Noah van der Woude Wood and Gems Wereldbol Boomhutbed

Juni 2017 // Regelmatig vragen mensen aan ons uit welk land wij gaan adopteren of horen we “het is natuurlijk nog even afwachten uit welk land jullie kind komt”. Maar eigenlijk is het niet afwachten, want je moet van te voren al een keuze maken voor één land. Dit is omdat ons hele dossier vertaald moet worden naar de taal van het land naar keuze, waarna ons dossier naar dat land wordt toegestuurd. Vaak zijn ze achter de schermen wel 2-5 maanden bezig met het maken van een perfecte match. Daar komt veel bij kijken. Stel dat ons dossier in meerdere landen zou liggen, zouden er ook vanuit verschillende landen meerder matches met ons kunnen ontstaan. Dit zou betekenen dat we mogelijk meerdere matches zouden moeten afslaan, waardoor die kinderen nog langer in een kindertehuis/pleeggezin moeten zitten. Om dat te voorkomen kies je dus van te voren één land uit die het beste past. Dit was nog een flinke puzzel. In deze blogpost mag ik (Sander) aan jullie onthullen uit welk land wij gaan adopteren.

Veel ingewikkelder dan gedacht

Van te voren dachten we dat we zo een land uit konden kiezen die onze interesse had. Al gauw bleek dat elk land zijn eigen eisen had aan de aspirant-adoptieouders. Vaak zijn er meer adoptie-ouders dan kinderen. Ze kunnen dus kritisch zijn. Dit zijn een aantal van die eisen die er kunnen zijn (let op: dit verschilt dus van land tot land):

 • Geen alleen-aanvragers
 • Alleen man-vrouw relaties
 • Je moet getrouwd zijn
 • Ouders dienen x-aantal jaar getrouwd te zijn
 • Ouders mogen niet al een (biologisch) kind hebben. Dit is bijvoorbeeld in Taiwan zo. Daar zoeken de geboorteouders/moeder je uit, uit een paar dossiers van verschillende stellen, en waarschijnlijk wordt je dan niet gekozen. Het eerste kind is daar namelijk het belangrijkste kind en als je al een kind hebt, wordt haar kind dus het tweede kind.
 • Ouders dienen een bepaalde taal te beheersen
 • Minimaal één van de twee ouders moet een paspoort hebben uit het land van herkomst.
 • Je mag niet een bepaalde ziekte hebben (gehad).
 • Je mag geen psychische/psychiatrische ziekte hebben (gehad).
 • Beide ouders dienen minimaal 30 jaar oud te zijn
 • Ouders mogen niet ouder zijn dan….
 • Ouders moeten een minimum bruto inkomen hebben van….
 • Als ouders moet je ervaring hebben met…
 • Ouders hebben een bepaalde religie
 • Ouders staan open voor bepaalde special needs die in dat land veel voorkomen
 • Ouders staan open voor combinatie van special needs
 • Ouders staan open voor oudere kinderen
 • Enz.. enz.

Deze eisen veranderen ook van tijd tot tijd een beetje. De meest recente landenlijst vind je op de website van Stichting Adoptievoorzieningen.

Een enkele keer wordt van deze eisen afgeweken. Stel dat een land een kind moeilijk kan plaatsen, behalve met net die ene ouders die perfect lijken te zijn, maar net iets te oud, dan kan er soms speciale toestemming verkregen worden. Maar over het algemeen zijn de regels aardig strikt.

Noah van der Woude wereldbol boomhutbed slaapwekker Sam Kinderkamer slaapkamer
Onze zoon Noah (5 jaar) ziet er naar uit grote broer te worden

Zaken per land om rekening mee te houden

Daarnaast zijn er per land nog verschillende zaken om rekening mee te houden, hier wat voorbeelden:

 • Verblijftijd // In sommige landen ben je maar heel kort, ontmoet je je kind en neem je hem of haar direct mee naar je hotel, en even later met het vliegtuig naar Nederland. Er zijn ook landen, zoals Hongarije, waar je 6 weken moet verblijven en er een hele geleidelijke wen-tijd is van 6 weken. Ook zijn er landen waar je het kind eerst ontmoet, daarna weer terug naar Nederland gaat, om je kind bijvoorbeeld 6 maanden later op te halen. Ook zijn er landen waarbij je wel maanden (bijvoorbeeld een half jaar) in het land van herkomst dient te verblijven.
 • Leeftijden van het kind // Uit de meeste landen komen vooral kinderen die minimaal ouder zijn dan 2 jaar. Ook kun je uit de Verenigde Staten adopteren. Dit is één van de weinige landen waaruit je een baby kunt adopteren. Ouders die dat verlangen heel sterk hebben kiezen dan ook vaker voor dit land of Nederlandse Adoptie (dit laatste komt niet veel voor, maar heel soms wel).
 • Wachttijd // Er zijn landen waaruit maar eens per zoveel jaar enkele kinderen worden geadopteerd, of waar het helemaal stil staat. Dan kun je wel jaren wachten. Er zijn landen waarbij het heel goed doorloopt, waar een goede samenwerking is tussen dat land en Nederland. Bij sommige landen moet je dus langer wachten dan bij het andere land.
 • Haags Adoptieverdrag // Dit is een internationaal verdrag, gesloten in 1995 in den Haag, die ervoor pleit dat adopties zo zorgvuldig mogelijk moeten worden voltrokken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar of er echt geen sprake is van kinderhandel, of er echt geen mogelijkheid is dat een kind in zijn eigen familie/omgeving opgroeit enz. Er moeten ouders bij een kind gezocht worden en geen kind voor een ouders. Dit om het kind echt te beschermen. De meeste landen waaruit geadopteerd wordt zijn aangesloten bij dit verdrag, maar nog niet alle.
 • Kosten per land // Soms denken mensen dat je met adoptie een kind koopt. Dat is absoluut niet zo. De kosten dienen puur voor de adoptieprocedure an sich. Adoptie mag niet winstgevend zijn, alle kosten zijn te verantwoorden. Denk aan vertaalkosten van zowel het ouder- als kinddossier door een beëdigd vertaler, medische keuring, kosten voor de notaris, juristen, maatschappelijk werkers, reis- en verblijfskosten en nog veel meer. Het zorgvuldig laten verlopen van dit alles kost geld. En hoeveel dat is verschilt per land. Zo is adopteren uit een westers land zoals de Verenigde Staten uiteraard veel duurder dan adoptie uit een niet-westers land. Dit is logisch. Maar wel iets om goed van te voren te onderzoeken wat financieel haalbaar is.
 • Voor de avonturiers // Er zijn landen die net opengaan voor adoptie, het is dan nog onbekend hoe de procedures hier gaan verlopen. Het kan heel snel en soepeltjes gaan, maar het kan ook tegenvallen en langer duren.
 • Geslacht // Uit sommige landen komen voornamelijk jongens, uit andere landen is het meer gemixt of juist meisjes. Ook zijn er landen waar je een geslachtsvoorkeur kan aangeven. Als je dit belangrijk vind kun je hier dus rekening mee houden in je landen-keuze.
 • Open of gesloten adoptie // Bij de meeste landen heb je geen contact met de biologische ouders van je kind (gesloten adoptie).
  In de Verenigde Staten heb je dat juist vaak wél (open adoptie). Hierbij gaat het meestal om moeders/ouders die ongewenst zwanger zijn, en verwachten hun kind niet goed te kunnen verzorgen/onderhouden, en hun kindje direct na de geboorte uit liefde willen afstaan aan ouders die dat wél kunnen. Daarbij kunnen ze dus ook kiezen voor internationale adoptie (bijvoorbeeld Nederland). Ze ontvangt dan een aantal ouderdossiers waar ze uit kan kiezen, en daar kun je dus uit gekozen worden. Het is heel kostbaar om te weten dat de moeder van je kind jullie specifiek heeft uitgekozen en helemaal achter de adoptie staat. Er wordt in meer- of mindere mate contact gehouden met de biologische ouders van je adoptiekind. Dit kan zijn door eens per zoveel tijd een brief te schrijven met bijvoorbeeld foto’s erbij, tot daadwerkelijk elkaar opzoeken. Het open karakter van zo’n adoptie kan voor het kind heel waardevol zijn, maar het is wel iets om te overwegen in hoeverre je daar als adoptie-ouders voor open staat. Dit maakt uit voor de keuze voor je land. En weer in andere landen weet je soms vrijwel niks over de geboorte-ouders van je kind. In bijvoorbeeld landen zoals China gaat het vaker om kinderen die te vondeling zijn gelegd. Dit kan later best moeilijk zijn voor je kind. Ook iets om rekening mee te houden.
 • Sibling // Uit veel landen komen vooral kinderen alleen. Stel dat een kind te vondeling gelegd wordt, gaat het zelden om een tweeling. Maar er zijn ook landen waarbij kinderen bijvoorbeeld uit huis worden geplaatst om redenen zoals ernstige verwaarlozing, mishandeling, misbruik o.i.d. Of bijvoorbeeld beide ouders zijn gestorven en laten hun kinderen achter en er is niemand anders in de omgeving die voor ze kan zorgen. Vaak gaat het dan om meerdere kinderen tegelijk; broertjes en zusjes, ook wel ‘siblings’ genoemd (bij 2 kinderen), triblings (bij 3 kinderen) of kindgroepen/meerlingen (vanaf 4). Om hiervoor in aanmerking te komen dien je over (uitzonderlijke) aanvullende ervaring en visie te beschikken. De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt jullie geschiktheid.
 • Directe adoptie-uitspraak of bedenktijd // Waar bij adoptie uit de USA of Nederland rekening mee gehouden moet worden is dat de moeder in de allereerste beginfase nog de mogelijkheid heeft om zich toch te bedenken. Dit gebeurt niet veel, maar het kan wel. In dat geval gaat de adoptie niet door, wat natuurlijk ontzettend verdrietig is als adoptie-ouders.
  Ook zijn er landen (zoals bijvoorbeeld Portugal) waarbij de adoptie-uitspraak pas na een aantal maanden in Nederland officieel wordt uitgesproken. Volgens de Portugese wet moet je eerst 6 maanden voor het kind gezorgd hebben voordat de adoptie-uitspraak gedaan kan worden. Deze 6 maanden kun je gewoon in Nederland voor het kind zorgen, en stuur je eens per 2 maanden een opvolgrapportage toe als update. Zover wij weten is de kans nihil dat de adoptie in dit geval niet doorgaat. Voor de meest accurate informatie kun je het beste contact opnemen met het adoptiebemiddelingsbureau wat over dit land gaat.
 • Persoonlijke voorkeuren // Sommige mensen hebben al heel vroeg in de adoptieprocedure een hele heldere duidelijke voorkeur een bepaald land of werelddeel (bijvoorbeeld China of Afrika).  Ze hebben dan met een bepaald land een enorme klik. Bijvoorbeeld omdat ze er (tijdelijk) hebben gewoond, op vakantie zijn geweest, de cultuur of religie heel mooi vinden, of dat bijvoorbeeld de kinderen qua uiterlijk niet zo zouden opvallen omdat de ouders zelf gekleurd zijn. Er zijn allerlei redenen die voor iedereen heel persoonlijk zijn.

Handjevol landen

Als je zo even alles op een rij zet, de eisen per land en alle andere dingen die er bij komen kijken, ontdek je al snel dat er voor de meeste adoptie-ouders ongeveer een handjevol landen overblijven. En dat is goed, want uiteindelijk moet er toch een keuze gemaakt worden.
Het is als een soort trechter, gaandeweg ontdekten we welke landen voor ons afvielen, en welke ons aanspraken. Zo bleven er ook voor ons een paar landen over die echt goed pasten, en uiteindelijk hebben we alle voor- en nadelen op een rij gezet en een definitieve keuze gemaakt.

Wood and Gems Adoptie adoptieland Hongarije Adopteren uit Europa Noah van der Woude Wereldbol

En het land waaruit wij gaan adopteren wordt…tromgeroffel!

Hongarije! Ja, dat is even een verassing he? Wij hadden, dat voor onze adoptieprocedure begon, nooit zelf zo bedacht. Bij adoptie denkt men vaak aan warme landen, maar niet aan een Europees land als Hongarije. Maar het is ‘m wel geworden, en wij zijn blij met onze keuze.

Eline dacht eerst ook aan een meer warm land. Waarschijnlijk ga je nog wel vaker met je kinderen terug naar hun land van herkomst, en zij zag ons als gezin al helemaal lopen over de prachtige witte stranden van de Filipijnen, of op safari in Zuid Afrika. Ik had nooit zo’n sterke voorkeur, we kunnen altijd overal heenreizen waar we maar heen willen. Uiteindelijk kwamen we er op uit dat dat we willen adopteren om kinderen te helpen en een liefdevol thuis te geven, het land maakte ons beide eigenlijk niet zo erg uit. En Hongarije heeft zeker ook prachtige delen. Ik ben, voordat ik Eline kende, al eens in Hongarije geweest en we hopen over een tijdje als gezin dit mooie land te mogen ontdekken op vakantie.

Adopteren uit Hongarije Hongaarse Adoptie Hongaarse vlag Sander en Eline van der Woude Europa
Geen rood-wit-blauw maar rood-wit-groen.
Wij kunnen straks het WK en EK voetbal voor twee landen volgen 😀

Waarom wij voor dit land kozen

Er zijn een aantal redenen waarom Hongarije ons aantrok:

 • Groot gezin // We hebben meteen nog een onthulling: we willen graag twee kinderen tegelijk adopteren (een sibling). En in Hongarije zijn ze op zoek naar ouders die hier voor openstaan. In Hongarije gaat het meestal om kinderen uit gezinnen, die om verschillende redenen, echt niet meer thuis (of in hun omgeving) kunnen wonen. Er is dus nood naar ouders die hiervoor openstaan. Hoe mooi is het als broertjes/zusjes bij elkaar mogen blijven, samen de bloedband kunnen delen en samen kunnen opgroeien? Wij vinden dat heel belangrijk en waardevol. We hebben altijd het verlangen gehad om een groot gezin te hebben, en denken daar ook al ervaring voor te hebben opgedaan. We hopen dat we hiervoor bij de Raad voor de Kinderbescherming toestemming te krijgen binnenkort.
 • Zorgvuldige kindgerichte procedure // Hongarije is een Europees land, en staat bekend als een land met zorgvuldig samengestelde complete dossiers. Ook zijn ze aangesloten bij het Haags Adoptieverdrag. Er is veel bekend over de achtergrond van het kind en de reden voor adoptie. Dat de procedure op een zuivere manier verloopt vinden wij ontzettend belangrijk.
  Daarnaast vinden we dat ze heel kindgericht zijn. Zo bereiden ze kinderen goed voor op de komst van hun ouders door middel van een fotoboekje, en krijg je de kinderen, zoals eerder genoemd, ook niet meteen mee naar je hotelkamer. Dat vinden wij goed. Er is een langzame wen-periode waarbij we de kinderen in de eerste week telkens kort opzoeken. Dit wordt langzaamaan steeds verder opgerekt. Daarna hebben we 30 dagen zorgplicht waarbij we in Hongarije, in een huis die we huren, voor de kinderen mogen zorgen. Af- en toe komt de maatschappelijk werkster met de vertaler even kijken hoe het gaat. Nadat dit allemaal goed is verlopen wordt in de laatste week de officiële adoptie in Hongarije uitgesproken en mogen we als gezin terug naar Nederland. Ook dit zal nog steeds heftig zijn voor de kinderen, maar verloopt wel op een rustiger tempo dan in de meeste landen. Dat vinden wij erg waardevol. Al vraagt het ook wat van ons om 6 weken weg te zijn van huis, we hebben het er graag voor over.
 • Snelle doorloop Het contact tussen de Hongaarse autoriteiten en het Nederlandse Adoptie-bemiddelingsbureau loopt zeer goed. Hongarije is ook erg blij met de zorgvuldige werkwijze van Nederland. De langste wachttijd op een match, als een ouderdossier eenmaal in Nederland ligt, is nu ongeveer 2 jaar. Gemiddeld is er na 1 jaar een match, schijnt. Dat klinkt lang, maar is in adoptieland erg kort. Wij vinden dit belangrijk, niet alleen voor onszelf, maar vooral ook voor Noah. We gunnen hem dat hij eindelijk grote broer wordt. Hij wacht al zo lang.
 • Leeftijden // Vaak gaat het in Hongarije om wat oudere kinderen (geen baby). We hopen dat dit mooi aan sluit op Noah, die al wat ouder is. Zo kunnen ze samen spelen, opgroeien enzovoort.
 • Special Needs // De special needs sloten aan op wat goed bij ons past. Omdat het in Hongarije vaak gaat om kinderen die al wat ouder zijn, en uit huis zijn geplaatst, hebben ze vaak ook al een hoop meegemaakt. Hier goed mee omgaan is iets wat onze interesse en ervaring heeft.
 • Kosten // We twijfelden of we dit puntje moesten noemen, want we willen absoluut niet dat mensen denken dat het hier om gaat, want dat gaat het niet. Maar aangezien we open willen zijn op deze blog, en elke aspirant-adoptieouder hier vroeg- of laat toch mee bezig zal zijn, noemen we het toch kort. Aangezien wij meerdere kinderen tegelijk willen adopteren, komen daar ook meer kosten bij kijken. De kosten voor een procedure uit Hongarije zijn voor ons haalbaar. Al leven we wel ontzettend zuinig nu deze jaren, om maar hiervoor te kunnen sparen. Ik zal hier later nog eens een blogpost aan wijden, met tips voor het sparen en bekostigen van een adoptieprocedure.
 • Uiterlijk // Voor ons maakt het uiterlijk van onze adoptie-kinderen echt niks uit. Of ze nou een donkere huid hebben of blank, krullen, sproetjes, of bruine ogen, het maakt ons echt niks uit. Wel kunnen wij ons voorstellen dat het een fijn bijkomend voordeel kan zijn dat onze kinderen waarschijnlijk blank zullen zijn, net als wij, en zich hierdoor minder anders kunnen voelen. Ook ten opzichte van Noah. Al schijnen Hongaarse adoptiekinderen zichzelf veel donkerder te vinden dan de gemiddelde Nederlander. Mensen om ons heen, bijvoorbeeld in de supermarkt, zullen als ik met ze als vader rondloop niet zo snel denken ‘oh dát kindje (Noah) is een biologisch kind, en die anderen zullen wel adoptiekinderen zijn’. Eerder zullen ze misschien denken dat mijn vrouw vast donker haar en ogen heeft. Al zie je soms ook dat Hongaarse kinderen gewoon blond haar hebben. Dit argument, van een blank uiterlijk, is niet heel belangrijk voor ons, maar zien we meer als een bijkomend voordeel. Van kinderen uit Afrika of China hadden we evenveel gehouden 😉
Adoptie Hongarije Boedapest Noah van der Woude Wereldbol Kunststof Wood and Gems

Dat was het! Wij kiezen dus voor Hongarije, een belangrijke stap in ons proces.

Wist jij dat je uit Hongarije kon adopteren? Ben je wel eens in Hongarije geweest? Nog tips van dingen die we absoluut een keer moeten bekijken daar? En uit welk land zou jij kiezen als je zou adopteren? Praat met ons mee en laat een comment achter hieronder!