Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe Peuter Luxe Review Ervaring Wood & Gems reizen met jonge kinderen tips van der Valk Apeldoorn

Het is maar goed dat we deze blog hebben, want als er iets is waar we heel enthousiast over zijn dan moeten we het gewoon delen met anderen. Goeie dingen in het leven moet je niet alleen maar voor jezelf houden, right? 😉 Zo hebben ook vele aanstaande ouders van ons de tip gekregen om dit aan te schaffen, en vandaag delen we het in deze blogpost. Het is iets wat om zo veel verschillende redenen ideaal is. We kunnen er zelfs bijna geen minpunten over verzinnen. Het heeft ervoor gezorgd dat we veel kunnen reizen, dat we lange uitgeruste nachten hebben gekregen, dat we bij vrienden op bezoek kunnen zonder oppas te hoeven regelen en meer. We zijn er laaiend enthousiast over: Het is de …drumrollsss…  Deryan Travel Cot a.k.a. het slaaptentje (zoals wij ‘m noemen). We just love it! En nope, we krijgen niet betaald voor dit enthousiasme en deze review 🙂

Ten eerste: wat is het?

Het Deryan slaaptentje is een lichtgewicht slaaptentje voor baby’s en kinderen met ongeveer een maximale lengte van 1,20 meter. Je hebt een Deryan Travel Cot Baby Luxe tentje speciaal voor baby’s (vanaf de geboorte tot ongeveer 2,5 jaar) en als je kindje daaruit is gegroeid qua lengte kun je overstappen op de Deryan Travel Cot Peuter Luxe. Ze zeggen op de Deryan-website dat de peuter-variant voor kinderen tot ongeveer 4,5 jaar is, maar ik moet eerlijk zeggen dat wij hem veel langer gebruiken. Ik bedoel, Noah is nu 6,5 jaar, vorige week gemeten 123 centimeter lang en laatst zei hij voor het eerst “Mama, ik vind het tentje nu niet meer zo fijn want ik moet er in slapen als een oliebol” (oftewel in foetushouding). Om de vergelijking hierom moesten we enorm lachen, maar we begrijpen het wel. Het peutertentje is 130 cm lang, dus Noah kan er nog net recht in liggen, maar heel comfortabel is het niet meer. Voor Noah zullen we dus helaas, na 6,5 jaar veelvuldig gebruik, afscheid moeten nemen van dit tentje, en dat vinden we stiekem best jammer.

Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe Peuter Luxe naast elkaar Review Ervaring Wood & Gems

Wat vinden we er nou zo handig aan?

Oh where to begin? Weet je wat? We zetten gewoon even alle voordelen op een rij:

 • Snel opgezet Je kan ‘m heel gemakkelijk en snel opzetten en ook weer inpakken. Volgens de website van Deryan zet je de tent in 2 seconden op en pak je het in 8 seconden in. Hoewel het tentje inderdaad vanzelf in 2 seconden kan openklappen komt er wel ietsje meer bij kijken dan dat, maar het is nog steeds super snel.
 • Het totale opzetten kost ons enkele minuutjes, maar het matrasje blaast/zuigt zichzelf vol en dat duurt ongeveer 10-15 minuutjes. In een kwartiertje heb je dus een heel fijn bedje klaar. Het is een kwestie van het tentje uit de tas pakken (het tentje schiet vanzelf in 2 seconden in elkaar), het matrasje laten vol lopen met lucht (gewoon een ventiel opendraaien), matrashoesje erin, dekentje, slaapwekker Sam, een dopper, en knuffeltjes erbij en klaar.
Slaapwekker Sam Blauwe Dopper Borre boek Deryan travelcot Travel Cot van der Valk hotel Utrecht Peuter Luxe Review Ervaring Wood & Gems
 • Snel ingepakt Het is verstandig om dit van te voren even een paar keer – bijvoorbeeld 3x – te oefenen. Maar als je eenmaal doorhebt hoe het moet is het echt peanuts. Ik, Eline, ben dus echt een giga klungel met dit soort dingen en had altijd al een haat voor het inpakken van een campingbedje (ook na herhaalde uitleg), maar het inklappen van het tentje lukt me binnen een mum van tijd. 
 • Gaat makkelijk terug in de tas Hoe irritant is het als je eenmaal iets voor het eerst hebt uitgepakt en het daarna vrijwel onmogelijk is om het weer terug te krijgen in de originele hoes/tas omdat die simpelweg te klein is? Heel irritant! Wat wij heerlijk vinden aan het Deryan-tentje is dat de draagtas/hoes (of hoe je het ook wilt noemen) ruim genoeg is om met gemak het tentje er weer in terug te doen. Er is zelfs nog ruimte over voor een matrashoes of knuffeltje, erg fijn. De draagtas is simpel, maar stevig. Hij is na al die jaren veelvoudig gebruik nog helemaal heel en niet uitgescheurd.
 • Baarmoeder gevoel Wat wij er een mega groot voordeel aan vinden – ten opzichte van een standaard campingbedje – is dat het tentje kleiner is en aan de bovenkant is afgedekt. Dit geeft veel kinderen een geborgen gevoel, net zoals in de baarmoeder. In een groot open campingbedje kan je je als kind je wat verloren voelen, wat een minder veilig gevoel geeft, waardoor in slaap vallen ook lastiger kan zijn. De Deryan-travelcot is dus helemaal afgesloten. Toen Noah een jaar oud was en ’s nachts nog regelmatig wakker werd, hebben we hem voor een maand in zijn tentje thuis laten slapen. Dat voelde heel stom aangezien hij een prachtig ledikantje had, maar hij sliep hier gewoon veel beter in door. En zoals elke ouder weet is een goede nachtrust goud waard 😉
 • FREEDOM!!! Een ander (groot!) voordeel aan dat het tentje aan de bovenkant is afgesloten, is dat de slaapomgeving voor een kind altijd hetzelfde is. Wij vonden dit ideaal. Waarom? Wij houden van rondreizen, en van veel verschillende dingen zien. Zo hebben wij roadtrips gemaakt door heel Italië, Amerika (oost- en westkant), Thailand en meer. Daarbij komt kijken dat je in veel verschillende hotels slaapt, soms zelfs elke nacht een ander hotel, wat dus telkens een wisselende omgeving is voor je kind. Dat kan dan elke keer even wennen zijn en daarmee onrustig maken. En veel ouders vermijden dit rondreizen daarom maar helemaal.
  Omdat het tentje er van binnen altijd hetzelfde uitziet, voelt dat erg vertrouwd. Vertrouwen geeft rust, rust zorgt voor goed in- en doorslapen. Het Deryan slaaptentje heeft ons dus altijd veel vrijheid gegeven om te gaan en staan waar we willen en de wereld te bekijken.
 • Ook vet handig als je dus bij vrienden een avondje op bezoek wilt, naar een team-avond moet of whatsoever en je hebt geen oppas (of wilt gewoon op oppaskosten besparen). We namen Noah en zijn tentje gewoon mee en legden hem te slapen in bijv. de slaapkamer van vrienden. Babyfoon erbij, en lekker genieten van een gezellige avond. Id-e-aal!!
Sander van der Woude Noah van der Woude Monument Valley USA Noord Amerika reizen met een baby rondreis west amerika west USA
Uitzicht vanuit ons hotel op Monument Valley tijdens onze roadtrip door de USA.
Noah was hier 1 jaar oud en ging overal mee naartoe.
Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe Peuter Luxe Review Ervaring Wood & Gems Tips reizen met jonge kinderen
Noah net wakker in zijn tent. Hij is net als ons geen ochtendmens, dus hij kijkt nog niet zo vrolijk 😉 Wel is hij super blij met zijn slaaptent!
 • Past onder bureau Zowel het baby- als ook het peutertentje passen onder een bureau in de gemiddelde hotelkamer. En nou denk je misschien ‘onder een bureau? Waarom is dat belangrijk?’. Ten eerste natuurlijk de veiligheid: als je ’s nachts in je vreemde hotelkamer in het donker naar de wc wilt lopen is het niet chill als je per ongeluk over de slaaptent, en daarmee dus kind, heen struikelt. Dat wordt brullen en geloof me daarna doe je ook geen oog meer dicht 😉 Maar elk hotel heeft wel een bureau in de kamer staan, en het tentje daar onder zetten geeft, naast veiligheid, ook ruimte in je kamer. De bureaustoel zet je even in een hoek, wat altijd wel lukt, en daar kun je dan mooi je kleren overheen hangen of je tas op zetten.
Deryan travelcot Travel Cot van der Valk hotel Utrecht Peuter Luxe Review Ervaring Wood & Gems tips reizen met jonge kinderen
Zowel de baby slaaptent, alsook de grote peuter slaaptent (dat is deze hierboven) passen onder een bureau in een hotel.
 • Scheelt veel geld Wat wij super relaxt vinden aan het reizen met zo’n tentje is dat we altijd een tweepersoonskamer kunnen nemen. Als je even uitlegt dat je zelf een bedje meeneemt voor je kind hoef je bijna nooit een extra bed af te nemen, we hoefden soms alleen een klein beetje bij te betalen voor Noah’s ontbijt in het hotel. Bij twijfel bellen we altijd van te voren even met het hotel of het oke is. Desnoods sturen we een plaatje van Noah in zijn tentje toe, omdat veel hotelpersoneel dit tentje niet eens kent. Daarna vinden ze het eigenlijk altijd goed. Bij kleine hotelkamers kunnen ze namelijk soms moeilijk doen over een campingbedje vanwege de doorgang en de brandveiligheid, maar zo’n tentje onder een bureau vinden ze dan wél prima. We hebben nog nergens meegemaakt dat ze er moeilijk over doen. In Thailand vind je amper 3 persoonskamers, dus dat we gewoon een tweepersoonskamer konden nemen was voor ons erg handig. Nou is het natuurlijk wel zo dat wij maar 1 kind hebben. Heb je meerdere kinderen dan weet ik niet of je meerdere tentjes in je slaapkamer erbij mag zetten (vanwege brandveiligheid enzo). Goed om even per hotel te checken of bijv. te kiezen voor een extra ruime tweepersoonskamer.
 • Lichtgewicht Het tentje is echt heel erg licht. Volgens de website van Deryan weegt het babytentje ongeveer 2 kilo en het peutertentje 3,5 kilo. Het voelt veel lichter dan dat. Het is een luchtig pakketje. Als je je bedenkt dat de meeste standaard campingbedjes tussen de 7,9 en 11 kilo wegen is dit toch een enorme vooruitgang.
 • Compact De draagtas inclusief tentje is echt niet zo groot. Een campingbedje kan zwaar, groot en vooral lomp zijn, maar dat is de Deryan travel-cot dus echt niet. Het babytentje past in een koffer, weekendtas of back-pack. Met het peutertentje lukt dat meestal net niet, maar ook die is nog steeds niet heel groot. Wat handig is dat je het Deryan-tentje bijna altijd gratis als extra (hand-)bagage mag meenemen in het vliegtuig. Check bij jullie vliegtuigmaatschappij voor de actuele regels/voorwaarden hierin.
Compact Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe Peuter Luxe Review Ervaring Wood & Gems reizen met jonge kinderen tips
 • Design Zowel de baby- als de peutervariant zijn te koop in allerlei kekke kleurtjes. Kies er een die jij tof vind.
 • Veilig De stof waarvan het tentje is gemaakt is brandvertragend, ook is deze voor 50% UV-beschermend. Sommige mensen nemen het tentje bijvoorbeeld mee naar het strand als schaduw voor hun baby/kindje. Wij zelf hebben dat nog nooit gedaan, maar weet dat het dus kan.
  Wat ook veilig is aan dit tentje, is dat ‘ie erg stabiel staat. Doordat het tentje breder is dan dat ‘ie hoog is, staat hij ook erg stabiel en kan hij niet zomaar omkantelen.
 • Beschermd tegen ongedierte Je ritst het tentje dus dicht en door het gaas kan wel frisse lucht binnenstromen, maar kunnen geen beestjes heenkomen. Super ideaal tegen al die irritante muggen in de zomer. Het fungeert dus als een soort klamboe.
 • Zeer betaalbaar We denken dat het tentje door de jaren heen iets duurder is geworden, van ongeveer ergens in de €40 (2013) voor het baby-tentje, kost die nu rond de €69 en het peutertentje kost rond de €84. Wij vinden het nog steeds absoluut het geld waard en zelfs zeer betaalbaar voor de vrijheid die je ermee krijgt. Ook spaar je er dus vaak geld mee uit doordat je niet hoeft te betalen voor een extra bed in een hotel.
 • Je kan zo’n Deryan-tentje ook gemakkelijk via Marktplaats kopen, maar wil je liever een lekker 100% fris nieuw tentje dan vind je deze onder andere hier.
Charlie Heilige Birmaan Zwarte kat Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe Review Ervaring Wood & Gems reizen met jonge kinderen tips
Onze katten Charlie (de witte) en Jack (de zwarte) vinden het baby-slaaptentje ook erg interessant

Onze tips

Na jarenlang ervaring met dus zowel de baby travelcot, als ook de peutervariant, hebben we wat tips voor jou als nieuwe gebruiker. Here we go!

 • Verduistering en afscherming Wij gebruikten het tentje dus vooral in onze tweepersoons hotelkamers terwijl we rondreisden, wat dus ideaal was om op die manier zo wat geld uit te sparen voor een bed voor Noah. Wat een nadeel hieraan is, is dat Noah natuurlijk veel eerder gaat slapen dan wij doen, en dan is het vaak nog een beetje licht, of gaat hij door de gazen vakken de hele tijd naar ons lopen te turen (dat is natuurlijk veel interessanter dan slapen). Wat wij dan vaak deden is even een grote hotel-handdoek over het tentje heen leggen zodat het wat donkerder werd en er minder mogelijkheid was om rond te koekeloeren. Let dan wel goed op dat er bijv. aan de achterkant van de tent (richting de muurkant mocht je de tent dus ook onder het bureau zetten) nog wel voldoende vrij gaas over is waar verse lucht doorheen kan stromen. Nieuw bij Deryan zijn de ‘luxe windscreens’ die je kan bevestigen aan de tent zelf. Dit helpt tegen de wind (mocht je de tent buiten gebruiken, wat wij nooit gedaan hebben) maar ook tegen het licht (oftewel verduisterend). Dit lijkt ons een nog veiligere optie in plaats van die handdoek over de tent i.v.m. de luchtcirculatie (we gaan er van uit dat Deryan hier goed over na heeft gedacht en dat er veiligheidstesten mee zijn gedaan).
 • Aanwennen van de tent Oke, this is a big one! Soms horen we verhalen van mensen die niet blij waren met de tent omdat hun kind er niet in wilde slapen en erin bijvoorbeeld het hele hotel of de camping bij elkaar krijste. Vrijwel altijd hebben ze dan de tent voor het eerst gebruikt op vakantie zelf, in een vreemde en nieuwe omgeving, en daar gaat het mis. Je kind kan de tent dan associëren met een enge vreemde situatie, wat de liefde voor de tent nou niet echt vergroot. Wij adviseren om de tent al een aantal weken van te voren thuis uit te testen en aan te wennen. Wij kochten de tent rond Noah’s eerste verjaardag vlak voor we dus een maand door Amerika gingen reizen. We hebben zijn tent iets van 3 a 4 weken van te voren al in zijn ledikant gezet (die hij gewend was) en hem zo in zijn vertrouwde omgeving thuis laten slapen en wennen. Tuurlijk liep dat bij ons ook niet meteen de eerste nacht 100% smooth, zat hij eerst 1,5 uur te rotzooien in die tent en sliep hij de eerste keer er onrustig in. Maar na even een aantal keer doorzetten werkte dit prima. Noah werd vanzelf een keer moe en viel in de tent in slaap. De nachten erop ging het in slaap vallen perfect! Net zoals altijd. Met een peuter of iets ouder kindje kun je de tent natuurlijk als een vet coole kampeer- logeertent introduceren, desnoods met bijvoorbeeld een toffe (sticker)beloning voor als het kind er goed in heeft geslapen.
Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe onder bureau hotel Review Ervaring Wood & Gems reizen met jonge kinderen tips
 • Geen speeltent Ook dit aanvullende punt is belangrijk. Je kan de neiging hebben om de tent in de woonkamer te zetten zodat je kind er rustig aan kan wennen op een speelse manier. Maar een slaaptentje is om in te slapen. Wij geloven dat als je eenmaal gaat aanwennen dat een kind lekker mag spelen in de tent, dat het kind de tent ook met spelen zal associëren en het mogelijk lastiger kan zijn om dan rustig in slaap te vallen als er wél geslapen moet worden.
 • Oefenen met uit- en inpakken Dit punt scheelt een hoop frustraties op je vakantie. Je wilt niet met je duffe jetleg-hoofd en vermoeide jengelige kinderen om je heen op vakantie gaan lopen uitvogelen hoe je die tent eigenlijk ook alweer moest uit- en inpakken. Bekijk de video uit deze blogpost waarin je ziet hoe Sander het doet, en oefen het uit- en inpakken een paar keer thuis. Doe het een stuk of 3x en je zult merken dat als je het eenmaal doorhebt dat het super easy zal zijn. Het ziet er echt moeilijker uit dan het is.
 • Temperatuur Mocht je in de winter reizen kan de vloer koud zijn, leg dan even een warme deken onder de tent. Een minpunt van dat de tent helemaal afgesloten is, is dat het gauw erg warm kan worden in de tent in de zomer. Hoewel er wel verse zuurstof door het gaas de tent instroomt kan de warmte er toch wat in blijven hangen, hebben wij ervaren. Uiteraard is een hotelkamer met airco altijd fijn, maar hou er daarnaast rekening mee dat een dun lakentje of dekentje echt meer dan voldoende is in deze tent. Ook is een pyjama minder snel nodig. Probeer dit gewoon even uit. Als het echt te warm is in de zomer, bijvoorbeeld als je zelf al ligt te koken in je bed, dan helpt het om toch even de rits open te zetten zodat de luchtdoorstroom nog makkelijker gaat.
 • Ledikanthoesje om luchtmatras Bij de Deryan tent zit dus een zelfopblaasbaar matrasje, die je aan de onderkant van de tent in een vak (die met rits opengaat) kan schuiven. Het zelfopblaasbare matras zit bewust aan de onderkant van de tent en niet in de tent zodat je kind niet per ongeluk onder het matras terecht kan komen waar die niet goed kan ademhalen (aldus de website van Deryan). Voor in de tent zelf zit een matje die je met klittenband vastmaakt (zie onze video). Toch vinden wij dit zelf niet super handig. De kans dat Noah onder het matrasje zou belanden vonden wij erg klein, en wat we er dus vooral lastig aan vonden was dat je maar 1 zo’n zacht matje hebt.. als je kind die vies maakt (bijvoorbeeld door te spugen) heb je niet meer zo’n matje. Daarnaast gaat dat matje gauw scheef zitten, hoor je bij draaien het geluid van het klittenband wat los begint te komen enzovoort. Wij doen gewoon een standaard ledikant-matrashoesje om het zelfopblaasbare matrasje heen (zie ook onze video bovenin deze blogpost), en zo leg je het matrasje dus in de tent. Wij hebben altijd nog een extra matrashoes bij ons zodat we deze, indien nodig, kunnen vervangen mocht Noah spugen (of zowiezo eens de hoes halverwege de reis vervangen is ook wel fris). Maar goed, dat is dus hoe wij het doen. Alles op eigen risico ;-). Bekijk zelf wat jullie handig vinden.
Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe zelfopblaasbaar matras Review Ervaring Wood & Gems
Het zelfopblaasbare luchtmatras doe je normaal in het ritsvak onder de tent zoals je op deze foto ziet. Wij doen dit normaal dus niet.. wij plaatsen dit matrasje met een matrashoes ín de tent.
 • Blaas het ventiel van het matras niet met je mond op Soms is het al laat, en heb je er bijvoorbeeld haast bij om het tentje zo snel mogelijk op te zetten. Het matrasje is met 10 minuten al best wel prima (ongeveer 2cm dik), maar wij vinden hem met 15 minuten het volst zitten (ongeveer 2,5 a 3cm dik). Nou is ons matrasje dus ook al best wel oud, misschien zijn ze tegenwoordig sneller.. Maar anyways, om tijd te besparen kun je in de verleiding komen om zelf met je mond aan het ventiel mee te blazen zodat het sneller gaat. Maarrrr (en dit hoorden we ook van anderen) als je dat eenmaal hebt gedaan gaat er binnen in het matrasje iets een beetje kapot ofzo en zal je merken dat het matrasje daarna nooit meer zo goed opblaast als daarvoor. Het gaat minder snel, minder vol en uiteindelijk zal je altijd zelf moeten meeblazen om vervolgens snel snel het ventiel te sluiten voordat de lucht ontsnapt. Dit is zonde, want het is best chill dat het matrasje zichzelf helemaal vol kan blazen.
Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe dikte zelfopblaasbaar luchtmatras Review Ervaring Wood & Gems reizen met jonge kinderen tips
Het zelfopblaasbare luchtmatrasje wordt ongeveer 2,5 a 3cm dik

Waar te koop?

Excited na het lezen van deze blogpost? Zorg dat je ook zo’n slaaptent koopt voor jullie eerstvolgende roadtrip, of jullie gezellige avondbezoek aan vrienden: Bestel hem hier. Hier vind je ook alle verschillende kleurtjes, en de meest actuele prijzen.

Deryan travelcot Travel Cot Baby Luxe Peuter Luxe inpakken kleine pakketjes Review Ervaring Wood & Gems reizen met jonge kinderen tips

Dat was ‘m. Als dit je niet heeft weten te overtuigen over hoe fijn de Deryan Travel-cot is, dan weten wij het ook niet meer, haha 😉 Wij zijn dus in ieder geval mega enthousiast en hopen dat we in deze blogpost al je vragen hebben kunnen beantwoorden. Toch nog niet alles duidelijk? Laat je vraag helemaal onderaan in een reactie achter, wij proberen binnen 48u te antwoorden!