# Tip 27 // Koop spullen online zodat je prijzen kan vergelijken
Altijd handig!

# Tip 28 // Verkoop je auto en ga goedkoper rijden + deel je auto
Dit hebben wij ook gedaan. Ook dit kan enorm schelen in je maandelijkse kosten. Wij gingen van een prachtige veel te luxe Volkswagen Passat GTE naar een 23 jaar oude krakende Volvo 850.
Dit scheelde maandelijks enorm, waardoor wij konden investeren in onze bedrijven. Daarnaast hebben wij hebben altijd bewust één auto gehad, om op die manier maandelijks honderden euro’s te besparen. Natuurlijk waren twee auto’s (voor ons beide een) handiger geweest, maar ik doe bewust alles op de fiets. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, terwijl ze op 5 minuten fietsafstand wonen. Helemaal prima, maar als jij wilt besparen kun je beter de fiets pakken.

Oude auto Youngtimer Volvo 850 Belastingvoordeel Sander van der Woude Business Intelligence Consultant

Als ik buiten de deur moet werken probeer ik wat te regelen met Sander en onze agenda’s, zodat ik de auto mee kan nemen. Dit werkt niet voor ieders situatie, maar het loont om te kijken of dit toch een optie is voor jullie. Eventueel kan één van jullie ook met het OV, of ga carpoolen met een collega. Dat doet Sander elke woensdag. Scheelt ook enorm in de jaarlijkse kosten.

# Tip 29 // Kijk waar je goedkoop kan tanken
Veel mensen tanken langs de snelweg, maar daar betaal je vaak veel meer dan gewoon in een dorp of stad. Sander weet precies waar hij goedkoop kan tanken. Jaarlijks scheelt dit enorm. Als je dan toch bij het tankstation bent, check dan meteen je bandenspanning. Als je zachte banden hebt kost dat je auto veel meer brandstof.

# Tip 30 // Heb je een kleine schade gemaakt? Betaal dit dan zelf
Zo’n 1,5 jaar geleden reed ik met onze trekhaak zachtjes in de bumper van de geparkeerde auto achter mij. Jammer! De schade kostte ongeveer €350. We hebben die zelf betaald en niet opgegeven aan de verzekering. Als je dit wel doet gaat je premie namelijk in de jaren daarna omhoog, en ben je uiteindelijk duurder uit.

# Tip 31 // Koop spullen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding
Je kent vast het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’. Dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn, maar wel vaak. Onderzoek welke producten het waard zijn om te kopen en welke niet. Welke producten gaan lang mee? Dit uitzoeken kost tijd. Dat is precies waarom wij Wood & Gems hebben opgericht 😉 In onze reviews vind je als onze bevindingen. You’re welcome! 😉

# Tip 27 // Stel zelf je reis samen in plaats van naar een reisbureau te gaan
Dit scheelt zoveel.. lekker zelf doen met behulp van onze travel-tips!

Wood & Gems Travel review Khao Sok Cheow Lan Lake

# Tip 33 // Kijk of je geld terug kan krijgen met je belastingteruggave
Ik heb het geluk dat Sander hier goed in is, en wij krijgen vaak een mooi bedrag terug. Als je dit zelf lastig vind om te bekijken en regelen, kun je vragen of iemand met verstand ervan je kan helpen.

# Tip 34 // Gok niet en koop geen loten
De kans dat je op de lange termijn veel geld verdient door gokken- of loten kopen is nihil. De kans om op de lange termijn veel geld te verdienen door er verstandig mee om te gaan is veel groter. Besteed je geld wijs. Doe er gewoon niet aan mee.

# Tip 35 // Kijk of je abonnementen op kunt zeggen of naar beneden kunt schroeven
Hoeveel belminuten gebruik je nou werkelijk gemiddeld per maand? Heb je dat dure abonnement met eindeloos bellen wel nodig? En hoe zit het met magazines waar je nog lid van bent? Of tv-zenders? Goed om eens na te lopen.

# Tip 36 // Genoeg is genoeg – leer (je kinderen) te genieten van minder
Je hoeft niet altijd naar een pretpark- of uit eten te gaan om een hele leuke tijd met elkaar te hebben. Je kan ook lekker gaan picknicken in een park of bij een speeltuin. Dat is een stuk voordeliger, voor kinderen bijna even leuk, en daar gezellig bijkletsen met een vriendin gaat even goed als in een chique restaurant. Of je maakt een spannende speurtocht door het bos.

En als je dan wel een keer naar bijvoorbeeld de Efteling gaat, dan is dat al geweldig leuk an sich. Toen wij daar een tijdje terug een keer waren, zag ik een kwartier naar openingstijd al kinderen rondlopen met een Efteling ’t shirt, magische toverstaf met lampjes en geluiden, een Efteling-knuffel, drinkbeker en muts. Daar betaal je in zo’n pretpark natuurlijk de hoofdprijs voor. Kijk, iedereen moet het voor zichzelf weten natuurlijk, en misschien was het iets super eenmaligs, maar ik persoonlijk denk dat je daarmee super verwende kinderen creëert waarbij het nooit genoeg is. Zelfs als ik miljonair was zou ik dit nog niet doen denk ik. Altijd meer, meer, meer. Leer je kinderen genieten van minder, zodat ze het leven altijd zullen waarderen.

Leer om lol te hebben zonder veel geld uit te geven zuinig sparen

# Tip 37 // Repareer
Wij zijn een vaste klant bij de schoenmaker, en ook als er iets anders in huis stuk is kijken we altijd eerst even of we het kunnen (laten) maken. Dit kan enorm schelen en is duurzamer.

# Tip 38 // Onderhandel
Yup, that’s right! Wij Nederlanders zijn dit niet zo gewend, maar het is iets wat je zeker kan doen. Ik ben er door de jaren echt de lol van gaan inzien en heb ons er al heel wat geld mee bespaart. Zeker als je iets duurs koopt, of meerdere dingen afneemt, kun je makkelijk onderhandelen. Keukenzaken houden hier bijvoorbeeld gewoon rekening mee, en hebben daar speciaal voor een marge bovenop de prijs die ze graag zouden willen krijgen. Die vragen standaard meer voor een keuken, en dan kan er altijd onderhandeld worden. Veel mensen laten dat soort geld liggen omdat ze niet durven. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Wie niet vraagt, ontvangt niks. Oefen lekker voor de spiegel, of met iemand die hier goed in is.

# Tip 39 // Besteed uit als dit jou uiteindelijk meer geld oplevert
Dit inzicht kreeg ik via het Instagramprofiel van business-guru Charlotte van ’t Wout. Zij zei een keer in haar stories dat ze nooit zelf kookt, maar altijd eten besteld of buiten de deur eet, omdat werken haar meer geld oplevert dan zelf koken. Bovendien vond ze koken ook niet zo leuk. Haar uurloon is hoog, en als zij nog even een uurtje doorwerkt, in plaats van boodschappen te doen en te koken, levert haar dat meer op. Slim! Hetzelfde geld voor een schoonmaakster inhuren bijvoorbeeld, of een boodschappen-bezorgservice. Als dat jou bergen tijd en energie bespaart, bespaart dat jou misschien ook wel geld doordat je in die tijd kan werken.

Muntjes euro's 20 cent 50 cent 10 cent 5 cent Let op de kleintjes besparen

# Tip 40 // Koop nooit iets op aflossingsbasis
Geef, behalve je hypotheek, alleen geld uit dat je ook daadwerkelijk hebt. Zo voorkom je niet alleen schulden, maar hoef je ook niet dure aflossingsrente te betalen.

# Tip 41 // Verkoop spullen
Go Marie Kondo-style en minimaliseer door je spullen te verkopen. We zijn met z’n allen soms net hamsters, en verzamelen door de jaren heen van alles. Als je eens even door al je spullen heen gaat, kom je nog best het een- en ander tegen wat jij misschien niet meer gebruikt, maar voor anderen wél van waarde kan zijn. Zet dat op Marktplaats en verkoop het. Kan je zo een flinke duit opleveren 😉

Verkoop je spullen via Marktplaats Marie Kondo Minimaliseren bespaartips

Tip 42 // Start je business of bedenk een manier om passief inkomen te verdienen
Dit is niet echt een bespaartip, maar helpt je wel om maandelijks meer inkomen te laten binnenkomen. Lees hier onze tips voor hoe jij tot je nieuwe businessidee kan komen 😉

Tip 43 // Ga op vakantie in eigen huis
Een jaar je vakantie naar het buitenland (of binnenland) overslaan scheelt je als snel honderden tot duizenden euro’s per jaar. Wij hebben dit een aantal jaren gedaan, bijvoorbeeld het jaar dat we een nieuw huis kochten. Ga op vakantie in eigen huis, wees toerist in eigen land. Bezoek vrienden, ga de natuur in, ga lekker picknicken, misschien een keer naar een pretpark of uit eten. Kortom: heb een goeie tijd met elkaar!

# Tip 44 // Knip elkaars haren
Al sinds het begin van ons huwelijk knip ik zelf Sander’s en Noah’s haren. Dat heeft al heel wat kapperskosten gescheeld. Vroeger deed ik zelfs mijn eigen haren, plukje voor plukje 1 of 2cm eraf. Omdat ik krullen had (nu niet meer) viel dat ook niet zo op. Tegenwoordig ga ik gewoon langs de kapper hoor 😉 Die kunnen het natuurlijk nog veel beter, en het is fijn even zo’n relaxmomentje voor jezelf. Maar weet dat dit ook een manier is waarop je kan besparen.

Tip leer zelf haren knippen en bespaar door de jaren heen een hoop geld

Dat was ‘m!
Al onze beste tips! Nog best een kluif om even zo uit te werken, maar ik hoop van harte dat dit veel mensen gaat helpen om bijvoorbeeld uit de schulden te komen, of om hun grote spaardoelen te behalen. Hoe tof zou dat zijn?! 🙂 Heb je nog vragen? Of heeft het je geholpen? Of misschien heb je zelf hele goede aanvullende tips? Laat dan even een reactie achter onder deze blogpost. Vinden we altijd leuk! Veel succes!