Sander van der Woude Volvo XC90 Zwart Beige interieur Youngtimer

Men zegt wel eens “de meeste dromen liggen begraven op het kerkhof”. Veel mensen willen van alles bereiken in het leven, maar het lukt maar weinigen om hun doelen ook daadwerkelijk te behalen. We hebben het geluk dat we in een westers land mogen wonen, waar ontzettend veel kansen zijn. Het is zonde om die te laten liggen. Vaak heeft het niet behalen van doelen te maken met een verkeerde mindset. In deze blogpost leg ik jou uit hoe je deze mindset voor jezelf kan veranderen zodat jij die next level wél kan bereiken. Benieuwd? Lees lekker verder.

Tweeverdieners met samen een meer dan modaal inkomen

Dit horen we vaker: Ik zou ook zo graag iets voor mezelf op willen starten, net als jullie, maar dat lukt niet want… en dan zeggen ze bijvoorbeeld dingen zoals:

 • Ik heb geen tijd, ik ben druk met het gezin
 • We hebben hoge maandelijkse kosten, twee auto’s, een luxe huis. We werken allebei volop om dit te kunnen betalen
 • We hebben dus ook geen geld om te investeren
 • Ik heb niet de kennis

En dat begrijp ik allemaal heel goed. Echt waar. En sommige mensen hebben het ook echt pittig. Maar voor het gros van de mensen, de tweeverdieners met samen een meer dan modaal inkomen, heeft het te maken met de verkeerde mindset dat het leven altijd makkelijk en comfortabel moet zijn. Veel mensen zijn zo afhankelijk van geld, en durven daarom al niet eens te beginnen. En voor deze mensen is deze blogpost.  

Dit is wat ik wil dat je weet: Elk doel, elke droom, vereist offers.

Dit is vaak in de vorm van:

 • Geld
 • Tijd
 • En daardoor comfort

Hier wat tips! Als eerste over geld:

Druk je maandelijkse lasten zover het kan

Als jullie allebei druk druk druk zijn met werken om jullie luxe huis aan te houden, waardoor jullie aan de max van jullie hypotheek zitten, verkoop dat huis dan lekker en ga elders goedkoper wonen. Wat verder weg, buiten het centrum of een stukje kleiner. Dat scheelt een hele hoop.

Wood & Gems All rights reserved Te duur huis Verkoop het maximale hypotheek

Wij zijn nu bijna 10 jaar getrouwd, en wij hebben zowel ons appartement, als daarna ons huidige huis, bewust gekocht op alleen mijn inkomen. Op die manier kunnen we geld, en daarmee tijd, vrijzetten om te investeren in ons bedrijf. We zouden, als we willen, nu veel groter en luxer kunnen wonen. Dat doen we niet, want dat hoeft niet. We wonen prima zoals we nu wonen.

Een sleutel daarin is dankbaarheid. Dankbaar voor waar we nu zijn, en dat voor nu genoeg vinden.

En we weten dat we ons geld verder opbouwen om over een x-aantal jaar:

 • Wél ons droomhuis te bouwen
 • Hypotheek-vrij te leven
 • En toch genoeg over houden om van te leven, verder te investeren maar ook om deze wereld een stukje mooier te maken.

We krijgen ook nog wel eens de opmerking “maar jullie gaat het allemaal makkelijk af. Jullie verdienen genoeg geld. Jullie kunnen makkelijk investeren. Ik kan dat niet”. Ja tuurlijk, nu verdienen wij veel geld, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Toen wij 10 jaar geleden trouwden was Eline nog deeltijd aan het studeren als Maatschappelijk Werkster, en ik had net mijn eerste baan na mijn studie. We hadden geen vetpot, en ik ben dankbaar dat we ook die fase hebben gehad in ons leven. Dit was super leerzaam. We hebben ontzettend veel kleine dagelijkse offers en grote offers moeten brengen om te staan waar we nu staan, op allerlei gebieden. We hebben altijd extreem zuinig geleefd, om zo uberhaubt te kunnen investeren. Lees al onze beste bespaartips hier. Wij hebben door deze tips de afgelopen jaren tienduizenden euro’s uitgespaard. Iedereen kan dat. Er was een aantal jaar geleden een vrouw, die als uitdaging voor haar zelf, eens super zuinig ging leven. Ze had een modaal inkomen. Aan het einde van het jaar had ze ongeveer €25.000 uitgespaard. Waar een wil is, is een weg.

Inruilen voor een goedkoper model

Een andere maandelijkse vaste last waarop je flink kan besparen: Heb je een luxe auto? Verkoop die. Iets meer dan 1,5 jaar geleden had ik een prachtige luxe full option Volkswagen Passat GTE, een mooie lease-auto. Ik werkte toen nog voor de baas.

Deze hybride auto:

 • Kon zichzelf in parkeren
 • Gaf aan wanneer er iemand in onze dode hoek reed
 • Kon zelfstandig rijden op de snelweg
 • Had de mooiste velgen, alcantara leer, extra luxe afwerkingen en lampjes
 • En zo nog veel meer. Alle opties die er maar bestonden zaten erin.

Ik was, zoals je je kan voorstellen, heel blij met deze auto. Ik hou van luxe en comfort in een auto. Tegelijkertijd had ik ook de droom om ooit voor mezelf te beginnen. Die droom stelde ik al een aantal jaren uit. Maar in de zomer van 2017 besloot ik er gewoon voor te gaan. Ik heb mijn ontslag ingediend bij mijn werkgever, terwijl ik nog geen enkel project binnen had, en ben aan de slag gegaan met mijn eigen bedrijf. Tegelijkertijd kregen we er ook, onverwachts, ineens 3 pleegkinderen bij in de weekenden en hadden we dus ineens snel een 7 persoons auto nodig.

Om in deze opstartfase zoveel mogelijk de kosten te drukken kochten we een 23 jaar oude Volvo 850, een 7-zitter, voor het schitterende bedrag van maar €2500.

Oude auto Youngtimer Volvo 850 Belastingvoordeel Sander van der Woude Business Intelligence Consultant

Deze oude bak:

 • Had toen al 370.000 op de teller staan (inmiddels een stuk meer)
 • Kraakt aan alle kanten
 • Zit onder de beschadigingen (helemaal nadat Noah het wel leuk leek om met een “kleursteen” mooie kunstwerken te maken op de achterkant, zijkanten en motorkap – het ouderschap is soms echt fantastisch! 😉 ).
 • De airco, achterruit wissers en toerenteller werken niet meer
 • Het plafond laat los, een boxje, en van alles eigenlijk
 • Elke twee weken moet ik de motorolie en koelvloeistof bijvullen, want hij verbruikt en lekt behoorlijk
 • En zo nog veel meer

Het is gewoon een oude bak en het was dus echt een stukje status en comfort die ik in moest leveren. Maar hey, we redden het er mee. Lekker boeiend dat ‘ie oud is. Hij bracht me naar mijn werk en afspraken en daar zijn we dankbaar voor.

Inmiddels is ons inkomen enorm gegroeid en hebben we zojuist een mooie zwarte 7-persoons Volvo XC90 gekocht. Ben ik super blij mee! Zo’n mooie auto is totaal niet belangrijk in het leven, zelfs een van de minst belangrijke, maar het is wel fijn. Ik ben dankbaar!

Youngtimer Volvo XC90 zwart Beige Interieur Volvo 850 Donkergroen Sander van der Woude

Mijn bedrijf loopt goed, en we zijn aan het kijken hoe we verder kunnen uitbreiden. Maar ik was niet hier gekomen waar ik nu ben, als ik niet eerst het offer had gebracht om de onzekerheid in te gaan van het opgeven van een hele goede comfortabele vaste baan. En natuurlijk het offer van even flink achteruit gaan qua auto. Zo dat laatste was afzien zeg! Just kidding!
Uiteraard zijn dingen als auto’s first-world-problems 😉 We hebben het goed hier in Nederland! Ook al zit je in de bijstand, dan nog behoor je tot veruit de rijkste mensen ter wereld. Maar om even mijn punt duidelijk te maken noemde ik dit als voorbeeld.

Volvo XC90 Zwart Beige interieur Youngtimer Sander van der Woude

Even samenvatten: Als jij je maandelijkse kosten op deze twee manieren, goedkoop wonen en rijden, flink kan drukken, heb ook jij meer geld om te investeren in je droom. Als jij daarnaast ook nog zuinig leeft en gebruik maakt van onze beste bepaartips, hou je helemaal veel over. Dit kun je weer allemaal investeren in je bedrijf. Laat het geld voor je werken!

Het offer van tijd

Sander van der Woude Business Intelligence Consultant Eigenaar Fugu Consultancy Wood & Gems Thinkpad

En zo zijn er allerlei offers die mensen brengen om hun doelen te behalen. Niet elke droom heeft een flinke financiële investering nodig. Sommigen vereisen tijd.

 • Denk aan tijden lang zowat dag- als nacht werken aan een businessplan, marketing, het bouwen van een website, netwerken, schrijven, redigeren enz enz. Elk vrij uurtje gaat er vaak in zitten. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Als je echt een doel hebt waar je vol voor gaat ben je er continu in je hoofd mee bezig. En dan vind je manieren waarop het je gaat lukken.
 • De afgelopen maanden zijn wij zo ontzettend druk geweest voor Wood & Gems dat we amper tijd hebben gehad voor vrienden en ontspanning. Dit moet je niet jaren zo doen, want dan A. raak je al je vrienden kwijt, en B. zeer waarschijnlijk in een burn-out. Maar in de opstartfase even een periode heel hard werken om alles op te zetten, dat hoort er wel een beetje bij. Op dit moment zitten wij vlak voor de lancering van Wood & Gems, en om heel eerlijk te zijn hebben wij het nu ook even pittig. Elke ochtend sta ik om half 6 op om naar mijn werk te gaan, waardoor ik wat eerder thuis ben, nog twee uur met Noah kan doorbrengen en dan ’s avonds werk ik nog even hard aan Wood & Gems. Eline en ik hebben deze periode even heel weinig tijd samen. Het geeft stress, soms zelfs spanningen tussen ons twee. We slapen nu even weinig. Maar we weten waar het voor doen. Binnenkort kunnen wij eindelijk lanceren en daarna gaan wij ook echt wel samen even een weekje er tussen uit om weer op te laden en tijd samen door te brengen als gezin. Work hard, rest hard! Zie die drukte als een tijdelijk seizoen en probeer daarna zo snel mogelijk toe te werken naar een gezonde werk-privé balans. Family first!
 • Denk ook aan de single moeder die in de late avonduurtjes, nadat ze haar kinderen op bed heeft gelegd, aan het deeltijd studeren is zodat ze haar droombaan kan bereiken en meer inkomen kan hebben voor haar gezin.
 • Veel mensen zien zichzelf niet als genoeg gekwalificeerd. Ze zeggen: ik kan dit niet. Ik heb niet de juiste achtergrond en kennis. Stop met zeuren en ga daar dan aan werken. Als jij iets wilt bereiken, je hebt een droom maar nog niet genoeg kennis: ga dan bedenken hoe je die kennis wél kan krijgen. Steek je tijd erin! Lees elk boek, elk artikel die je er maar over vinden kan. Luister naar podcasts. Spreek met mensen die verder zijn dan jou. Volg de trainingen. Werk gewoon zo hard als je kan. Dan kom je er wel.

Tijd is het meest waardevolle goed dat je hebt. Geld kan altijd meer worden, je tijd kun je maar één keer uitgeven. Een succesvol bedrijf opzetten kost tijd. Is jouw droom om een topsporter of fotograaf te worden? Om echt goed te worden moet je veel oefenen, en dat kost tijd.

De vraag is: Welke prijs ben jij bereid te betalen om je doelen te behalen?

Business Intelligence Consultant Sander van der Woude Fugu Consultancy Wood & Gems Thinkpad

Er bestaat niet zoiets als overnight-succes. Iedereen moet hard werken om een bepaald level te behalen, onderhouden en om verder te groeien.

Denk na over waaróm je offers wilt brengen. Ik zeg bewust wilt, want het is geen moeten. Het is een keuze.

Denk dus na over je waarom. Wat is je einddoel? Waar wil je naartoe werken? Denk daarna aan hoé je dat kan doen. En ga daar ook echt mee aan de slag. Wil je meer leren over jouw waarom? Dan raad ik je het boek START WITH WHY van Simon Sinek aan.

Stel niet uit. Ga niet eindeloos twijfelen. Start gewoon.
Veel mensen wachten totdat de perfecte gelegenheid zich voordoet, maar er komt nooit een perfecte tijd om te starten. En zo stellen ze het telkens uit. Begin gewoon. Zorg dat jouw droom niet op het kerkhof terecht komt, net zoals vele andere dromen.  

Houd je visie voor ogen

Dit was hem voor vandaag. Ga er eens een keer voor zitten om je einddoelen op te schrijven. Als je die voor ogen houd is het zoveel makkelijker om de offers te brengen die het nodig heeft. Zonder die visie houd je het ook niet goed vol. Hou je waarom (je visie) dus voor ogen en ga ervoor!

Ben je benieuwd naar meer businesstips? Of ben jij benieuwd hoe je kan sparen voor jouw doel? Volg ons dan op deze website onder Business + Mindset. Daar vind je al onze beste tips en adviezen. Vragen? Laat gerust een reactie achter onder deze blog! Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je al je doelen mag bereiken.