quote adoptie So far, no moning sickness but the paper cuts are terrible

Begin juni 2018 // De afgelopen periode is lekker druk geweest voor ons. Zoals jullie in de blog van de vorige keer hebben kunnen lezen mochten we half april, onverwachts heel snel, op intake komen bij de NAS (Nederlandse Adoptie Stichting a.k.a. ons adoptiebemiddelingsbureau). Vervolgens is van die intake een gespreksverslag gemaakt en zijn er adoptieovereenkomsten opgesteld. In die overeenkomsten staat o.a. waar je allemaal voor open staat (leeftijden/special needs etc). Er stonden een aantal dingetjes in die niet helemaal klopten, dus we hebben nog wat heen- en weer moeten mailen, maar dit is uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Dossier verzamelen

Eind april hebben we de overeenkomsten op de post gedaan en op 3 mei ontvingen we dan onze dossier-instructies. We moesten dus een heel dossier verzamelen wat, samen met de overeenkomsten en het hele rapport van de Raad vd Kinderbescherming, vertaald zal worden en naar Hongarije zal worden gestuurd. En poeh, dat was nogal wat, maar oh wat genieten we er van (ondanks de drukte). Heerlijk om iets te mogen doen. In een adoptietraject moet je vooral veel wachten, dus telkens als je even wat mag doen ben je als aspirant adoptieouder helemaal blij, haha.

We hebben de afgelopen maand de volgende dingen verzameld:

 • Internationale verklaring van goed gedrag voor beide partners (VOG – Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Internationaal bewijs van opneming in de gemeentelijke basisadministratie voor beide partners
 • Internationaal uittreksel uit het huwelijksregister
 • Accountantsverklaring (in plaats van werkgeversverklaring i.v.m. eigen bedrijf)
 • Medische keuring bij onafhankelijke arts
 • Kopie paspoort in kleur 2x p.p.
 • Foto’s van ons huis, omgeving huis en van onszelf
 • Beginseltoestemming
 • Motivatiebrief
 • Verklaring van woon- en leefomstandigheden
 • Bewijs van inenting Noah (wist je dat het verplicht is dat adoptie-ouders hun kinderen inenten? Zijn wij even blij dat we Noah altijd braaf hebben ingeënt 😉 )
 • Bij notaris Wassink te Epe: Machtiging ten behoeve van de Centrale Autoriteit van Hongarije // extra verklaring over inkomsten Sanders bedrijf // Verklaring inkomen en bezit
VOG Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen Adoptiedossier uittreksel huwelijksakte gemeente de Bilt

Dit is allemaal goed gelukt, maar was wel even een geregel bij verschillende gemeentes (waar we geboren zijn, waar we getrouwd zijn, waar we nu wonen). Maar goed te doen. 
Daarnaast moesten we dus nog meer dingen doen, zoals het schrijven van een motivatiebrief naar de adoptiemedewerkers in Hongarije. Dat vonden we nog best een ding, want wat schrijf je dan? Het allerliefst zou je als aspirant adoptieouders natuurlijk iets willen schrijven in de trant van: “Ja! Kies ons! Kies ons! Wij willen SUPER graag adopteren!”. Maar dat zou natuurlijk een beetje raar zijn 😉

Uiteindelijk na lang schrijven, lezen, herschrijven, overleggen en nog eens dingen aanpassen is het gelukt. We hebben een keurige nette brief geschreven, direct vanuit ons hart. Met waaróm wij graag willen adopteren, het verlangen dat brand in ons. En dat viel blijkbaar goed, want onze brief is in één keer goedgekeurd door de NAS. Zij lezen de brief altijd nog even door en geven er eventueel wat tips of verbeterpunten over. We hoorden dit ook van andere adoptieouders, maar nu was het dus helemaal goed zo. Fijn!

Foto’s adoptiedossier

Als fotograaf wilde ik natuurlijk echt mooie foto’s maken van ons huis. Het zijn uiteindelijk 21 foto’s geworden haha (i.p.v. de 12-14 zoals voorgeschreven) maar de NAS vond het helemaal goed zo. Mooi! De foto van onszelf was ik ook blij mee. Deze hebben we zelf gemaakt met een statief, in het bos waar we vaak lopen vlakbij ons huis.

Foto adoptiedossier adoptie Hongarije Sander van der Woude Eline van der Woude Noah van der Woude

Bewijs dat we financieel voor de kinderen kunnen zorgen

Op 30 mei zijn we bij de notaris geweest. Standaard moet je hier al heen voor het legaliseren van een aantal dingen. Ook moesten we aan kunnen tonen wat ons inkomen is. Ze willen graag bewijs dat er een gezonde financiële situatie is, zodat als de kinderen eenmaal bij je komen, dat je ze ook financieel kunt onderhouden. We moesten voor dit bewijs wat extra dingen doen omdat Sander afgelopen oktober voor zichzelf is begonnen. Hierdoor kon hij geen werkgeversverklaring afgeven, maar kon hij ook niet een over twee volledige jaren (wat de eis is) zijn inkomsten laten zien (2016/2017) voor zijn bedrijf. Dit was dus nog best een beetje lastig, en moest enigszins vlot geregeld worden met onze accountant, maar zijn vader was net overleden. Super heftig voor hem! En in zo’n situatie wil je eigenlijk ook niet vragen of het snel geregeld kan worden. Ik vond het een klein beetje spannend of dit allemaal op tijd goed zou komen. Begin mei dachten we dat het lang zou duren om alle bewijzen voor elkaar te krijgen, maar gelukkig is het uiteindelijk binnen een week ofzo geregeld. Fijn!

Notaris Wassink Notariaat Epe legaliseren adoptiedossier adoptie Nederlandse Adoptie Stichting

Afronding trouwseizoen

Verder ben ik zelf heel druk geweest met mijn werk de afgelopen maand. Ik heb nog tot 5 juli bruiloften aangenomen om te fotograferen, maar voor daarna niet meer. Dit omdat ik vorig jaar, toen bruidsparen mij boekten voor deze zomer, niet wist wanneer we zouden adopteren en ik het heel vervelend zou vinden voor bruidsparen als ik hun bruiloft last minute zou moeten annuleren. Bruidsparen boeken mij namelijk vaak voor mijn specifieke stijl. Dus vanaf 5 juli heb ik geen werk meer. En misschien is dat maar goed ook… want het kan zomaar ineens heel snel gaan met ons adoptieproces. Wie weet krijgen we deze zomer al het telefoontje dat er een match is. Who knows? 🙂

Nieuw bedrijfsconcept

Maar voor het geval dat onze hele adoptie-avontuur tóch iets langer blijkt te duren, heb ik voor na 5 juli iets heel nieuws bedacht. Iets wat ik super super tof vind, en waar ik heel enthousiast over ben! Ik ben namelijk bezig geweest met het opstarten van een nieuw, zo ver ik weet uniek, bedrijfsconcept vanuit mijn bedrijf Forever Yes Photography, namelijk: Forever Yes Academy. Dit is een coachingstraject voor startende bruidsfotografen die iets anders in elkaar zit dan tot nu toe vaak gebeurd. Ik kijk erg uit naar deze ‘next step’. En mocht de adoptie eerder komen, dan cancelen we dit, en gaat dit coachingstraject helaas niet door (dit hebben we ook door een jurist in een contract laten opstellen, die de deelnemers mogen tekenen). Op die manier is er geen stress en gebeurd er zowiezo iets tofs: of we gaan binnenkort adopteren, of ik ga coachen.

Forever Yes Academy Eline van der Woude informatiebijeenkomst

Drukke dag

Afgelopen vrijdag had ik 2 informatiebijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerde fotografen. Eentje ’s ochtends en eentje ’s avonds. Beide keren was de opkomst super goed en zat het hier helemaal vol. Tof! En tussen die Forever Yes Academy-bijeenkomsten door, hebben we ook nog eventjes ons complete adoptiedossier ingeleverd in Oudewater bij de NAS en daarna snel doorgecrossed naar Noah’s zwemles waar Sander en ik samen een patatje bestelden om het inleveren even te vieren (friet is onze favoriet haha!). Al met al was het een intensief, maar leuk, druk dagje!

Nederlandse Adoptie Stichting Oudewater Adoptiedossier inleveren Sander van der Woude patat friet

It’s out of our hands, babe..

Ons dossier is dus nu ingeleverd. We kunnen niks meer doen! Dat voelt best een beetje gek maar vooral fijn. Ons dossier wordt nu vertaald naar het Hongaars door een beëdigd vertaler. Dit duurt enkele weken tot een maand. Daarna gaat ons dossier mee met Marti naar Hongarije. Marti is de contactpersoon van de NAS die meegaat met adoptieouders naar Hongarije, daar begeleid, vertaald tussen ons en de pleegouders/maatschappelijk werkers/kinderen, en die een hoop regelt daar. Wij kunnen nu niks meer doen behalve wachten op hét telefoontje over een tijdje.

Zodra ons dossier écht in Hongarije ligt (eind juni/begin juli verwachten we) gaan we dit wel even vieren door uit eten te gaan. Dan begint het wachten namelijk écht! Exciting!!