Sander van der Woude Wood & Gems Fugu Consultany Business Intelligence

Regelmatig horen we mensen zeggen “Oh ik zou willen dat ik net zoals jullie iets op kon starten, maar ik heb geen speciaal talent”. Dit is een gedachte die veel mensen hebben, en die ze klein houdt. Iedereen heeft een talent, het is de vraag hoe je dit om kan zetten naar een bedrijf en geld. Als jij nu een 9-5 baan hebt en je bent daarin gelukkig: go for it! Blijf dat gewoon doen. Maar als je altijd al de droom hebt gehad om iets zelf op te starten, maar je hebt geen idee wát, dan is deze blogpost speciaal voor jou. Vandaag deel ik met jullie hoe we op het idee zijn gekomen voor Wood & Gems en onze 5 beste tips voor het vinden van jouw nieuwe business-idee. Lees verder!

# Tip 1 // Hou een ideeën-lijst bij

Misschien bruis je van de ideeën, dan is het handig om al die ideeën ook bij te houden zodat je ze niet vergeet. Misschien ga je ze niet nu uitwerken, maar komen ze ooit van pas. Als je totaal geen ideeën hebt, zou het kunnen zijn dat je in je eigen beperkingen denkt: te weinig tijd, geld, kennis, ervaring etc. Veel mensen denken dat ze geen business-idee hebben, maar eigenlijk durven ze het gewoon niet. Als je dat nou allemaal even loslaat, en gewoon gaat nadenken dan kom je misschien nog best wel op het een ander. Schrijf dat op, hoe groots, eng, of out-of-your-comfortzone het ook klinkt. Ga vervolgens nadenken hoe je dat idee wél zou kunnen uitwerken. Wat zou er voor nodig zijn? Schrijf al je plannen en ideeën op.

Zelf zijn we ook met zo’n ideeënlijst begonnen. Al jaren hadden Eline en ik het erover: het leek ons gaaf om ooit iets samen op te starten. Eline was al sinds 2011 een succesvolle bruidsfotografe (ZZP), en ik had de droom om ook ooit voor mezelf te starten. In oktober 2017 heb ik die stap genomen, en ben ik voor mezelf begonnen als Business Intelligence Consultant. En inmiddels loopt dat zo goed dat we bezig zijn met uitbreidingsplannen.  

Maar de droom, van Eline en mij, om daarnaast ook iets samen te doen, die bleef. Het is altijd verstandig om meerdere inkomensstromen te hebben. Als er eentje wegvalt hou je de ander nog over. Daarnaast kun je zien wat werkt en daar dan extra op insteken en in investeren.

Onze 7 beste tips voor het vinden van jouw nieuwe business idee Schrijf ze op

Jarenlang hadden we het er zo af- en toe over, en telkens als we een idee hadden dan schreven we die op in een lijstje in onze iPhone’s, en af en toe dan keken we daar dan samen naar. De wildste- en meeste gekke ideeën kwamen voorbij, en meestal kwamen ze op tijdens een goed gesprek, onder de douche of ‘s nachts in bed. Sommige van deze ideeën hebben we ook al uitgevoerd. Zo heeft Eline in het voorjaar van 2018 Forever Yes Academy gelanceerd. Een uniek opleidingstraject voor bruidsfotografen wat een groot succes bleek te zijn. En daarnaast deze blog, Wood & Gems, waar je nu dit artikel op leest.

Met een groot deel van onze ideeën zullen we mogelijk nooit iets doen, en met andere misschien ooit wel. We hebben te weinig tijd om alles zelf uit te voeren, maar misschien huren we over een x-aantal jaar mensen in om het voor ons te doen. Dan sturen wij alles aan maar voeren anderen het uit. Zo verdienen wij daar dan toch wat op en creëren we werkgelegenheid.

# Tip 2 // Misschien heb jij wel een geheim talent die voor jou heel gewoon is maar voor een ander niet

Eline en ik zijn ontzettend verschillend, maar als we ergens wél hetzelfde in zijn dan is het in precisie, planning en voorbereiding. Veel anderen mensen die wij kennen gaan ‘spontaan’ op vakantie. Bijvoorbeeld naar Thailand. Ze vliegen er heen en weten wanneer ze weer terug moeten vliegen, maar in het land zelf zien ze daar wel waar ze heen gaan, waar ze gaan slapen en eten en hoe lang ze op een bepaalde plek verblijven. Als wij op vakantie gaan maken we altijd maanden van te voren een 30-pagina tellend draaiboek waar je ‘u’ tegen zegt. Elke dag wordt compleet uitgestippeld zodat we eenmaal op vakantie niet meer hoeven na te denken, maar gewoon kunnen genieten. Heel raar vind iedereen het altijd in onze omgeving. En soms voelen wij ons ook een beetje raar. Waarom kunnen wij nou niet zo spontaan zijn? Maar dit is nu eenmaal de manier waarop wij het meest genieten, alleen al van de voorpret. En daarnaast: omdat we het zo goed uitzoeken komen wij vaak juist op die ene unieke plekjes, vinden we net die ene geweldige deal, en daar worden wij heel blij van.

Sander van der Woude Cheow Lan Lake Khao Sok Privé tour Gids
Wood & Gems Travel review Khao Sok Cheow Lan Lake

Hetzelfde gold voor dingen die we kochten. Alles werd grondig uitgezocht zodat we de beste spullen kochten en geen geld verspilden. Of voor ons adoptieproces. Wij waren voordat de cursus begon al zo grondig voorbereid dat de meeste informatie meer een bevestiging was van wat we al wisten, dan dat het een hele nieuwe openbaring was. Al snel werden we door andere aspirant adoptieouders “de encyclopedietjes” genoemd. En de medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming zei dat ze in 10 jaar nog nooit een stel had meegemaakt dat zo goed was voorbereid als wij.

Hoewel mensen onze grondige voorbereidingen vaak wat vreemd vonden, vroegen ze ons wel vaak om advies voor hun vakanties, of voor dingen die ze moesten kopen, want “bij Sander en Eline weet je dat het goed is uitgezocht”. Toen dachten wij “Hoe kunnen we dit geheime talent gebruiken en inzetten? Hoe kunnen we er geld mee verdienen? Hoe kunnen we het schaalbaar maken?”. En zo bedachten we Wood & Gems. Wood & Gems is een verzameling van alles wat wij doen en zijn. Doordat wij alles goed uitzoeken hoeven onze lezers dat niet meer te doen. Ze hoeven niet het internet af te struinen maar vinden alle benodigde informatie op één plek. Dat scheelt tijd, en tijd is geld.

Wood & Gems reviews producten wij zoeken alles goed uit

Misschien heb jij wel een geheim talent. Iets wat normaal is voor jou, maar opvallend (of zelfs raar!) voor anderen. Waar ben jij een beetje anders in? Hoe zouden anderen jou omschrijven? Weet je het niet, vraag het dan eens aan familie of vrienden of juist iemand die jou helemaal niet zo goed kent. Wat is zijn/haar eerste indruk bij jou? Hoe wordt je gezien? Waar denkt diegene dat jouw kracht ligt? Kan heel interessant zijn om te onderzoeken!

# Tip 3 // Kijk waar een probleem is, los dat probleem op

Ooit dachten ze “Wat zou het handig zijn dat als je ergens anders bent, je geen boodschapper of brief hoeft te sturen die later aankomt, maar dat je direct met iemand kan praten” en zo werd de telefoon bedacht. Hetzelfde geld voor alle producten die je om je heen ziet. Alle producten en diensten die je ziet zijn namelijk meestal ontstaan vanuit een probleem. Het oplossen van problemen is één van de dingen die ons als mensen drijft. Een groot deel van wat we allemaal elke dag in ons werk doen heeft als kern het oplossen van een probleem. Bedenk iets waar jij je aan irriteert, bedenk vervolgens een oplossing. Misschien zit daar wel jouw nieuwe business-idee 😉

De uitvinding van de telefoon Problemen oplossen Business Mindset

# Tip 4 // Zet anderen, en het geld, voor je aan het werk

Even een heel simpel voorbeeld: schoonmaken. Iedereen kan dat leren! En je kan iemand in dienst nemen die in opdracht van jou bij iemand gaat schoonmaken. En als dat eenmaal goed genoeg loopt, dan kun je nog een tweede persoon aannemen, en nog een, en nog een. En voor je het weet heb je een groot bedrijf. Dit was een voorbeeld, maar ga eens brainstormen over wat je hier allemaal mee zou kunnen doen.

Hetzelfde geld voor vakantiehuisjes. Als je één vakantiehuisje goedkoop op koopt, opknapt, en voor een mooi bedrag gaat verhuren komt er leuk geld binnen. Gebruik dat geld om een tweede huisje te kopen en verhuren, en een derde en vierde. Huur vervolgens iemand in die alle boekingen, gastcontact, schoonmaakzaken regelt en eventuele problemen oplost. Laat het geld maar groeien!

# Tip 5 // Maak een lijst met 5 beroepen die jou heel leuk lijken

Soms heb je geen idee waar jouw talent ligt of wat je leuk vind. Maar iedereen kan wel opnoemen wat voor beroep hij of zij leuk lijkt. Wat zouden jouw droombanen zijn? Met wie zou je wel een dag willen ruilen? Schrijf ze op!

Sommige mensen zijn zo geleefd door een bepaalde baan dat ze werkelijk waar niet meer weten waar hun interesses nou ook alweer lagen. Het schijnt goed te zijn om na te denken over wat je vroeger als kind leuk vind om mee te spelen. Als kind was jij namelijk je meest pure zelf. Was jij bijvoorbeeld heel erg zorgzaam voor al je poppen of je dieren? Misschien ligt daar je kracht. Een ander was misschien altijd druk aan het bouwen, of aan het tekenen. Wat voor interesse en talent zit daar achter? Als je het niet meer weet kun je het je ouders vragen.

En nog een goeie: als jij van je hobby je werk kon maken, hoe zou dat er dan uitzien? Liggen daar mogelijkheden?

# Tip 6 // Ga brainstormen met wat vrienden of vreemden

Soms kom je tot een geniaal idee door samen met anderen hierover te brainstormen. Zoek één of meerdere anderen op en ga elkaar bevragen: wat vind je leuk? Waar ligt je te talent? Waar is een probleem of tekort? Hoe kan jij daarop in springen?

Veel mensen hebben een droom maar denken “Wat ik graag wil doen bestaat al”. Dat is een mindset van tekort. Er is maar één jij. Ga brainstormen waarin jij anders bent dan datgene wat al bestaat. Wat zou jij anders doen?

# Tip 7 // Wat je ook gaat doen, zorg dat jij de expert wordt in jouw gebied

Lees elk boek, elk artikel wat je maar over jouw gebied vinden kan. Luister naar podcasts. Volg trainingen. Verdiep je in wat je echt interessant vind. Netwerk met mensen in je vakgebied, of zorg dat je gecoached wordt door mensen die verder zijn dan jou. Als jij een expert wordt in wat je doet voel je je zelfverzekerder en straal je dat uit. Ook zullen de mensen eerder naar jou komen, want jij weet wat je aan het doen bent. Een niche kan ook erg helpen. Blink ergens in uit. Mensen zullen je vinden!

Sander van der Woude Fugu Consultancy Wood & Gems Entrepreneur Business

En als jij een expert bent op een gebied, wordt jouw kennis ook wat waard. Deze kennis kun je weer delen met anderen via een (online) training, mastermind groep, op een event, in een podcast etc. The sky is the limit en hier valt veel geld in te verdienen.

Dat was het voor vandaag!

Misschien vind jij het ook wel erg spannend om voor jezelf te beginnen. Bedenk dat starten altijd beter is dan niks doen. Je wilt niet later denken “had ik maar”.

En mislukt je plan? Dan is dat alleen maar ontzettend leerzaam, en kun je al deze opgedane kennis meenemen in je volgende plan. De meest succesvolle zakenpersonen hebben vaak een indrukwekkend verhaal van falen, vaak meerdere keren failliet gaan, vallen en weer opstaan en uiteindelijk groot succes omdat ze niet hebben opgegeven en het hebben aangedurft om risico te blijven nemen.

En bang voor kritiek? Mensen die aan de zijlijn staan te zeuren en bemoeien zullen nooit een standbeeld krijgen. Zij die hard werken, doorzetten en niet opgeven, en hun dromen achterna jagen krijgen dat wel. Daarnaast is het verstandig om je prille ideeën nog niet met iedereen te delen maar nog even voor jezelf te houden. Op die manier kun jij verder groeien in je plannen, zonder dat iemand anders het meteen de grond intrapt.

Had je wat aan de tips? Of heb je vragen of twijfels waar je mee zit? Of misschien zelf nog aanvullende tips die jou hebben geholpen? Laat een reactie achter onder deze blogpost. We horen graag van je en denken graag mee!