Beginseltoestemming Adoptie opname 1 of 2 kinderen Centrale Autoriteit Sander van der Woude Eline van der Woude

Begin maart 2018 // Er is, sinds we ons positieve raadsrapport mochten inlezen op 1 februari, alweer een hoop gebeurd. Zo hoorden we eerst van onze vergunninghouder (de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS)) dat we nog wel 1,5 jaar moeten wachten voor we uberhaubt op intake mogen komen. Dit vanwege de eis voor Hongarije dat je moet openstaan voor kinderen tot de leeftijd van 72 maanden (6 jaar oud), maar het tegelijkertijd ook weer een onderplaatsing van een jaar moet zijn onder Noah (zelf 5,5 jaar oud). Oftewel Noah moest dus eerst 7 jaar oud worden (dat is dus over 1,5 jaar) en dan pas mochten wij op intake komen. Dat was in eerste instantie even flink balen.. 1,5 jaar duurt zo lang, en dan zijn we er nog niet eens… Nee, dan moet je nog je dossier klaarmaken en dán begint pas het echte wachten. Na korte tijd gingen we maar ‘omdenken’ – nou dat is eigenlijk wel mooi. Dan kunnen we nog een keer lekker op vakantie, verder groeien met onze bedrijven enz.. Het komt goed.

Toch sneller dan gedacht

Een paar weken later, toen we dus net allemaal plannen hadden gemaakt voor de komende 1,5 jaar, hoorden we van de NAS dat ze contact hebben gehad met het team van Hongarije en we waarschijnlijk toch wel eerder op intake mogen komen, omdat we openstaan voor het adopteren van meerdere kinderen tegelijk + special needs. Wauw! Super fijn nieuws! En toen moesten we het in ons hoofd weer een beetje bijstellen: het kan dus super snel gaan, of toch nog erg lang duren. We hebben geen idee. Gelukkig kunnen we dat aardig goed loslaten en lekker genieten in het hier- en nu.

Het gouden papiertje

Op 12 februari 2018 hoorden we dat ons raadsrapport was doorgestuurd naar de Centrale Autoriteit waar het gecontroleerd wordt. Hierna krijg je dan de felbegeerde ‘beginsel toestemming’ (BT). Dit betekend dat je officieel toestemming krijgt dat je geschikt bevonden bent om te adopteren. De raad zei ons dat het controleren ongeveer 8 weken in beslag neemt. Maar van andere aspirant adoptieouders, die ook net moesten wachten op de beginseltoestemming, hoorden we dat de Centrale Autoriteit achterliep en het wel 9-12 weken kon duren. Wij rekenden gewoon maar op eind april.

Maar vandaag kregen we ineens een mailtje van de NAS dat ze de kopie van onze beginseltoestemming + ons raadsrapport al hadden ontvangen en we ons bij hen mogen inschrijven. Whaah! Hebben zij al onze Beginseltoestemming? Nu al? Wat goed! Dan is het dus officieel rond! Wij mogen adopteren!! Hoera!
Een uurtje later kwam de postbode en kregen we ook zelf onze beginseltoestemming. Super snel al! We hebben maar 3,5 week moeten wachten. Echt fantastisch!

Op het hele adoptieproces, wat jaren duurt, maken deze paar weken sneller natuurlijk geen drol meer uit, maar toch, elke keer als het wat sneller gaat dan verwacht zijn we natuurlijk hartstikke blij! 😀
Sander en Noah zijn lekker taart wezen halen om het te vieren.. weer een stap verder! Nu dus inschrijven bij de NAS en daarna moeten we wachten tot we op intake mogen komen om vervolgens ons dossier te mogen klaarmaken wat naar Hongarije wordt gestuurd. En dán begint het échte wachten 😀