Wood & Gems Wood and Gems Eline van der Woude blogger blogster Bruidsfotografe Forever Yes Photography Forever Yes Academy

Vorig jaar april zat ik een beetje in een dilemma wat werk betreft. We waren bezig met het klaarmaken van ons adoptiedossier, die dan in juli opgestuurd zou worden naar het land waaruit wij gaan adopteren. Sinds 2011 mocht ik vele prachtige bruiloften fotograferen vanuit mijn bedrijf Forever Yes Photography. Wat een droombaan! Toch wist ik nu even niet wat ik moest doen. Tot aan 5 juli had ik nog bruiloften aangenomen om te fotograferen als bruidsfotograaf, maar vanaf daarna had ik mijn agenda helemaal leeg gepland en geen enkele bruiloft meer aangenomen. Waarom? We konden vanaf dat moment élk moment gebeld worden met het nieuws dat er een match was, en dan zouden we hup hup snel voor 6 weken lang naar het buitenland moeten om onze kinderen te ontmoeten, en eenmaal thuis in Nederland wil ik thuis blijven bij de kinderen. Als dit alles snel zou gebeuren, en ik had nog veel bruiloften staan, zou dit betekenen dat ik hen zou moeten afzeggen. Dat wilde ik mijn bruidsparen niet aan doen voor de mooiste dag voor hun leven. Maar wat zou ik dan gaan doen met mijn tijd vanaf juli? Wat als het nou niet een paar weken, maar nog jaren duurt voordat dat verlossende telefoontje komt? En zo bedacht ik, in april 2018, ’s nachts in mijn bed één van mijn zoveelste business-ideeën. Een idee waarmee ik ook passief inkomen zou gaan verdienen (zo’n idee probeerde ik al jaren te verzinnen!), zodat er straks geld binnen blijft stromen als ik met onze kids thuis ben. Die nacht werd er weinig geslapen, en schreef ik alles op om dit idee enkele weken later online te lanceren. En wat ik zelf super tof vond, en waar ik stiekem ook wel een beetje trots op ben, is dat het naast een nieuw bedrijfsconcept, ook nog eens een – voor deze branche – vrij uniek verdienmodel is. Ben je benieuwd? Lees lekker verder!

Bruidspaar Forever Yes Photography Eline van der Woude destination Wedding Frankrijk

Geef je kennis door

In de week voordat dit idee in mijn hoofd op plopte, zeiden toevallig (in hoeverre je in ‘toevalligheden’ geloofd 😉 ) meerdere mensen tegen mij: “Wat zonde dat je gaat stoppen met bruiloften fotograferen! Je bent zo goed! Je hebt zoveel kennis opgebouwd de afgelopen 7 jaren, vind je dat nou niet zonde om dat allemaal zo in één keer weg te gooien? Kun je niet op de een of andere manier je kennis doorgeven? Dat je mensen in dienst gaat nemen die het werk voor je doen? Of dat je cursussen gaat geven?”.

Super lief van deze mensen dat ze dit zo zagen en benoemden. Toch zag ik twee grote struikelblokken:

Struikelblok #1 // Ik wil niet iemand in dienst nemen, want bruidsparen boeken mij voor mijn specifieke stijl + ik wil de verantwoordelijkheid, voor andermans werk, niet dragen
Als Fine Art Wedding-photograher heb ik een vrij specifieke stijl. Mensen van heinde en verre boekten specifiek mij omdat ze mijn stijl zo mooi vonden. Een stijl is ook zoiets persoonlijks, dat draag je niet zomaar even over. Maar ook vond ik de verantwoordelijkheid te groot. Voor elke bruiloft zette ik mijn alles op alles om de mooiste foto’s te maken, om geen moment te missen, om meteen na een bruiloft mijn foto’s driedubbel te back-uppen, allemaal om mijn bruidsparen de maximale meest geweldige ervaring te kunnen garanderen. Voor een ander hiervoor instaan vond ik zelf te spannend. Helemaal omdat je een bruiloft nooit kan overdoen. Ik weet het niet. Ik vond het gewoon geen fijn idee om mensen in dienst te nemen en dan namens mij bruiloften te laten fotograferen.

Struikelblok #2 // Ik geloof niet zo in cursussen
En waar je niet echt in geloofd, kun je beter niet doen. Ik zie het zo: cursussen zijn vaak één, maximaal twee dagen, en daarin kun je nooit écht de essentie van je kennis overbrengen. Hooguit gaat een cursist weer geïnspireerd naar huis, om vervolgens op eigen oude wijze verder te gaan met wat kleine aanpassingen. Nee, als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Ik zou nooit al mijn meest waardevolle kennis kunnen overdragen in 1 of 2 dagen. Ik had al meerdere startende fotografen geholpen door one-on-one coaching en vaak ging dat per uur, en boekten ze me voor een dagdeel. Dan merkte ik al hoe weinig tijd dat was. Met een cursus kun je nooit alle individuele vragen beantwoorden, nooit al je beste tips geven. En áls ik het doe, dan is dát juist wat ik het liefste wil: al mijn kennis van de afgelopen jaren overbrengen, zodat ze er ook écht wat aan hebben.

Forever Yes Photography destination love photoshoot Italië Ostuni Italiaans auto Eline van der Woude bruidsfotografe Blog Wood & Gems

Forever Yes Academy

Zoals je in deze blog kon lezen, is het altijd goed om een nieuw business-idee te bedenken vanuit een probleem – of in dit geval dat ik dus 1 a 2 daagse cursus te kort vond. En zo ontstond het idee voor Forever Yes Academy! Een opleiding voor startende bruidsfotografen. In 10 vrijdagen gaf ik maximaal 6 deelnemers al mijn kennis door. Denk aan:

 • De sleutels van mijn succes
 • Vinden van je eigen stijl & ideale klant
 • Opvallen in een concurrerende markt
 • Branding // Bedrijfsnaam
 • Marketing // Social Media // Sales-technieken
 • Hoe je toe kan werken naar het fotograferen van 20+ bruiloften per jaar
 • Hoe je destination weddings kan binnen halen- en wat er bij komt kijken
 • Prijzen bepalen // zorgen voor een inkomen waar je happy van wordt
 • Apparatuur en must-haves
 • Camera-techniek
 • Compositie, unposed posing (mooi neerzetten van je stellen) en andere fotografietechnieken
 • Werken als Fine Art photographer
 • Aandachtspunten voor een trouwdag
 • Professioneel en leuk klantcontact
 • Voorkomen van- en omgaan met ontevreden klanten
 • Styled photoshoots // Netwerken in de trouwbranche
 • Albumdesign
 • Mooi, snel en effectief bewerken in Lightroom
 • Je eigen website leren bouwen
 • Administratie // Belastingdienst // Financiën
 • Hoe voorkom je een burn-out // Workflow
 • En nog zoveel meer…

Echt een heleboel dus: alles gewoon! Mijn plan voor deze academy was mezelf uitwringen als een spons totdat ik alles, echt álles, gedeeld had wat ik maar kon bedenken dat ik geleerd had in de afgelopen 7 jaar. Zo ging er geen enkele kennis verloren, maar werd er een nieuwe generatie bruidsfotografen, van hoge kwaliteit, klaargestoomd.

Daarnaast had ik nog dit bedacht: Naast dit traject van 10 dagen kregen deze deelnemers na afronding nog 3x private one-on-one coaching van mij. En dit dan met een interval van telkens een half jaar Ik kan me namelijk voorstellen dat als je een half jaar eenmaal echt bezig bent, en je eerste klanten hebt, dat je juist dán weer zoveel nieuwe vragen hebt. Ook kan het dan fijn zijn om met mij als coach bepaalde casussen te bespreken, te kijken hoe prijzen verhoogd kunnen worden, kijken hoe je bereik nog groter kan worden, of er nog updates moeten komen aan de website enzovoort.

Forever Yes Photography destination love photoshoot Italië Ostuni Italiaans auto Eline van der Woude bruidsfotografe Blog Wood & Gems Wood and Gems

Als je start heb je vaak geen geld

Als een goede 1-a-2 daagse bruidsfotografiecursus vaak al honderden tot duizenden euro’s kost, wat voor prijskaartje hang je dan aan dit 10-daagse traject met 3x one-on-one coaching?
Als je dat prijskaartje al kunt verzinnen komt daar meteen een probleem bij kijken: dit matcht niet met de doelgroep. Wie zou zo’n traject gaan volgen? Mensen die graag willen starten als bruidsfotografe. Hebben zij al geld? Nee, want dat is nou juist wat ze willen verdienen.

Daarom bedacht ik dit:
Ik geloofde zo in de kracht van wat ik te bieden had, en wist gewoon zeker dat dit beginnende fotografen succes zou opleveren. Daarom bedacht ik een uniek verdienmodel aan de hand van wat ik in het geweldige zakelijke tv-programma Shark Tank de investeerders wel eens bij nieuwe productvoorstellen had zien doen. Namelijk een royalty-constructie! Ik heb dit idee omgezet naar een opleidingstraject – dat bestond nog niet.

Forever Yes Academy besloot ik gratis aan te bieden. Deelnemers hoefden mij vooraf niks te betalen. Wel wilde ik dat ze echt de serieuze intentie hadden om na het afronden van het traject ook daadwerkelijk als bruidsfotograaf aan de slag te gaan. Ook verwachtte ik van ze dat ze zouden zorgen voor goede apparatuur, desnoods geleend of gehuurd. Zonder een fatsoenlijke camera kun je natuurlijk geen mooie foto’s maken 😉 Maar voor het traject an sich hoefden ze me niks te betalen!

Maar als het traject dan eenmaal voorbij zou zijn, dán betaalden ze mij voor de komende 5 jaar een percentage van hun omzet. Als mijn tips niet zouden werken, ze zouden geen bruidsparen binnenhalen, dan betaalden ze me niks.

‘No cure, no pay’ dus eigenlijk 😉 Hierover heb ik overigens ook goede heldere contracten laten opstellen door een jurist. Dit om zowel deze startende fotografen, als mezelf, te beschermen door duidelijke afspraken te maken (altijd verstandig!).

Wat voor mij fantastisch in dit alles is, is dat ik de komende 5 jaar op deze manier passief inkomen ontvang. Na het traject hoef ik weinig meer te doen, behalve die 3x one-on-one coaching, en is het verder gewoon heel plat gezegd ‘geld ontvangen’. En de deelnemers hebben dan als het goed is hun droombaan; een goed florerend bedrijf als bruidsfotografe. Win-win!

Eline de zakenvrouw

Wat vond ik dit zelf ook een tof concept! Ik was verbaasd en trots dat ik dit zelf had verzonnen. Dit was voor mij ook hét omschakel-moment dat ik mezelf meer ben gaan zien als een echte zakenvrouw. Eerst dacht ik altijd: ik weet daar niks van, ik kan dat niet, zaken doen is meer iets voor Sander. Maar toen ik er meer over na ging denken ontdekte ik dat ik zakendoen eigenlijk vet leuk vond. Ik heb daar ook altijd het meest van genoten als bruidsfotograaf: niet het fotografen van een trouwdag zelf, maar juist het klantcontact, het bedenken van prijzen, marketing, sales. Ik ontdekte dat ik meer zakelijk denken in me had zitten dan ik mezelf besefte. Echt een mindshift dus 😉

Forever Yes Photography destination love photoshoot Italië Ostuni Italiaans Italy auto Eline van der Woude bruidsfotografe Blog Wood & Gems

Lancering

En zo bouwde ik de website op van Forever Yes Academy, die ik op 1 mei lanceerde. Al de eerste uren daarna stroomden de aanmeldingen binnen, wel 25. Na her- en der een kleine voorselectie zaten er uiteindelijk op begin juni zo’n 20 fotografen in mijn eetkamer voor een informatiebijeenkomst die ik hield. Hierin vertelde ik precies wat het traject in zou houden, wat ze er wél en niet van konden verwachten, welke eisen er waren en wat het precieze percentage van de royalty zou zijn. In de weken hierna konden ze hun motivatie kenbaar maken via een brief, en nodigde ik meerdere mensen uit voor een kennismakingsgesprek waarna ik de definitieve deelnemers selecteerde.

Het traject

En zo begon de eerste lesdag eind augustus. Wat was het tof!

Forever Yes Academy Eline van der Woude Passief inkomen Royalty constructie blogger Wood & Gems opleiding tot bruidsfotografe

Wat kon ik een hoop delen en wat waren deze geweldige deelneemsters enthousiast! Ook was het tof dat ik Sander kon betrekken voor een lesdag over dingen zoals leren facturen maken, administratie en belastingaangifte.

Op de andere dagen deelde ik alle kennis die ik had, bedachten we bedrijfsnamen, bouwden we websites en gingen we heel veel fotograferen. Als eind opdracht deden de deelnemers een gestylde shoot met een echt top-team van o.a. modellen, een kapster, visagiste, styliste, taartenbakster, bloemist en meer. Het was zo zo gaaf!

Op deze foto:
Forever Yes Academy, Oliva Fotografie, Rivers & Roses Photography, Heart Photography, Vows & Lilies Photography, Make my Day Styling, Niels & Gaby van Ginkel, Blooming by Diana, Gebakkerij, Kellygrafie, Netanya Lüschen, Fashion Hairstylist & Fashion Hair Accessories

Een half jaar later

Inmiddels zit het traject er alweer een half jaartje op en hebben deze startende bruidsfotografen echt hun bedrijf opgezet en hebben een aantal al 10+ bruiloften op de planning staan, plus een hoop boekingen en aanvragen voor 2020. Ook heb ik uiteindelijk 35 aanvragen gehad voor een volgend traject, maar heb ik uiteindelijk door omstandigheden besloten voor nu de focus te houden op de opbouw van deze blog, Wood & Gems (andere vorm van passief inkomen). Nog steeds krijg ik af- en toe aanmeldingen binnen, misschien ga ik later nog eens zo’n opleidingstraject geven.

Uiteraard hebben we nog steeds geen idee wanneer dat langverwachte adoptietelefoontje gaat komen. Het kan elk moment gebeuren, we wachten rustig af. Tot die tijd vermaak ik me wel met deze blog 😉

Forever Yes Academy Eline van er Woude Forever Yes Photography Opleiding tot bruidsfotografe Bruidsfotograaf

Dat was ‘m

Ik hoop dat jij hier wat inspiratie uit haalt om misschien ook zoiets te doen. Ik gun je dat jij ook jouw successen behaald. Er is genoeg ruimte voor iedereen! Community over competition 😉 En misschien verzin jij wel een heel tof ander businessconcept of verdienmodel. In Sander’s blog kun je onze beste tips lezen voor het bedenken van een nieuw business-idee. Aanrader!

Heb je vragen over hoe ik dit deed? Of zelf nog handige tips? Deel ze gerust in een reactie onderaan! Vinden we altijd leuk om te lezen!