Weekend pleegzorg Sander van der Woude Eline van der Woude Deeltijd Pleegouders

Begin juli 2018 // Whaaaah! Wat exciting – vanaf vandaag begint voor ons het echte wachten op hét telefoontje met een polsing/voorstel. De afgelopen maand is ons adoptiedossier (wat inmiddels een dik pakket was geworden) vertaald door een beëdigd Hongaarse vertaler. Vorige week ontvingen we een mail van ons adoptiebemiddelingsbureau de Nederlandse Adoptie Stichting (de NAS) dat ons dossier helemaal is afgerond en vertaald, en dat het mee is gegaan met Marti. Afgelopen week heeft ze dus ook ons dossier mee genomen en vandaag dient ze deze in bij de Centrale Autoriteit in Boedapest. De medewerkers van de Centrale Autoriteit gaan ons dossier doornemen, en gaan kijken naar een goede match. Hierbij worden er voor kinderen de beste ouders gezocht – en niet andersom. De hoofdfocus ligt op de kinderen, wat wij heel goed vinden.

Maar goed, ons adoptiedossier is dus aangekomen en dat betekent dat we vanaf nu dus elk moment gebeld kunnen worden. Nu wordt het allemaal wel heel echt hoor!

Adoptiedossier aangekomen Centrale Autoriteit Budapest Hongarije Adoptie Hongarije

We zijn heel benieuwd of het snel zal gaan of nog een tijd zal duren. We hebben geen idee! We wachten het rustig af. Voor nu zijn we in ieder geval heel blij met deze grote stap. Dit is wel een mijlpaal. Zaterdag gaan we even uit eten om het te vieren. Let the waiting begin!

Afscheid pleegkinderen

Vorige maand hebben we ook afscheid mogen nemen van de 3 pleegjongens die we sinds september eens per twee weken in de weekenden mochten opvangen. Er is voor hen een hele fijne, goed matchende, weekendopvangplek gevonden waar ze, als het goed is, voor langere tijd kunnen blijven. Dat is echt super fijn, want bij ons weten we natuurlijk ook niet hoe lang het gaat duren voor wij gaan adopteren. We hopen dat ze het daar geweldig mogen hebben!

Wijzelf hebben besloten om niet verder te gaan met pleegzorg omdat het snel kan gaan met ons adoptieproces (alles gaat tot nu toe al zo boven verwachting snel) en we dan niet ineens plots de pleegzorg noodgedwongen willen afronden (vinden we niet fijn voor onszelf en niet voor de pleegkinderen). Daarnaast willen we ook voorafgaand de adoptie, op advies van onze raadsmedewerkster van de Raad vd Kinderbescherming, een periode van rust inlassen. Het gaat straks druk zat worden 😉 En zo nog wat redenen.

De jongens hebben afscheid genomen hier thuis van de katten, en van het huis zelf. En daarna zijn we nog lekker uitgebreid bij de Mac Donalds wezen eten, wat zij en Noah erg leuk vonden 🙂 Het was een fijn afscheid. Het zal wel even wennen zijn, nu geen pleegzorg meer, maar het is goed zo 🙂

Deze zomer komen er nog wel 2 pleegkinderen, die voorheen bij mijn ouders hebben, gewoond bij ons logeren. Zij zijn meer als een broertje/zusje voor ons en komen vaker in vakanties een aantal nachtjes bij ons.

Weekendpleegzorg Deeltijd pleegzorg weekend pleegouders Afscheid Mac Donalds

We kijken goed terug op de afgelopen periode met z’n zessen. We hebben een hele hoop leuke dingen met z’n allen gedaan, veel gelachen, veel gewandeld, veel geknutseld, gespeeld en gekletst. Natuurlijk als je samenleeft met elkaar is het ook niet altijd leuk, maar over-all kijken we er goed op terug. Het zijn schatten van jongens, alle drie stuk voor stuk met hun eigen prachtige karakter en talenten. Ze zijn ook super slim! Hoewel Noah het, vooral in het begin, best even wennen vond: ineens zo’n overdosis testosteron in huis (veel drukte en wild stoeien), vond hij het ook vooral ontzettend leuk. Noah houd enorm van gezelligheid. Hij zag uit naar de weekenden met de jongens en heeft een hele hoop lol met ze gehad en vond het super leuk elke keer zo’n logeerpartij. Wat zijn we trots op hem dat hij de afgelopen periode zo zijn huis en papa en mama heeft gedeelt. We zijn trots op zijn mooie liefdevolle karakter. Hij zal de jongens zeker gaan missen en kan bijna niet wachten totdat zijn adoptie-broertjes en zusjes komen.

Deeltijd Pleegzorg Eigen kind Biologisch kind Weekend opvang Weekend pleegzorg

Het tijdelijke karakter maakt het soms best ingewikkeld

Sander en ik zijn dankbaar ook voor alles wat we hebben mogen leren de afgelopen periode. We hebben echt mogen ontdekken dat een groot gezin inderdaad goed bij ons past, dat we genieten van de gezellige drukte en dat we drie kinderen erbij goed kunnen handelen. We werden samen echt een team, het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Die gedachte, dat we het aankunnen, geeft rust voor de toekomst met onze hoop om meerdere kinderen tegelijkertijd te kunnen adopteren. Het was fijn om er voor de jongens te kunnen zijn, om regelmatig een luisterend oor te bieden, ze liefde en complimenten te geven en leuke dingen met ze te ondernemen. Tegelijkertijd kom je, in zo’n periode, ook jezelf tegen en mochten we groeien in ons karakter (bijvoorbeeld in geduld, of niet oordelend zijn). We nemen een hoop mee uit deze ervaring voor de toekomst.

Waar we ook achter zijn gekomen is dat langdurige opvang, of in ons geval adoptie, toch echt het beste bij ons past. Deeltijd pleegzorg/weekend pleegzorg wordt als één van de lichtste en makkelijkste vormen van pleegzorg gezien, omdat je alleen in de weekenden kinderen opvangt. Je krijgt er ook het minste begeleiding bij. Maar we hebben ontdekt dat het tijdelijke karakter hiervan het juist soms best ingewikkeld maakt, voor zowel ons, de kinderen als hun ouders. Het is zwaar voor de kinderen om telkens op vrijdag afscheid te moeten nemen van hun ouders, en bij ons weer te moeten wennen. Bij ons gaan sommige dingen anders dan thuis. Als ze dan net op zondag eindelijk gewend waren aan hier, moesten ze later op de dag alweer naar huis. En het volgende weekend begonnen we de cyclus weer van voor af- aan. We merkten dat dit continue schakelen ook vermoeiend was voor ons als gezin.

We hebben de afgelopen periode regelmatig tegen elkaar gezegd dat we zouden willen dat de jongens langer konden blijven zodat we niet zo vaak hoefden te schakelen.

Wat dat betreft zien we het als een goede en positieve ontdekking dat adoptie beter bij ons gaat passen. Dan hoeven we nooit meer afscheid te nemen. Daar zien we echt zoooo naar uit! 🙂 Lijkt ons echt heerlijk!

Al met al zijn we dus dankbaar voor de afgelopen periode. Vanwege de privacy van alle betrokkenen kan- en wil ik helaas niet zo diep op de details ingaan. Maar we hebben een goede tijd gehad met z’n allen en we wensen deze geweldige jongens en hun ouders alle geluk van de wereld toe.

Deeltijd Pleegzorg Weekend pleegouders Weekend opvang Pleegjongens

In de toekomst zullen we meer gaan schrijven over de verschillende vormen van pleegzorg. Onder andere ook vanuit mijn achtergrond waarbij mijn ouders 35 crisis-pleegkinderen hebben opgevangen, mogelijk interviews met andere pleegouders- en pleegzorgmedewerkers, vragen beantwoorden etc. Ben je geïnteresseerd in pleegzorg, blijf deze blog dan volgen. Er komt nog meer aan 🙂