Gezinsonderzoek Adoptie Raad voor de Kinderbescherming Raadsonderzoek Eline

Begin februari 2018 // Gisteren was het dan eindelijk zover: we mochten ons raadsrapport inlezen. Zo’n spannend moment! Dit is als het ware de ‘uitkomst’ van onze 3 raadsgesprekken en daarin staan dingen zoals o.a. onze motivatie voor adoptie, beschrijving van ons als personen, ons huwelijk, Noah, onze ervaring, sociaal netwerk, draagkracht/risicofactoren + de toestemming die je wel/niet krijgt voor special needs waar je voor open staat, maximale leeftijd kind en zo nog veel meer. We vonden het dus best een beetje spannend van te voren. Want waar krijgen we wel- of niet toestemming voor? Onze 3 raadsgesprekken werden behoorlijk kritisch ingestoken, zoals we eerder al vertelden.. maar hier was een reden voor wat we hier nog niet konden delen. Er is namelijk iets wat we jullie niet hebben verteld… iets groots! 🙂 Lees gauw verder!

Dit hebben we jullie nog niet verteld

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: We hebben, sinds een tijdje, een verlangen wat brand op ons hart, en het is crazy.. en het is groots… maar wel iets waar we vol voor willen gaan: we zouden namelijk wel 3 kinderen tegelijkertijd willen adopteren! Whaah! Lees je dat goed? Ja, dat lees je goed! Wij staan open voor het adopteren van 2-3 kinderen tegelijk.

Als je een grote droom hebt in je hart, is het soms goed om het nog even voor jezelf te houden, en alleen te delen met een heel intiem groepje mensen om je heen. Vandaar dat we het nog even voor ons hielden totdat alle gesprekken met de raad er op zaten. Maar vandaag hebben we goed nieuws gehad en dat delen we graag met jullie allemaal.

Sibling

Even terug in de tijd… Al sinds het begin van onze adoptieprocedure (januari 2016) hebben we het er met elkaar over gehad dat we heel graag 2 kinderen tegelijkertijd willen adopteren, oftewel een sibling zoals ze dat noemen. We willen graag meerdere kinderen een warm thuis geven, waarom dan niet in één keer twee i.p.v. meerdere procedures achter elkaar? Het lijkt ons zo waardevol voor kinderen als ze bij elkaar kunnen blijven en samen een bloedband kunnen delen. Je moet je voorstellen dat je als adoptiekind al zo ontzettend veel verliest: je familie, je omgeving, je cultuur, je taal.. alles wat bekend voor je was moet je achter laten. Hoe waardevol is het, dat als je nog een broertje of zusje hebt, dat je daar dan mee samen geadopteerd kan worden, in plaats van beiden in een ander gezin. Daarnaast hebben we zelf altijd het verlangen gehad voor een groot gezin en we denken daar de draagkracht voor te hebben. Met die insteek liepen we onze adoptieprocedure door.

Tribling

In het voorjaar van 2017 hoorden we dat er altijd gezocht werd naar ouders voor 3 kinderen. Drie kinderen tegelijkertijd zijn vaak lastiger te plaatsen, omdat er veel minder ouders voor zijn te vinden die het zien zitten en die er uberhaubt toestemming voor krijgen. Het is nogal wat natuurlijk!
We hebben hier heel veel over gepraat samen, en merkten allebei dat ons hart hier sneller van ging kloppen. In juni 2017 zijn we benaderd door de Nederlandse Adoptie Stichting of we naar een informatieavond wilden komen voor ouders die overwogen om meerdere kinderen tegelijkertijd te adopteren. Deze avond was super interessant en heel eerlijk, en gaf voor ons nog meer duidelijkheid. Na een tijd van goed overwegen, en er heel over te hebben gesproken hebben we besloten dat wij, ondanks dat we beseffen dat het met tijden heel intensief en pittig gaat zijn, open willen staan voor het adopteren van 3 kinderen tegelijk. We hebben dit verlangen ook vanaf moment 1 besproken bij de Raad voor de Kinderbescherming, wat denk ik de insteek voor de gesprekken ook nog serieuzer maakten. Want dat is niet niks.

Weekendpleegzorg deeltijd pleegzorg pleegouder vakantie weekend 4 jongens schoenen

3 pleegkinderen

Vervolgens kwam, op een heel wonderlijke manier, ineens deeltijdpleegzorg voor 3 jongens op ons pad.. alsof we op drie kinderen adopteren werden voorbereid. Dit hadden we totaal niet verwacht. We hebben mogen ontdekken dat het zorgen voor 4 kinderen ons samen goed afgaat, we dit goed aankunnen (ook al is het soms ook heus pittig en hebben we nog een hoop te leren). Ook merken we dat het erg goed gaat met Noah samen. Ook al is het voor hem een enorme omslag, en moet hij er soms nog erg aan wennen, we merken dat het genieten bij hem overheerst. Hij houd van de gezelligheid in huis en vind het vaak jammer als de jongens door de weeks niet bij ons zijn.

Nou is adoptie (dat kinderen voor altijd blijven) natuurlijk echt wel wat anders, maar deze ervaring helpt zeker wel.

Andere tribling-ouders

Wat daarnaast heel waardevol voor ons is geweest, is dat we in contact zijn gekomen met meerdere andere adoptie-ouders die ook 3- of zelfs 4 kinderen hebben geadopteerd en twee andere stellen die dit, net als ons, willen doen. Er zijn niet veel adoptie-ouders in Nederland die dit hebben gedaan, dus het was even zoeken. Maar al gauw kwamen we via de ene weer in contact met de ander. En nu hebben we een heel netwerkje om ons heen, en een whatsappgroep met adoptiemoeders waarmee ik dagelijks spreek en waarmee we als gezinnen soms gezellig samen komen. Dit is zó waardevol geweest, want we kregen hierdoor een heel eerlijk beeld van hoe het dan zou zijn. De mooie kanten, maar ook de zware kanten. Maar nog steeds wisten we gewoon dat we hier écht voor wilden gaan.

Wat er ook waardevol aan is, is dat de meeste andere tribling-adoptieouders in ons netwerk ook hun kinderen uit Hongarije hebben geadopteerd. Onze kinderen en hun kinderen kunnen later samen spelen als we samen komen. Het lijkt ons heel waardevol dat ze andere kinderen kennen die ook uit Hongarije zijn geadopteerd.

13 kantjes lezen

Gezinsonderzoek adoptie raadsrapport ondertekenen Sander van der Woude

Maar terug naar ons raadsrapport.. Daar zaten we dan in de gesprekskamer. Dit was hét moment waar we zo op gewacht hebben; de eindconclusie van ons gezinsonderzoek. Spannend! Onze raadsmedewerkster vertelde ons dat ze, n.a.v. onze gesprekken, uitgebreid heeft overlegd met de gedragsdeskundige/team, want het was nogal wat wat we vroegen (3 kids + special needs is vrij uniek, komt dus niet veel voor). Maar ze gaf aan dat ze NIKS tegen ons konden vinden, geen enkele contra-indicatie. Ze hebben hier wel heel erg naar gezocht, want waar we voor open staan is niet niks. Maar ze konden eigenlijk alleen maar positief over ons zijn. Ons 13-pagina tellende rapport was heel positief! Ze zien ons geschikt om dit te doen, dus dat kan niet beter. We krijgen toestemming voor ALLES waar we voor openstaan (special needs + leeftijd), en dat is wel héél bijzonder. Alles was goed.. ‘Chapeau’ had de gedragsdeskundige gezegd, ze vonden dat we zeer goed met alles omgingen.. heel reeël, meer dan goed voorbereid. Ze complimenteerde ons over onze relatie (één team), manier van opvoeden enz. Waar wij de gesprekken dus best heftig vonden, waren zij achter de schermen dus positief. We werden tijdens de 3 gesprekken gewoon flink getest denken wij, kritische vragen gesteld (wat goed is hoor!), maar ze vonden dat we met alles heel adequaat omgingen. Het enige wat in het rapport staat is dat we goed de belangen van Noah in het oog moeten blijven houden, ‘maar tegelijkertijd zien wij ouders adequaat genoeg om hier op te blijven letten, we hebben er vertrouwen in dat dit goed komt’.

Aanvullend onderzoek bij polsing

Nou is het zo dat ze volgens de Nederlandse wet voor nu toestemming mogen geven voor maximaal twee kinderen tegelijkertijd, met de notitie erbij dat we openstaan voor drie. Er zal een aanvullend raadsgesprek nodig zijn zodra wij hét telefoontje krijgen met een polsing voor 3 kinderen (standaard procedure omdat dit dan een uitzonderlijke situatie zou zijn). Maar tijdens alle drie de gesprekken, en bij het bekijken van alle special needs, is er wel nu al uitgegaan van drie kinderen. Daar zit geen belofte voor de toekomst aan natuurlijk, maar het is wel ontzettend hoopvol dat het allemaal goed gaat komen zodra er eenmaal dus een polsing is. Dus ja! Meer hadden we niet durven hopen. We zijn super dankbaar. Er vloeiden wel wat traantjes toen we het hoorden. Geweldig dit! Echt top!! Onze raadsmedewerkster zei ook dat dit wel iets is om te vieren. We gaan even lekker uit eten bij een tapas-restaurant. Weer een grote stap verder in ons proces!

Reds Tapas Grillbar restaurant feestje vieren uit eten Sander van der Woude

Nu wordt ons rapport doorgestuurd naar de Centrale Autoriteit. Zij lezen alles door en als het goed is ontvangen we dan na ongeveer 10 weken de felbegeerde “Beginseltoestemming” op onze deurmat. Hierna kunnen we ons gaan inschrijven bij een adoptiebemiddelingsbureau, waarna we moeten wachten tot we op intake mogen komen.

Dit wilden we even met jullie delen! Groot nieuws! We zijn ontzettend benieuwd wat de toekomst ons zal brengen. We weten dat het lang niet altijd makkelijk gaat zijn, dat we nog veel zullen moeten leren, dat we soms misschien zelfs zullen denken van ‘help! Waar zijn we aan begonnen?’ maar we geloven dat als we door zullen zetten het het meer dan waard gaat zijn, en dat we het verschil kunnen maken in het leven van meerdere kinderen.