Eline van der Woude Wood and Gems Bruidsfotografe Forever Yes Photography

Augustus 2017 // Hier een update van de afgelopen tijd: We hebben, na het afronden van de vijf voorlichtingsbijeenkomsten afgelopen april, eind mei beiden een medische keuring ondergaan. Alles was goed, we zijn helemaal gezond, dus dat is mooi en daar zijn we dankbaar voor. Onze informatie + de medische keuring is doorgestuurd naar de Raad voor de Kinderbescherming. We hopen binnenkort uitgenodigd te worden om daar op raadsgesprek te komen. Spannend! Zij maken uiteindelijk de beslissing of we geschikt zijn voor adoptie of niet, en wat we aankunnen. Omdat medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming druk zijn met veel zaken, en adoptie geen prioriteit heeft boven zaken waar kinderen bij zijn betrokken, kan het een tijdje duren voor we aan de beurt zijn. Lastig hoor, dat wachten. Ons geduld wordt goed getraind door deze procedure, haha. Ook hebben we een keuze gemaakt voor het land waaruit we willen adopteren. Whaah! So exciting! Verder hebben we ons veel verdiept in (medische) special needs die adoptiekinderen kunnen hebben. We hebben hierover gesproken met adoptie-ouders, ervaringsdeskundigen, we hebben ontzettend veel gelezen, een speciale informatiebijeenkomst gevolgd over de meest voorkomende special needs, en gesproken met een gespecialiseerde arts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Een arts zijn al: jullie zijn nu mini-kinderartsen, jullie weten zoveel. We hebben dus zeker niet stil gezeten. Daarnaast hebben we ook hard gewerkt; ik ben altijd extra druk in de zomer als bruidsfotograaf (dan is het hoogseizoen). En uiteraard hebben we lekker genoten van de zomer met Noah. En Sander gaat voor zichzelf beginnen! Whoohoo! Hij deelt daar nog over in de blogpost hierna. Waar we nu een beetje over nadenken is hoe we het volgend jaar gaan doen met mijn bedrijf als bruidsfotografe.

Forever Yes Photography Fine Art Wedding photography bruidsfotografe Eline van der Woude

Geen idee wanneer het allemaal gaat gebeuren

Wat het lastige is aan adoptie, is dat we geen idee hebben wanneer we ons adoptiekindje/kinderen zullen krijgen. Normaal, als je zwanger bent, kun je inschatten dat het ongeveer 9 maanden gaat duren, en kun je je werk en je klanten hierop instellen. Met adoptie hebben we totaal geen duidelijkheid. Het kan ineens mega snel gaan (we hoorden vorige week nog zo’n verhaal), maar het kan ook nog jaren duren. In het meest positieve geval (wat we zelf heel onwaarschijnlijk achten) zouden we dus in het voorjaar van 2018 al een telefoontje kunnen krijgen met een adoptievoorstel en dan moeten we binnen een korte periode afreizen naar het land (Hongarije in ons geval), daar 6 weken verblijven en daarna willen we graag dat ik (Eline) stop met werken om volledig aandacht te kunnen geven aan ons gezin. Ik heb enorm genoten van de prachtige ontwikkeling die ik met mijn bedrijf, Forever Yes Photography, heb mogen doormaken, en voor alle lieve mooie bruidsparen die ik de afgelopen 8 jaar heb mogen fotograferen. Maar het is altijd al ons verlangen geweest dat ik, zodra we een wat groter gezin hebben, volledig thuis kan zijn voor de kinderen. Onze beide moeders waren vroeger altijd thuis voor ons, en dat hebben we als heel kostbaar ervaren. Dat willen we onze kinderen ook meegeven. Ik heb er geen moeite mee om mijn fotografiebedrijf voor dat mooie doel los te laten.

Maar voor hetzelfde geld duurt het nog jaren voordat het eenmaal zover is dat we onze kinderen in onze armen mogen sluiten. Dus voorlopig wil ik nog even doorwerken. We weten het gewoon niet. Lastig die onzekerheid.

Forever Yes Photography Logo Media Novak Eline van der Woude Wood and Gems

Bruidsparen willen zekerheid

Maar goed, hoe moet dat dan met mijn werk als bruidsfotografe? Bruidsparen willen voor hun mooiste dag natuurlijk wel zekerheid hebben dat ik er ben. We zouden natuurlijk vervanging kunnen regelen in de zelfde stijl die ik heb, maar mag dit zomaar? We hebben hierom contact opgenomen met een jurist/advocaat en die hebben het voor ons uitgezocht en ons geadviseerd:

Het blijkt dat adoptie door de wet niet wordt gezien als zwangerschap. Stel dat ik zwanger zou zijn zou ik dit als reden kunnen aangeven aan een bruidspaar dat ons contract stopt en er vervanging komt. Zwangerschap is een juridisch geldige reden. Adoptie wordt niet zo gezien, de wet ziet dat meer alsof wij zomaar naar het buitenland gaan met vakantie en ‘toedeledokie’ zeggen tegen bruidsparen. En bruidsparen zijn als consument in Nederland heel goed beschermt, waardoor ik dan in de problemen zou kunnen komen (en dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten als je op het punt staat je adoptiekind op te halen).

Verliefd trouwen toscane destination wedding Wood and Gems Eline van der Woude Forever Yes Photography

Adoptie-verklaring in contract

Daarom moet ik nu elk bruidspaar op de hoogte stellen van onze adoptieplannen en dat er daardoor een hele kleine kans is (echt heel klein) dat ik hun bruiloft niet kan fotograferen in 2018. Ik sluit met elk 2018-bruidspaar een, door een jurist, speciaal samengestelde adoptie-verklaring af waarin staat wat er dan zou gebeuren, dat het bruidspaar op de hoogte is van onze adoptieplannen, en dat daarom vervanging gevonden mag worden in het geval van adoptie. Inmiddels heb ik een netwerkje samen gesteld van collega-fotografen die ongeveer de zelfde stijl hebben als ik (Fine Art Wedding-photography). Mocht ik uitvallen kan ik waarschijnlijk bij hen vervanging vinden, en anders zit ik nog in andere groepen met hele goede fotografen. Ik heb er een heel plannetje voor. Inmiddels heb ik een aantal bruiloften staan voor 2018 die hiermee akkoord zijn – 1 bruidspaar is helaas (maar begrijpelijk) afgehaakt. Ik ga in 2018 niet te veel bruiloften aannemen. En we hebben samen besloten dat het risico te groot is voor 2019/2020. Ik ga dan gewoon helemaal geen bruiloften aannemen. We hebben wat andere plannetjes bedacht waarmee ik me wel vermaak als ik nog alleen thuis zit (Noah op school), en waarmee we op de langere termijn passieve inkomsten hopen te genereren (update 2019: dat is deze blog geworden, toen nog een geheim voor onze omgeving 😉 ).

Eigenlijk maken we ons er totaal geen zorgen over. We zijn er zeker van dat alles links- of rechtsom goed komt en we ons financieel zullen redden. Ook als ik thuis ben met de kinderen 😉 Komt helemaal goed!

En Sander gaat dus voor zichzelf beginnen, wat hierin ook erg helpt. Zie volgende post over zijn verhaal 🙂