Volkswagen Passat GTE zwart Sander van der Woude

September 2017 // Yes! He did it! Al jaren heeft Sander het er over om een keer voor zichzelf te beginnen, maar het was nog nooit zo ver gekomen om die – toch wel grote – stap te nemen. En dat lag hoofdzakelijk niet aan hem hoor, maar aan mij. Sander is altijd onze stabiele basis geweest. Hij zorgde altijd voor een vaste stroom van inkomsten waardoor ik kon doen waar ik echt blij van werd: bruiloften fotograferen. Hoewel dat zeker goed liep, en we daar ook een leuk parttime salaris uithaalde, was het toch ook elk jaar wel een beetje afwachten hoeveel bruidsparen het komende jaar voor mij zouden kiezen als hun bruidsfotografe. Gelukkig hebben we ons nooit zorgen hoeven maken over geldzaken, en daar ben ik dankbaar voor. We hebben heel bewust gekozen om ons leven zo in te richten dat als ik, qua inkomsten, weg zou vallen dat we het dan nog goed zouden redden. Dan hebben we het niet ruim, maar we redden ons dan wel. Zo zijn we bijvoorbeeld met het berekenen van onze hypotheek alleen van Sander’s salaris uitgegaan. Wat ben ik dankbaar dat het zo kan, en dat ik straks de mogelijkheid heb, als de adoptiekinderen er zijn, om gewoon thuis te zijn. Maar telkens als Sander opperde om misschien voor zichzelf te beginnen hield ik de boot wat af: veel te spannend, wat nou als je niet genoeg klanten hebt, of stel dat er wat met jou gebeurd.
Helemaal met de gedachte dat we hard aan het sparen waren voor onze adoptieprocedure, wilde ik geen enkel risico lopen. En zo gingen de jaren voorbij. Tot afgelopen juli, we gingen er eens serieus over praten en Sander deelde met mij zijn plannen. En eigenlijk bleek dat allemaal veel minder risicovol te zijn als dat we aanvankelijk dachten. Ook vond ik het een goed plan, met het zicht op dat ik over een tijdje toch zou stoppen met werken zodat ik thuis kon zijn voor onze (adoptie-)kinderen, dat de aandacht wel eens even op Sander gericht mocht zijn. Jarenlang heeft het om mij, en mijn bedrijf gedraaid, wat fijn was, en goed en nodig. Maar nu vind ik het Sander’s tijd om zijn dromen na te jagen. Ik ben trots op hem dat hij afgelopen juli de stap heeft genomen om zijn bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. En per 1 oktober 2017 begint hij dan echt! I’m so freaking proud!!

Wat doet Sander in het dagelijks leven?

Haha, dit is altijd zo’n lastige vraag om te beantwoorden, zelfs voor Sander zelf 😉 Want leg maar eens even uit wat een ‘Business Intelligence Consultant’ doet 😉 En dat vind ik stiekem ook altijd wel een beetje sneu voor ‘m. Als we ergens zijn en deze vraag wordt gesteld, en Sander antwoord met wat hij doet klinkt er aan de andere kant twijfelachtig ‘oke.. interessant’ en zodra de vraag aan mij wordt gesteld, en ik beantwoord met ‘bruidsfotograaf’ vinden mensen dat mega cool en gaat vervolgens het gesprek alleen nog maar daar over. Ik denk dat we nog eens moeten nadenken over een fancy catchy ‘elevator-pitch’ over Sander’s beroep, hoe we op een interessante manier kunnen vertellen wat hij nou eigenlijk doet 😉

Maar goed, hier komt onze huidige versie, haha:

Elk (groot) bedrijf heeft allerlei informatie (data) over van alles en nog wat. Het zijn vooral veel belangrijke cijfers over bijvoorbeeld uitgaven, winsten, klanten enz. Sander voegt al die informatie samen tot inzichtelijke rapporten. In die rapporten vind je verbindingen, en conclusies die de eigenaren/leiders inzicht geven in hun bedrijf. Het is intelligence (intelligentie) in business (in bedrijven). Op een slimme manier gegevens samenvoegen zodat er nieuwe inzichten opgedaan kunnen worden. Het is allemaal vrij ingewikkeld, en lastig om zo even 1, 2, 3 uit te leggen aan een leek. Sander heeft er ook niet voor niks voor gestudeerd aan de Erasmus Universiteit (Informatica en Economie) en door de jaren heen heel veel trainingen in gevolgd. Het is best gespecialiseerd werk en er zijn niet zo veel echt goede Business Intelligence Consultance in Nederland die dit kunnen doen.

Wat is Business Intelligence Consultancy Laptop Lenovo Thinkpad

Relatief weinig risico

Dat is ook meteen erg fijn, want Sander wordt daardoor regelmatig al gevraagd door andere bedrijven, headhunters etc of Sander niet voor hún bedrijf wil komen werken. Sander schijnt echt mega goed te zijn in wat hij doet. Ik ben een trotse vrouw! Er is voor hem altijd wel werk te vinden, en vaak heeft hij nog keus ook. Een ideale positie om in te zijn, we zijn er dankbaar voor. Dus hey! Zoek jij een ook goede baan waar meer dan genoeg werk in is, ga dan dit doen en neem even contact op met Sander want zijn volgende droom is om op termijn mensen in dienst te nemen, Wie weet werken jullie ooit samen, haha! 😉

En zijn werk zal ook niet snel verdwijnen, maar eerder juist meer nodig zijn. Steeds meer bedrijven willen graag een BI-consultant hebben. Als er economische crisis is dan willen ze (iemand als) Sander hebben om te kijken hoe ze daar uit kunnen komen, als het supergoed gaat met het bedrijf en de economie willen ze hem hebben om te kijken hoe ze nóg meer winst kunnen maken.

Er is dus ook weinig risico hierin. Waarschijnlijk kan hij met gemak klussen vinden, en mocht het nou, om wat voor reden dan ook totaal niet lopen, vind hij dus binnen een mum van tijd weer een baan. Verder sluit hij risico’s voor ons gezin uit door een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering + levensverzekering af te sluiten.
En uiteraard bouwt hij zijn eigen pensioen op. Dat is goed geregeld.

Nu ZZP’er

Eerst deed Sander dit werk dus allemaal in dienst. Hij heeft voor grote namen gewerkt als Getronics PinkRoccade, Capgemeni, i3 en EY (Ernst & Young). Nu gaat hij dus voor zichzelf beginnen. Hij is op dit moment in gesprek met meerdere bedrijven waar hij zijn eerste klus kan gaan doen vanaf 1 oktober 2017. Hij werkt als consultant telkens voor een bepaalde periode bij een bedrijf, soms bij 2 tegelijk, totdat het daar allemaal goed op poten staat en dan gaat hij weer verder.

Als zelfstandige verdien je veel meer dan als je in dienst bent. Ook heb je meer vrijheid om je eigen visie en dromen na te jagen (zoals met elk bedrijf dat je zelf opstart). Sander heeft grote dromen voor de toekomst. Hij hoopt dus op termijn met een compagnon samen een bedrijf op te starten en echt mensen in dienst te nemen.

Sander van der Woude Business Intelligence Consultant BI-consultant Fugu Consultancy

Dag mooie lease-auto, hallo nieuw avontuur!

Het veel meer verdienen, en de vrijheid, is fijn maar daar staat tegenover dat je dus wel meer zelf moet doen. Zelf je klussen binnenhalen, zelf je pensioen regelen, de belastingdienst enz. Maar dat komt helemaal goed. Daar is Sander goed in, dat soort regeldingen.

Ook moet hij zijn lease-auto inleveren. Au! We hebben net zo’n mooie hybride Volkswagen Passat GTE – met allemaal geweldige snufjes erin (kan zichzelf inparkeren, zelf de weg volgen op de snelweg en zo nog veel meer). Maar Sander heeft daar niet zo’n moeite mee, om dat los te laten. Hij is niet zo status-gefocust. Dat vind ik knap van hem, daar ben ik iets minder goed in 😉 Dat we nu een nieuwe auto moeten kopen valt perfect samen met de 3 pleegjongens die we er in de weekenden erbij krijgen. Met 4 kinderen in totaal moeten we toch over van een 5-persoonsauto naar een 7-zitter. Omdat alle veranderingen nu zo ontzettend snel gaan, en we nog niet weten wat voor auto we willen op de langere termijn, hebben we nu voor €2500,- een vet oude Volvo 850 op de kop getikt. Hij heeft al 370.000 km op de teller staan, maar rijdt nog dikke prima. Een mooie tijdelijke auto, voor een half jaartje ofzo.

Volvo 950 Donkergroen Youngtimer

Website + bedrijfsnaam

Men, wat was het een uitdaging zeg om een goede bedrijfsnaam te vinden. Zoveel was al bezet. We wilden graag een naam verzinnen waar een verhaal achter zit. We bedachten uiteindelijk ‘Fugu Consultancy’. De website vind je hier. Nou vraag jij je af ‘hoe spreek je dat uit?’ Op z’n Engels (Amerikaans): Foo-goo (in het Nederlands is het dus “Foe-goe” – met een Engelse uitspraak van de letter ‘G’).

En waarom? Om daarmee meteen goed uit te leggen wat Sander in het dagelijks leven doet:

In 1995 ontdekten duikers tijdens het duiken mysterieuze, maar prachtige, cirkelvormige, geometrisch perfect gevormde patronen in het zand, op de bodem van de zee. Deze cirkels kwamen, en ze gingen ook weer. Gedurende ongeveer 16 jaar was het een groot mysterie hoe deze mooie patronen gevormd werden. Totdat duikers op een dag een kleine kogelvis (in het Japans een “Fugu”) druk bezig zagen. Wel 24 uur per dag zwom deze vis met zijn vinnen en lijf over de bodem heen, tussen de zandkorrels door. En na een week hard werken was daar het prachtige eindresultaat: de prachtige patronen waarvan zo lang onduidelijk was wie ze gemaakt had. Het was de fugu (kogelvis/puffer fish). Nergens in de natuur is er een dier dat iets creeërt dat zó complex en tegelijkertijd zó perfect is. Alleen de fugu kan dit.

En nu de vergelijking:


In dit filmpje zie je de fugu (kogelvis/puffer fish) aan het werk – pretty cool, right?

In Sander’s vakgebied werkt hij dus met data (de zandkorrels op de bodem van de zee). Hij gaat met deze grote hoeveelheden data aan de slag. Door deze te ordenen kan hij ze op een gestructureerde en begrijpelijke wijze presenteren aan de gebruiker (het patroon dat de fugu maakt). Aan de hand hiervan kan de gebruiker tot nieuwe inzichten komen en gefundeerde keuzes maken.

Fugu Consultancy Sander van der Woude BI-consultant Business Intelligence Consultancy

Sander is van zichzelf erg nederig, en trekt niet zo snel de aandacht naar hem zelf. Vandaar dat ik nu gewoon deze blog even ben gaan schrijven en hem in het zonnetje wil zetten 🙂

Sander, ik ben super trots op je. Op alles wat je nu al doet, in je werk maar ook voor ons. En ik ben trots op je dat je je dromen achterna wilt jagen. Je hebt een hart van goud, je hebt veel visie en ik geloof dat je verder gaat komen dan je ooit had durven dromen. Go for it, honey! x