Weekendpleegzorg deeltijd pleegzorg pleegouder vakantie weekend 4 jongens schoenen

September 2017 // Deze maand september is erg druk voor ons, maar om goeie redenen. Er is een hoop gebeurd! Zowiezo is Eline als bruidsfotografe nog erg druk met de laatste bruiloften van dit trouwseizoen, selecteren en bewerken van alle foto’s, het maken van albums enzovoort. Daarnaast begin ik per 1 oktober als ZZP’er en daar moet momenteel een hoop voor geregeld worden. En alsof dat niet druk genoeg was, is er nog iets heel bijzonders bijgekomen: we worden deeltijd-pleegouders van 3 jongens (5, 8 en 10 jaar oud). En dit is even heel bizar snel gelopen 🙂

Van een telefoongesprek naar een match met 3 pleegjongens

Eline komt uit een gezin waarbij haar ouders voor wel 35 pleegkinderen hebben gezorgd (crisisopvang). Twee pleegkinderen (meisje van 10 en jongen van 11) die eerst daar woonden kwamen sinds een tijd al in vakanties wel eens bij ons logeren (tot max. 6 nachtjes). Afgelopen zomervakantie zat Noah, als enigst kind, zich toch wel vaak alleen te vervelen en vonden we het jammer dat die twee pleegkinderen maar telkens zo kort konden logeren. We hadden het er samen over dat we misschien in vakanties wel vaker- en langer pleegkinderen op konden vangen. Voor Noah is dat ook fijn, dan is hij niet zo alleen. We hebben ruimte over in ons huis en in ons hart, dus waarom daarmee niet kinderen helpen in de tussentijd tot aan onze adoptie? Zodoende heeft Eline op 21 augustus 2017 gewoon eens namens ons gebeld met 2 pleegzorginstanties om wat informatie hierover op te vragen – wat houd het allemaal in? Hoe ziet de procedure er uit? We wilden wat meer informatie om er verder over na te denken. Met de medewerkster van het pleegzorgbureau raakte Eline wat aan de praat en vertelde ze ons verhaal over adoptie, achtergrond als maatschappelijk werkster, dat haar ouders ook pleegkinderen hadden gehad, dat we in zomervakanties wel eens pleegkinderen hebben opgevangen enzovoort. Er werd verteld dat ze op dit moment niet echt op zoek waren voor een gezin voor vakantiepleegzorg. Maar wie weet komt er nog eens wat voorbij. Later bleek, dat dit diezelfde middag al was. Dat ging sneller dan we ooit hadden verwacht! Er werd gezocht naar ouders voor 3 jongens, en daar waren wat specifieke wensen voor die precies een goede match waren met ons. Het ging dan om eens per twee weken een weekend + in de vakanties soms iets langer. Ze konden voor 3 jongens op dat moment geen ander gezin vinden, tenzij ze gescheiden zouden worden over 2 gezinnen. En toen waren wij daar!

There’s never really a perfect time to foster or adopt. Just a lot of opportunities to say yes despite the many reasons you have to say no – Jason Johnson

Het maken van een keuze

En zo werden wij benaderd. We hebben hier kort over nagedacht, veel tijd hadden we niet want alles moest snel snel gebeuren. Maar we dachten eigenlijk ‘waarom niet?’. Deze kinderen hebben een tijdelijk thuis nodig – kom maar bij ons.

We hebben wel eerst contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming of dit geen consequenties had voor onze adoptieprocedure. Langverblijfpleegzorg mag namelijk meestal niet tijdens een adoptieprocedure. Maar zij vonden het gelukkig alleen maar heel mooi dat we dit wilden doen, dus het mocht. Fijn! Het mooie aan deze pleegzorgplaatsing (we zullen er vanwege privacy-redenen van deze kinderen niet te veel over delen) is dat de kinderen gewoon nog doordeweeks thuis bij hun ouders wonen, en deze pleegzorgplaatsing is om echt even te ontlasten van de thuissituatie. Maar mochten wij dus een adoptie-voorstel krijgen na een tijdje, zijn deze kinderen niet helemaal alleen aan ons gehecht, maar blijven ze gewoon bij hun ouders. Daarnaast hebben we het ook met Noah besproken. Hij vind het erg leuk, al beseft hij als 5-jarige natuurlijk ook het fijne er nog niet van. Diezelfde donderdag 24 augustus (paar dagen later dus) hebben wij laten weten dat we hier voor open stonden. Dit voelde zo bizar en mooi tegelijk. We waren knetterdruk met van alles en nog wat, dus de ideale tijd was het niet, maar zoals de quote hierboven zegt was het gewoon de goeie keuze.

Zorgen voor een kind van een ander pleegzorg deeltijd pleegouder pleegzorg weekendpleegzorg

Het balletje ging rollen

Inmiddels is er tussendoor van alles gebeurd. We hebben intakegesprekken gehad, vragenlijsten moeten invullen, ons levensverhaal uitgeschreven, 2 referenties aan moeten leveren, voor ons beide een Verklaring Omtrend Gedrag (VOG) aangevraagd bij de gemeente en meer.

Binnenkort starten we met de pleegzorgcursus. Die ronden we af in november. Normaal doe je dit voordat je pleegkinderen in je huis ontvangt, maar omdat we al (indirecte) ervaring hadden met pleegkinderen, en er haast geboden was bij deze plaatsing, loopt dit bij ons wat gelijktijdig met de pleegzorgplaatsing. De jongens komen namelijk vanaf eind september al bij ons in de weekenden. Spannend!

Ook zijn we bezig met het voorbereiden van Noah hierop en hebben we dus heel burgelijk een 7-persoons auto gekocht zodat alle kinderen daarin mee kunnen.

Boomhutbedden

Daarnaast hebben we de ouders van de jongens leren kennen, de kinderen zelf (was bijzonder!), en zijn we druk bezig met het klaarmaken van 3 extra slaapplekken. Wat een drukte, zo even in een paar weken in ons hoofd, hart en huis ruimte maken voor 3 extra jongens. De Ikea heeft een goeie aan ons. We kopen er matrassen, beddengoed, lampen en meer.

Ikea Inkopen Sander van der Woude Noah van der Woude Pleegzorg kamers klaar maken weekendpleegzorg

Er wordt al hard geklust, en de kamers worden heel mooi. Van even wat lampen ophangen, stoere bergen op de muur schilderen, tot schilderijtjes en lampen ophangen. Er gebeurd van alles. En Noah helpt graag met alles mee. Hij vind het hartstikke gezellig dat er drie jongens bij hem komen logeren in de weekenden. Al weten wij, ook vanuit Eline’s ervaring vroeger (als zus van pleegkinderen), dat het niet altijd makkelijk gaat worden voor hem. Maar we vinden het fijn om hem wel overal bij te betrekken, en dat hij het zo gezellig vind.

Frogtape muurverf berg bergen motief interieur DIY Noah van der Woude schilderen verven muurtekening

We begrepen dat de jongens graag bij elkaar slapen (geeft vertrouwd gevoel) – en Noah leek zo’n logeerpartij elke keer ook heel gezellig 😉 Dus we hebben besloten om in de beide slaapkamers op de 1e verdieping een stapelbed te plaatsen. Dan kunnen de jongste 2 (Noah en het andere jongetje van 5) en de oudste 2 jongens (9 en 10) bij elkaar op de kamer slapen.

Omdat we ons goed kunnen voorstellen hoe spannend het moet zijn om bij vreemde mensen in een pleeggezin te moeten verblijven, hebben we besloten om geen standaard stapelbedden te kopen, maar twee echte steigerhouten ‘boomhutbedden’. We denken dat de jongens dit super cool gaan vinden; welk kind vind zo’n bed nou niet leuk? Even een lichtpuntje voor ze in deze moeilijke tijd van grote aanpassingen.

We willen Steigerhout Design bedanken voor het met spoed maken en plaatsen van de bedden. Omdat ze het bijzonder vonden dat we zomaar 3 jongens in huis gaan opvangen, zijn ze ons financieel wat tegemoet gekomen. Super aardig! We vinden de bedden ontzettend mooi geworden. Enorm bedankt!

Klussen Sander van der Woude lamp ophangen steigerhout stapelbed boomhutbed
Wat lampen ophangen, en andere klusjes, met vriend Gertjan – bedankt voor je hulp!

We denken dat het de komende periode intensief gaat worden – ineens 3 jongens erbij. Dat voelen we nu al. Maar we hebben steun uit onze omgeving (wijze mensen met ervaring) en veel passie hiervoor. Dus we gaan ook dit avontuur, naast ons adoptie-avontuur, gewoon aan.