Sander van der Woude Eline van der Woude Noah van der Woude gezinsphotoshoot graanveld

Begin januari 2019 // Het is alweer 6 maanden geleden dat ons adoptiedossier aankwam in het mooie Hongarije, en onze wachttijd op hét telefoontje dan echt begon. En aankomende 20 januari zijn we alweer 3 jaar bezig met onze adoptieprocedure. In deze blogpost een update over hoe het met ons, en het wachten, gaat + onze beste tips voor als jij ook ergens op aan het wachten bent. Het afgelopen half jaar is voorbij gevlogen, het was mooi, het was intens, het was heftig. Waar zal ik eens beginnen?

Noah

Met Noah gaat het heel goed. Hij zit alweer in groep 3 en kan al zo goed lezen.. echt bizar hoe snel dat gaat! Hij is vrolijk, gezellig en we zijn zo trots op wie hij is als persoon. We hebben het zo heerlijk samen met z’n drietjes!

Noah van der Woude Roos Paauwe Photography graanveld Lunteren

Business

Wat super is, is dat het op zakelijk gebied voor ons beiden heel goed gaat. Met Sander als ondernemer gaat het fantastisch, hij heeft weer een nieuw project waar hij de komende tijd aan de slag kan. Hij werkt nu ook (tot aan de adoptie) meer dan fulltime, leest allemaal goede business-boeken, is super geïnspireerd en heeft hele mooie toekomstplannen voor zijn bedrijf. Kan niet beter eigenlijk, ik ben super trots op hem!

Ik heb afgelopen zomer het trouwseizoen goed afgesloten met mijn laatste bruiloften. Omdat de kans te groot is dat wij deze zomer van 2019 al geadopteerd hebben- of gaan adopteren heb ik geen bruiloften meer aangenomen. Het risico is te groot dat ik bruiloften dan last minute moet afzeggen. Daarnaast had ik heel erg het verlangen om mijn opgedane kennis te gaan doorgeven. Ik ben daarom startende bruidsfotografen van eind augustus tot begin november gaan coachen door middel van mijn unieke opleidingstraject Forever Yes Academy. Het was een groot succes en ik heb hier mega van genoten. Het is super tof om deze fotografen nu te zien shinen terwijl ze hun bedrijf opbouwen, en telkens de succesverhalen te horen van bruiloftsboekingen die ze binnen krijgen.

Forever Yes Academy Eline van er Woude Forever Yes Photography Opleiding tot bruidsfotografe Bruidsfotograaf

Ondertussen zijn we sinds 1,5 jaar stiekem op de achtergrond bezig met een ander tof business-concept waarmee we op de lange termijn passief inkomen hopen te genereren. We verklappen nog even niet wat (update juni 2019: dat is deze blog waar je nu op zit! Wood & Gems!!). Het is iets heel tofs, en we hopen dit over een paar maanden te kunnen lanceren zodra we er klaar voor zijn. We hebben allerlei business-ideeën, ik stap hier lekker in uit. Ik ben hiermee leuk, op een rustig tempo aan het werk. Ik verveel me dus niet en blijf genieten.

Lege batterij

Wat een voor- en nadeel van dit alles is, is dat mijn overlevingsstrategie (coping) voor het wachten op adoptie ‘gewoon keihard werken’ is geweest de afgelopen periode. Zolang ik maar druk genoeg bezig was met business-dingen ging de tijd sneller en duurde het wachten niet zo lang. Heerlijk vond ik dat! Dit zorgde er enerzijds voor dat ik me heel gelukkig voelde hierin, ik geniet echt van het hier en nu en alle mogelijkheden die ik heb. Anderzijds ben ik ook wat overspannen geraakt. Niet zo ernstig dat ik niks meer kon doen, maar wel zo dat ik lichamelijke klachten kreeg en me gewoon telkens heel moe voelde. Mijn hoofd wilde langer doorgaan dan mijn lichaam. 

Ik voelde me als de accu van mijn iPhone: de hele tijd zit ik op 10 procent en met vlagen laat ik de batterij echt zakken tot in het rood, tot 3 procent ofzo. Dan ga ik even opladen, maar dan tot max. 15 procent zodat ik me net weer oke voelde, maar nooit 100 procent want zodra ik te lang stil ga zitten denk ik teveel aan het lange wachten en dat vind ik lastig.

Warning Low Battery 10% of battery remaining Wood & Gems overspannen weinig energie

Geen nieuws

En ondertussen vragen mensen dagelijks of we al adoptienieuws hebben. Vanochtend alleen al bij het naar school brengen van Noah is het me in 5 minuten wel 3x gevraagd. Mega lief natuurlijk dat iedereen zo betrokken is! Echt! We waarderen het. Maar telkens moet ik ‘nee’ antwoorden, met daarbij de bemoedigende woorden, voor de persoon die het vraagt, dat we genieten van het hier- en nu, en het komt op de juiste tijd, misschien is deze wachttijd nog ergens goed voor enzovoort enzovoort. Eigenlijk probeer ik daar vooral mezelf mee te overtuigen denk ik 😉

Halverwege december zei een lieve vriendin “Eline, je probeert nu wel zo sterk te zijn, maar ondertussen had je ook heus wel gehoopt dat je nu met z’n zessen aan tafel zou zitten, chaos in huis van al je kinderen enzovoort”. Toen brak ik voor het eerst en moest ik ineens erg huilen.. Zomaar.. out of the blue! Want ja, dat is ook zo, dat had ik ook graag gewild. Ik kwam er achter dat ik de adoptie maar weg stopte, zodat de tijd sneller ging. Dat was makkelijk, en ik voelde me het afgelopen half jaar ook echt gelukkig, maar de manier waarop ik dat deed vroeg veel van mijn lichaam. Te veel.

Een ieder die me een beetje kent weet dat ik een open boek ben, en dat ik normaal helemaal geen binnenvetter ben.. maar met adoptie heb ik ontdekt dat ik blijkbaar dus toch iets wel weg kan stoppen. Het is denk ik een stukje zelfbescherming. Het voelt zo nutteloos om er continue bij stil te staan dat er nog geen match is.. ik heb er totaal geen controle op, het gaat er niet sneller door.. Eerder maakt het stilstaan en beseffen, dat het toch nog niet zover is, je verdrietig (zoals ik ook veel bij andere aspirant-adoptieouders heb gezien). En zo wilde ik de wachttijd echt niet doorgaan.. Druk zijn maakt het voor mij makkelijker op geestelijk gebied.

Olifanten-dracht

Alle adoptiestappen in onze procedure gingen bij ons ook zo boven verwachting snel, en er werd gezegd dat de match bij ons al binnen enkele weken zou kunnen komen.. dat schepte echt verwachting dat we afgelopen zomer hét telefoontje zouden krijgen. Maar dat gebeurde niet. Nou, dan heb ik zoiets van.. dan maar gewoon verder gaan met m’n leven.

Ik voel me continu alsof ik 42 weken zwanger ben Eline van der Woude Wood & Gems

Ik hoorde laatst iemand zeggen, die 1 week overtijd was met haar zwangerschap, dat ze continue berichtjes kreeg “is de baby er al?”, en dat het wachten haar zo zwaar viel. Het voelt dan bijna alsof die baby er nooit uitkomt. Dat gevoel had ik ook met Noah toen mijn zwangerschap overtijd liep. En zo voel ik me nu weer. Ik voel me continue alsof ik 42 weken zwanger ben, maar ik heb geen idee wanneer mijn kinderen komen. Ik heb geen idee hoe de volgende maand er uit ziet, of het snel komt of nog jaren duurt, hoeveel kinderen ik precies krijg, jongentjes, meisjes, leeftijden.. Best spannend! Echt een olifanten-dracht dus 😉 Haha!

Anoniem nummer

Oja, ook zo’n irritant iets (ja, sorry hoor, ik ben nu even in de klaagmodus haha): het afgelopen half jaar ben ik regelmatig gebeld door bedrijven die me iets willen verkopen, en die bellen dan met anoniem nummer. Het adoptiebureau belt ook met anoniem nummer dus elke keer denken we dan “oh zou dit hét moment zijn?” en dan is het bijvoorbeeld zo’n stom energiebedrijf aan de andere kant van de lijn, haha. En ja, ik heb me al 3x aangemeld voor het bel-me-niet-register.. online en telefonisch maar het lijkt nog niet echt te werken.

Lekker meegenieten

Om dan toch ook even iets positiefs te delen: waar we trouwens oprecht super van meegenieten zijn telkens de adoptievoorstellen bij anderen. We hebben inmiddels zo’n geweldig netwerk van andere (aspirant-) adoptie-ouders. En het is zo geweldig gaaf om te zien als zij, vaak ook na lang wachten, dan eindelijk hun kinderen in de armen mogen sluiten. Echt geweldig! We zijn dan zo blij voor hen en het geeft ook weer zoveel hoop voor ons. Mocht je het leuk vinden om recente adoptievoorstellen mee te volgen, like dan even de Facebook-pagina van de Nederlandse Adoptie Stichting. Zij posten het elke keer als ouders met hun kinderen in Nederland aankomen. Je wordt helemaal blij van deze pagina en ooit zullen wij er ook op voorbij komen 😉

Balans + het telefoontje met een match

Onze hoop voor 2019 is dat dit écht óns jaar wordt, het jaar waarin onze langgekoesterde droom van adoptie eindelijk uit mag komen. Mijn persoonlijke doel is om vooral lekker te blijven genieten van het hier- en nu, want dat is ook wel erg fijn. Maar tegelijkertijd ook een goede balans te vinden wat rust betreft. Ik probeer hier nu meer intentioneel in te zijn – dagen rust nemen, en bijvoorbeeld niet werken in de weekenden, niet werken afgelopen kerstvakantie enzovoort. Ik voel me goed nu qua energie en wil echt opgeladen zijn als het eenmaal zover is dat we gaan adopteren. Dat zal namelijk genoeg energie kosten.

Onze 24 beste tips

Wachttijd adoptie Onze beste tips waardoor het wachten iets minder lang aanvoelt Wood & Gems

Nou weet ik dat veel van jullie meelezen die zelf misschien wel aan het wachten zijn.. Misschien op dat moment dat jullie eindelijk in verwachting mogen raken, of, net als wij, aan het wachten zijn op hét telefoontje dat er een match is. Speciaal voor jullie hebben we wat tips opgesteld waardoor het wachten net iets minder lang, of in ieder geval soort van nuttig, aanvoelt. Pak er uit waar jij iets mee kunt 😉

# Tip 1 // Denk terug aan een eerdere periode die van te voren lang leek te duren, maar voorbij vloog
Zoals ik in een eerdere blog al eens schreef zag ik in het begin van onze procedure er enorm tegen op dat het zo veel jaren kon duren, terwijl een zwangerschap maar 9 maanden duurt (en dat voelt dan al als een eeuwigheid). Ik bedacht me toen dat ik aan het begin van mijn studie als hulpverlener ook dacht: pfff 4 jaar studeren! Dat duurt lang! Inmiddels ben ik alweer 8 jaar afgestudeerd 😉 Die 4 jaren vlogen voorbij!! Als je zo terugdenkt, aan een eerdere periode die lang duurt, besef je hoe snel deze periode van wachten ook voorbij zal vliegen, al voelt het nu zo lang. Een adoptieprocedure duurt gemiddeld ook vaak 4 jaar, en wij zitten nu op jaar 3. Nog eventjes volhouden dus!

 # Tip 2 // Geniet van de kriebels van het wachten, voor je het weet zit je in de sleur van alledag met een druk gezin
Ik weet nog hoe spannend ik het vond, als 17 jarige jonge bloem, of Sander mij ook net zo leuk zou vinden als dat ik hem vond. Oh wat kon ik dromen van hoe het zou zijn om samen met hém te zijn. Die verliefde kriebels van onzekerheid.. wat haatte ik de onzekerheid op dat moment en hoe kijk ik daar nu toch blij op terug. Zo’n periode van wachten op iets moois, de vlinders in je buik, het dromen van, de onzekerheid… het heeft ook wel iets vind ik. En nu zijn we alweer bijna 10 jaar getrouwd, en zijn we nog steeds mega gelukkig, maar denk ik wel eens terug aan die oude goede tijd en denk ik “oh, wat was die fase óók heerlijk!”. Hetzelfde geld als je je zinnen hebt gezet op dat ene huis.. de hoop of je bod geaccepteerd wordt enz. En voor je het weet woon je er alweer tijden. Mijn punt is.. nu ben je aan het wachten, maar voor je het weet zit je in de sleur van alle dag.. Lunchtrommels klaar maken, gebroken nachtjes, vieze handjes wassen, eindeloos verhaaltjes voorlezen.. Die tijd gaat geweldig zijn! Echt waar! Ik kan niet wachten! Maar nu is óók leuk 😉

# Tip 3 // Neem een huisdier
Oke – voordat ik allemaal boze dierenactivisten op mijn dak krijg: alleen als je er ook echt goed voor zorgt en het dier niet meteen de deur uitdoet zodra jullie kroost arriveert. Neem je verantwoordelijkheid 😉

Maar serieus: wij hebben tijdens ons adoptieproces katten erbij genomen en ze brengen zoveel blijheid! 🙂 Het is fijn om voor een huisdier te kunnen zorgen, en het brengt levendigheid in huis. Dat is fijn, want als je wacht op adoptie is juist die stilte in huis hetgeen wat veel mensen lastig vinden. Ik heb wel eens gelezen dat huisdieren letterlijk het stresshormoon in je bloed naar beneden brengen. Plus je hebt altijd iemand om mee te knuffelen als je even verdrietig bent over het lange wachten 😉 .

Dit zwarte schatje is er afgelopen zomer bij gekomen. Hij heet Jack en is met 8 weken oud alleen op straat gevonden. Via een kattenpleeggezin van het asiel (jaja dat bestaat) hebben we hem geadopteerd. We hadden eerst ook nog Zoë (Charlie’s zusje) maar die woont nu elders op een rustig plekje.. Zoë vond het namelijk veel te druk hier, waar ze nu woont heeft ze het lekker rustig. Jack & Charlie worden al steeds betere vrienden samen. Win, win 😉

Heilige Birmaan Lilac Point Charlie Zwarte kat Jack zwart kitten HTK kat Huis tuin en keuken kat asiel

# Tip 4 // Leer de taal kennen van het land waaruit jullie gaan adopteren
Spreekt voor zich, super waardevol en nu heb je hier de tijd voor!

# Tip 5 // Leer gerechten koken uit het land van waaruit jullie gaan adopteren
Oh zo fijn voor je toekomstige adoptiekind(eren) om later even iets te kunnen eten wat herinnert aan hun thuisland.

# Tip 6 // Maak die ene droomreis
Nu kan het! Ga ergens heen waar je minder snel met kinderen heen zou gaan. Of reis lekker rond door meerdere landen. Zorg voor een goede annuleringsverzekering of boek alleen maar hotels met gratis annulering tot 24u van te voren. Ook leuk en kostbaar: ga alvast het land verkennen waar jullie kind vandaan gaat komen. Wij gaan deze zomer met Sander’s ouders naar Hongarije. Sander en mijn ouders zijn er al eens geweest, maar ik, Noah en Sander’s ouders nog niet. Lijkt ons zo kostbaar, voor ons, maar vooral voor onze toekomstige kinderen, als er meerdere mensen in de familie zijn die weten waar onze kinderen vandaan komen.
Maar supertip dit: Lekker reizen! Go go go! Go see the world!

# Tip 7 // Bouw passief inkomen op en-/of breid je bedrijf uit
Als er ooit een goede tijd voor is, dan is het nu wel. Hoe fijn als jij straks (gedeeltelijk) kan stoppen met werken als je kind of kinderen er eindelijk zijn?! En dat er dan tóch elke maand nog wat inkomen binnenkomt. Super fijn! Wees creatief en denk na hoe dit voor jullie mogelijk zou kunnen zijn. Google lekker op internet, praat met anderen die je zijn voorgegaan, en lees (uiteraard!) onze beste tips voor het vinden van je nieuwe business-idee op deze blog 😉

# Tip 8 // Zoek een nieuwe hobby of, ontwikkel degene die je hebt, verder uit
Leer schilderen, ga op zangles, leer culinair koken of iets heel anders. Nu heb je de tijd!

# Tip 9 // Ga een keer naar de speelgoedwinkel en koop speelgoed voor je toekomstige kind
Dit is voor de leuke voorpret 😉 Uiteraard weet je nog niet hoe oud je kind gaat zijn, en of het een jongetje of meisje is. Koop daarom wat gender neutraals. Met knutselspullen, het IKEA keukentje of houten treinspoor of muziekinstrumenten zit je altijd goed.

# Tip 10 // Leer gezonde gewoontes aan
Lekker sporten, gezond eten, met de drukte van een druk gezin is het een stuk lastiger om nieuwe goede gewoontes op te pakken. Doe het daarom nu, dan zit het helemaal in je dagelijkse systeem als je kind er eenmaal is.

# Tip 11 // Knap je huis lekker op
Die ene plint die je nog moest vastzetten, dat andere muurtje dat echt toe is aan een goede schilderbeurt.. maak een lijstje en werk het één voor één af. Een heerlijk bevredigend gevoel geeft het 🙂 En als je dan toch bezig bent, maak je huis dan meteen child-proof: dicht die open stopcontacten af en zorg dat kostbare breekbare spullen niet binnen handbereik staan.

# Tip 12 // Ga langs de notaris om de nodige dingen te regelen
De stomste tip uit deze lijst, maar wel belangrijk. Stel dat jullie als ouders straks wat overkomt, naar wie wil je dan dat jullie kinderen toegaan? En hoe wil je dat financieel dingen geregeld worden? Goed om dit alvast te regelen zover dat kan.

# Tip 13 // Maak de kinderkamer klaar
Maak er de allerleukste kinderkamer éver van! Je hebt lang genoeg gewacht dus daar mag je ook best een feestje van maken 😉 Geen zin in een genderneutrale kamer, of geen idee of er een wieg, ledikantje of kinderbed in moet? Ga dan aan de slag met meerdere moodboards voor alle verschillende scenario’s die mogelijk zijn. Als het dan straks eenmaal zover is kun je hop, hop, hop, met wat hulp van lieve mensen, zo die droomkamer realiseren.

# Tip 14 // Lees opvoedboeken en magazines
Als je dat nog niet gedaan hebt.. dan is nu de tijd. Ga je leuk vinden, dit soort waardevol leesvoer 😉

# Tip 15 // Start een blog
Dat hebben wij dus hier gedaan, je zit er nu op 🙂 Heerlijk om lekker van je af te schrijven en al je gedachtes en avonturen met vrienden en familie, en eventueel de rest van de wereld, te kunnen delen.

# Tip 16 // Schrijf brieven naar je toekomstige kind
Zo waardevolle tip dit! Schrijf je verlangens op voor dit kind, wat hoop je hem/haar te kunnen geven? Hoe hoop je op te voeden? Vertel over vroeger toen je zelf een kind was. En zo nog veel meer! Schrijf wat je hart je ingeeft en bewaar deze brieven in een doos voor later.

# Tip 17 // Koop kinderboeken en leer kinderliedjes
Dat komt later zeker nog van pas 😉

# Tip 18 // Zoek het aller aller leukste aankomstkaartje ever uit
Deze tip heb ik al gedaan en ik kan niet wachten om dit kaartje met al onze geliefde te mogen delen! Het is als een soort geboortekaartje maar dan voor adoptie, met daarop geboortedatum- en plaats, aankomstdatum in Nederland, betekenis naam enz. Het wordt het aller mooiste kaartje dat ik ooit heb gezien. Vond ik gewoon leuk, lang genoeg gewacht straks, dan mag het grote nieuws van gezinsuitbreiding ook op de meest mooie manier worden gedeeld toch? 😉

# Tip 19 // Bedenk hoe je je partner, of al aanwezige kind, gaat verrassen met hét nieuws
Vaak wordt één van jullie twee (jij of je partner) door het adoptiebureau gebeld met het definitieve voorstel voor jullie kind(eren). Stel dat jij degene bent die gebeld wordt, weet je dan al hoe je het nieuws wilt delen met je partner of al aanwezige kind? Je kan uiteraard gewoon bellen en het vertellen maar er zijn ook andere, meer originele ideetjes. Hoe leuk om dan bijvoorbeeld je partner te verassen op het werk, of bijvoorbeeld de hele woonkamer te vullen met ballonnen in de kleur van de vlag van het land waar jullie kind vandaan komt, en dat je partner daar dan ’s avonds bij binnenkomt. Surprise!!! Daarnaast kun je ook nadenken hoe je het nieuws met vrienden en familie wilt delen. Wij zelf willen familie en vrienden bellen of opzoeken om te vertellen dat er nieuws is, maar pas een paar dagen later, op een soort gender reveal party, het geslacht + de namen delen 🙂 En ja ja, jullie mogen live meekijken online 😉

# Tip 20 // Koop cadeautjes voor de pleegouders- of het kindertehuis
Zo mooi om iets moois of waardevols aan deze mensen te geven die tijdens de eerste levensfase voor jullie kind(eren) hebben gezorgd.

# Tip 21 // Besteed lekker veel tijd met vrienden en familie
Geniet van spontane avondjes uit, weekendjes weg en urenlange telefoongesprekken. Straks zul je er een stuk minder tijd voor hebben 😉

# Tip 22 // Maar ook: huil soms even lekker uit bij een vriend(in)
Het wachten is gewoon stom. Punt. En iedereen om je heen begrijpt dat ook wel. Het is soms goed om even alles eruit te gooien zodat daarna je schouders weer eventjes iets lichter aanvoelen en je er weer even tegenaan kan. Ooit komt jullie dag, jullie telefoontje.. echt waar! Tot die tijd is het afwachten en proberen er het beste van te maken. En een ugly-cry mag soms best! Lucht op 🙂

# Tip 23 // Pas op neefjes-/nichtjes of kinderen van vrienden
Tenzij je dit, vanwege je eigen gemis aan kids, lastig vind nu, kan het heel fijn, leuk en leerzaam zijn om af- en toe eens een weekendje op te passen. En geloof me, hun ouders zullen jullie ook heel dankbaar zijn 😉

# Tip 24 // Slaap uit
Nu je nog kan 😉

# Tip 25 // Kijk waar er nog werk aan de winkel is in je relatie en psyche
Als je zover bent gekomen dat je de hele adoptieprocedure tot nu toe hebt volgehouden, en als je door de pittige screening van de Raad voor de Kinderbescherming bent heen gekomen, weet ik gewoon zeker dat jullie hele goede liefdevolle, en toegewijde, ouders gaan worden. Tegelijkertijd kun je altijd aan jezelf en je relatie blijven werken. Wat zijn de dingen waar jullie nog regelmatig samen tegen aanlopen? Neem een avondje om daar echt eens in te duiken en samen te kijken naar hoe dat beter kan. Ook kun je een paar sessies relatietherapie nemen. En nee, dat is heus niet alleen voor als je relatie op stranden staat, juist ook preventief of om je relatie van een 8 naar een 10 te trekken. Hetzelfde geld voor je psychische gesteldheid. Waar zitten nog pijnpunten? Dingen die je misschien nog moet verwerken vanuit je eigen jeugd? Je eigen opvoeding? Of trauma? Of dingen uit je karakter waar je in wilt groeien? Besteed daar tijd en aandacht aan. Zoek eventueel hulp. Als je lichamelijk gewond bent ga je natuurlijk meteen naar het ziekenhuis voor hulp. Maar als je ziel gewond is laten we dat vaak jaren lang aan sudderen. Pak het aan. Vanuit heelheid kunnen jullie er nog beter zijn voor jullie adoptiekind, die vaak zelf veel extra behoeftes heeft vanwege zijn of haar achtergrond.

# Tip 26 // Zorg voor een community
Gedeelde smart is halve smart toch? Het kan fijn zijn om je aan te sluiten bij bijvoorbeeld een Facebookgroep met andere wachtende ouders. Daarnaast kan het ook fijn zijn om zowel af te spreken met aspirant adoptieouders (zij zitten immers in het zelfde schuitje) alsook juist met adoptieouders die jullie al voor zijn gegaan. Hun verhaal kan moed geven. Ooit stonden zij waar jullie nu staan, en bij hen is het ook goed gekomen 😉 Daarnaast leren jullie bergen van hun ervaring. Lekker gebruik van maken dus 😉

Roos Paauwe Photography Sander van der Woude Noah van der Woude gezinsphotoshoot graanveld lunteren

Dat was ‘m voor nu. We zullen af- en toe een update blijven schrijven en zodra hét nieuws er is mag de hele wereld het weten. Wat zal dat een mooie dag zijn. Bedankt allemaal voor jullie lieve woorden elke keer, jullie zijn lief. We zijn super dankbaar dat we zo’n fijn netwerk om ons heen hebben die zo meeleeft. Ook dat maakt het wachten een stukje fijner 😉

Ben jij ook aan het wachten? Of heb je lang moeten wachten? Laat het ons even weten in een reactie – community maakt het wachten ook een stukje aangenamer! Wij weten waar je doorheen gaat. En laat ons ook weten welke van deze tips jij al gebruikt hebt, en misschien heb je zelf nog wel tips? Of een bemoediging voor alle wachtende ouders? Laat je reactie onderaan achter! 🙂