Inschrijfformulieren Adoptie Nederlandse Adoptie Stichting Vergunninghouder

Eind maart 2018 // Yes, het is weer lente.. een tijd van groei, leven, en voor ons weer een paar nieuwe stappen die we mogen gaan zetten in ons adoptieproces! In onze vorige blogpost (begin maart) deelden we dat we onze Beginseltoestemming hebben mogen ontvangen. Wat waren we blij! Dit betekent namelijk dat we de officiële goedkeuring hebben dat we mogen adopteren. Echt top! We hebben het ook wel echt even met z’n drietjes gevierd. Nu gaat ons proces verder bij ons adoptiebemiddelingsbureau de Nederlandse Adoptie Stichting. We’re excited!

Alle info invullen

Inschrijfformulier Nederlandse Adoptie Stichting Adoptieprocedure Brief

Enkele dagen na het ontvangen van de Beginseltoestemming ontvingen we van onze vergunninghouder de NAS (Nederlandse Adoptie Stichting) post met daarin de inschrijvingsformulieren. Hierin moesten we al onze persoonsgegevens invullen, maar ook een globale samenvatting maken van dingen die ook in ons gezinsrapport omschreven staan zoals onze wensen en grenzen, special needs etc. Ook moeten we aangeven voor welk land- of landen we openstaan. Nu we eerst nog op de wachtlijst komen te staan mogen we nog meerdere landen aangeven die onze interesse hebben. En zodra we voor één van de landen aan de beurt zouden kunnen zijn om op intake te komen, benaderd de NAS ons om te vragen of we met dat land definitief verder willen gaan of niet. We twijfelen nog of we alleen Hongarije zullen invullen, het land wat het beste past bij ons profiel, of dat we ook Portugal en Haïti erbij zullen zetten. Hongarije, Portugal en Haïti zijn namelijk de drie landen waar het vaakst gezocht wordt naar ouders voor siblings en triblings. Uiteindelijk besluiten we ons gevoel te volgen: het moet gewoon Hongarije zijn. We hebben alle voors- en tegens al eerder goed afgewogen en we denken echt dat dit land qua profiel het beste bij ons past.

Op de post

Aan de hand van alle informatie die wij invullen in deze inschrijfformulieren, en door het inlezen van ons raadsrapport, gaat de NAS bekijken wanneer wij op intake mogen komen. Iedere adoptieouder komt dus eerst op de wachtlijst te staan. Voor Hongarije staat de wachttijd totdat je op intake mag komen nu ongeveer op 6-9 maanden. We zijn benieuwd wanneer wij aan de beurt zullen zijn.

Het invullen van de inschrijfformulieren was nog best een klusje. Samenvatten is nou niet echt ons sterkste ding, dus het was nog best een beetje puzzelen hoe we dingen op papier gingen zetten. Maar het is gelukt. We hebben alles ingevuld en vervolgens op de post gedaan naar de NAS.

Brievenbus Post NL Brief inschrijving adoptie Nederlandse Adoptie Stichting op de post doen

Post kwijt

Twee weken na het toesturen van ons inschrijvingsformulier naar de NAS hebben we nog niks van hen vernomen. Nou weten we ook niet wat hun policy hierin is.. of ze normaal een ontvangstbevestiging mailen of iets dergelijks. Maar omdat het toch om best belangrijke post gaat besluit ik er maar even over te bellen met ze. Even vragen of ze alles in goede orde hebben ontvangen. En het is maar goed dat ik even bel, want ze geven aan helaas niks te hebben ontvangen. Ze dachten dat we nog bezig waren met het invullen ofzo. Helaas is het dus kwijtgeraakt met de post. Wat balen zeg! En ook geen fijn idee dat deze formulieren nu ergens in Nederland liggen, maar wij niet weten waar. Maar goed het zij zo.

We kregen het pakketje weer opnieuw toegestuurd door de NAS (fijn!) en hebben het weer opnieuw allemaal ingevuld. We ontdekten in de scan van onze eerste inschrijving een paar foutjes, dus misschien moest het zo zijn dat het gewoon nog een keer over moest 😉 Deze keer hebben we het, afgelopen maandag 26 maart 2018, aangetekend op de post gedaan

Tip voor beginnende aspirant adoptieouders: stuur alle belangrijke dingen met aangetekende post! Gaan wij voortaan ook doen 😉

Super snelle inschrijvingsbevestiging

We begrepen laatst van de NAS dat ze na de ontvangst van de inschrijvingsformulieren 3 weken nemen om het gezinsrapport helemaal door te nemen en onze inschrijving te bevestigen. Maar we kregen gisteren, 1 dag na aankomst, van hen al de bevestiging van inschrijving + de melding dat we op korte termijn op intake mochten komen. Wowie! Super snel dat we dus al wat van hen hoorden en wat fijn dat we eerder op intake mogen komen! Geweldig!

Normaal staat hier dus 6-9 maanden voor dat het duurt voordat je bij Hongarije op intake mag komen, maar van andere aspirant adoptieouders hoorden we dat als de NAS je laat weten dat je op korte termijn op intake mag komen, je rekening moet houden met 3-6 maanden. Wie weet deze zomer al! Zou super zijn!!

Onverwachts telefoontje

Gistermiddag hebben we de pleegkinderen ook weer opgehaald, voor wie wij weekend-pleegouders zijn. Gezellig! Noah en de jongens waren vanochtend super lief beneden aan het spelen waardoor Sander en ik lekker een beetje konden uitslapen (wat een zaligheid!). Ik was net wakker tegen 9u en toen werd ik gebeld door onbekend nummer. Wie zou het zijn? Maar even opnemen. Het was de NAS!

Mijn eerste gedachte was dat ze misschien nog een vraag hadden over ons gezinsrapport ofzo? Of iets wat aangepast moest worden? Maar ze vertelden ons dat we al op intake mochten komen! Volgens mij reageerde ik heel raar.. nog half slaperig, waarvoor ik me excuseerde. En ik was ook zo verbaasd!

Hè? Serieus? Wauw! Nu al? Echt waar?! We hebben net gisteren onze bevestiging van inschrijving gehad. Mega snel! Echt bizar! Geweldig!! 😀

We kunnen het nog amper bevatten dat het zo ongelofelijk snel gaat allemaal. We hadden echt verwacht nog wel een tijdje te moeten wachten. We durven het bijna niet hardop uit te spreken, maar na het telefoontje vragen we ons samen stiekempjes af waarom de NAS ons al zo snel op intake laat komen. Zou er misschien al wat in de pijplijn zitten? Dat ze een tribling voor ons op het oog hebben? Dat zou geweldig zijn! Wat gaat het allemaal hard ineens!

Super benieuwd naar de komende periode

De intake staat ingepland voor dinsdag 17 april 2018. Nog twee weekjes ongeveer. We zijn helemaal verbaasd en super benieuwd hoe de komende periode er voor ons uit gaat zien. Na de intake mogen we ons dossier gaan verzamelen (denk aan uittreksels van onze geboortes, huwelijk, bezoekje aan de notaris, foto’s maken van ons huis enz). Daarna wordt alles vertaald naar het Hongaars en naar Hongarije gestuurd. En dán begint het echte wachten!

Whaah! So exciting.. Het wordt nu allemaal wel heel echt, komt dichtbij! We zijn zo ontzettend benieuwd of we dan ook heel snel gebeld worden met hét telefoontje dat er een match voor ons is (misschien zitten er al meerdere voorstellen/polsingen in de pijplijn dat alles nu zo snel gaat?) of dat het nog een tijdje duurt. We hoorden van de NAS dat het dossier wat momenteel het langst in Hongarije ligt 1,5 jaar oud is.. De meeste voorstellen gaan binnen een half jaar tot jaar begrepen we.. We zullen het zien en houden jullie op de hoogte van elke stap! <3