Zazu Slaapwekker Sam Slaaptrainer jonge kinderen leren uitslapen

Iedere ouder houdt van zijn kinderen. Ze zijn de meest geweldige lieve, leuke, grappige, schattige wezens die er bestaan op deze aardbol. Zo houden wij ook van Noah – hij is nog geweldiger dan al jullie kinderen bij elkaar (just kidding, ha!). Maar hoe geweldig het ouderschap ook is, het draagt ook een donkere kant met zich mee: Slaaptekort! We’ve all been there! En zeg nou niet dat jouw engeltje al vanaf dag 1 keurig het klokje rond sliep, want dan doe ik je wat aan, haha! Slaapgebrek is iets waar wij helaas maar al te bekend mee zijn. In het eerste jaar van Noah’s leven was zijn dag-nachtritme compleet omgedraaid waardoor hij ’s nachts soms zelfs maar 2 uur sliep, en wij daarmee ook. Dat hij wat fysieke problemen had hielp daar niet aan mee. Maar toen dat eenmaal onder controle was, Noah van baby naar peuter/kleuter groeide en inmiddels wél ’s nachts door sliep, diende het volgende probleem zich aan. Veel ouders zullen dit herkennen: ’s ochtends 6 uur (of erger; 5 uur!) “Paaaahaaaaap, mahaaaaaaam!! Mag ik al uit beeeeeheeeed?”, “Nee, Noah, het is nog super vroeg, ga maar slapen!!”. En dit herhaald zich dan ongeveer elke 5 minuten totdat je zelf na een kwartier zo klaarwakker bent dat je dan inderdaad maar met je kind opstaat. Herkenbaar? Gelukkig was deze laatste fase bij ons maar van korte duur want al snel waren wij het zó zat dat we op zoek gingen online naar een oplossing. En daar was onze reddende engel, of beter gezegd, ons reddende schaap: Zazu Slaaptrainer Schaap Sam. Wat een uitvinding! De makers verdienen wat mij betreft de nobelprijs voor de vrede. Wat een rust heeft dit apparaat ons gebracht. Hoogste tijd om er een review over te schrijven!

Hoe werkt kinderwekker Schaap Sam?

Het beste kun je dit bekijken in onze video, of lezen in de tekst daaronder 🙂

Sam is een schaap die je ergens in de slaapkamer van je kind zet, op een plek waar hij voor je kind goed te zien is. Voor thuis is het handig om hem met het snoer aan te sluiten aan het stopcontact, maar op reis kun je er ook batterijen in doen en is Sam dus snoerloos (heel handig op vakantie, of bij logeerpartijtjes – ook aan te raden in combi met de Deryan Travel Cot). In de batterijen-stand (4x AA-batterijen) gaat hij makkelijk 4 weken mee op reis (hebben we uitgetest), erg fijn.

Deryan travelcot deluxe Slaapwekker Sam Slaaptrainer Schaap Sam Borre Blauwe dopper Hotel van der Valk Utrecht

Ik maak Noah altijd klaar voor het slapen (pyjama aan, tandenpoetsen enzovoort) en Sander breng Noah verder naar bed (goed om na een lange dag weg om te werken even die één op één quality-time te hebben met Noah). Samen met Noah stelt Sander dan altijd Sam in op de gewenste wektijd waarna Sam zijn ogen dichtgaan en het scherm donkerblauw wordt (wat slaaptijd indiceert).
Sinds kort is er een nieuwe schaap Sam op de markt, en daarbij stel je van te voren de slaaptijd in en op dat tijdstip gaan Sam’s oogjes vanzelf dicht en wordt hij rood (wat nu dus slaaptijd indiceert). Of je doet het handmatig, dat kan ook nog gewoon. Deze nieuwe schaap Sam hebben we meteen maar vast besteld, zodat onze toekomstige adoptiekinderen ook vanaf het begin al kunnen wennen aan dit prachtbeestje 😉

Slaapwekker Sam nieuwste model versus oud model Zazu Slaaptrainer schaap Sam Review Wood & Gems
Links: Oude Slaapwekker Schaap Sam // Rechts: Nieuwste Slaapwekker schaap Sam

De kleurtjes van het scherm van deze nieuwste slaapwekker werken hetzelfde als een stoplicht:

Tijd om te slapen Nog heel even Je mag opstaan Rood Oranje Groen Zazu Slaaptrainer Schaap Sam Slaapwekker Ervaring Review Wood & Gems

Rood- Sam’s ogen zijn dicht
’s Nachts is het licht rood, wat voor je kind betekend dat het slaaptijd is. Net zoals bij een stoplicht dus – rood is ‘in bed blijven – slaaptijd’.

Slaaptrainer Sam Nachtstand Rood Tijd om te slapen Zazu Slaapwekker Schaap Sam Review Wood & Gems

Oranje + 10 sterretjes –Sam’s ogen zijn dicht
Door de weeks mag Noah om 07:30u uit bed van ons. Om 7 uur veranderd het lampje op Sam’s buik van rood naar oranje. Dit betekent “Je mag bijna uit bed, nog eventjes wachten” (denk wederom hierbij aan een stoplicht). Ook verschijnen er dan 10 sterretjes die één voor één verdwijnen naarmate het half uur voorbij gaat. In dit half uur oranje tijd mag Noah van ons heel zachtjes spelen in zijn kamer, of bijvoorbeeld een boekje lezen, maar het moet wel stil blijven zodat een ieder die nog wil slapen, kan slapen. Noah komt nu ook op de leeftijd dat hij gaat leren klok kijken, en hij kan de tijd zien en hoe lang het nog duurt voor hij uit bed mag. Heel handig zijn zowel het analoge- als ook digitale klokje die op de buik van Sam zit.

Zazu slaaptrainer Sam Oranje bijna tijd om op te staan Review Wood & Gems ervaring

Groen – geen sterretjes meer – Sam’s ogen zijn open – wekkergeluid
Op de ingestelde tijd zijn alle sterretjes op en gaan Sam’s ogen open. Het oranje licht veranderd naar groen, en er gaat desgewenst een alarm af. Dit alarm bestaat bijvoorbeeld uit schapen-geblaat of vogeltjesgeluid. Het volume kun je zelf instellen, maar ook helemaal uit doen. Dit kan handig zijn als je verwacht dat je kind mogelijk nog door zou kunnen slapen (bijvoorbeeld als het de avond ervoor laat is geworden) en je wilt je kind niet wekken.
Als Sam dus wakker is mag je kind uit bed.

Zazu Slaaptrainer Sam Slaapwekker Groen tijd om op te staan Uit bed Review Wood & Gems

Hoe kinderen trainen later op te staan

Het schijnt dat 30% van de kinderen slaapproblemen heeft. Dat kan bijvoorbeeld moeite met in slaap vallen zijn, maar ook doorslapen of super te vroeg wakker worden. Sommige kinderen worden voor dag- en dauw al wakker, bijvoorbeeld om 5 uur in de ochtend. Sommige van deze kids zijn gewoon echt ochtendmensen, maar veel kinderen worden gewoon op een bepaald moment wakker en denken dan “oh het zal wel dag zijn”. Ze zijn dan al snel zo wakker dat het moeilijk is nog in slaap te vallen. Slaaptrainer Sam geeft ze met 1 blik duidelijkheid: oh het is nog nacht, en ze gaan weer slapen. Als je kind dit principe van schaap Sam goed doorheeft, zou ik adviseren om Sam elke dag 5 minuutjes later te zetten. Dus eerst, in dit voorbeeld, om 05:00 uur. De volgende dag om 05:05, de dag daarna 05:10.. enzovoort. Als ze nog geen klok kunnen kijken zou ik dit zelf niet eens vertellen maar gewoon doen, anders zien ze het misschien als iets vervelends. Zo rek je, voor je kids onbewust, heel langzaam de tijd op waarop ze wakker worden en kan hun lichaam er ook aan wennen. Online kun je schema’s vinden hoe lang een kind ongeveer zou moeten slapen, per leeftijd. Natuurlijk is geen een kind hetzelfde, maar het geeft wel een richtlijn. Het is bewezen dat kinderen die te kort slapen minder presteren overdag (denk ook aan driftbuien, lichamelijke problemen etc). Super logisch! Hun kleine lijfjes hebben gewoon slaap nodig om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken, en optimaal te kunnen functioneren. Dat hebben wij als volwassenen ook. Slaapwekker Sam kan hier dus zeker in helpen!

Noah van der Woude Review ervaring Slaaptrainer Sam Schaap Sam Zazu Slaapwekker Wood & Gems

Duidelijk en consequent

Voor kinderen is deze slaaptrainer super duidelijk. Noah vind Sam ook echt geweldig. Helemaal toen Noah wat jonger was, was Sam behoorlijk echt voor hem vanwege zijn bewegende ogen. Nu Noah 6,5 jaar oud is Sam gewoon een vrolijk ogend apparaat, en is het voor hem een duidelijk methode waarmee hij weet ‘dit is hoe we het doen, dit zijn de regels, tot Sam groen is moet ik stil zijn’.
En natuurlijk mag Noah ’s nachts uit bed komen als er echt wat aan de hand is, bijvoorbeeld als hij zich niet fijn voelt. Maar voor de rest moet hij van ons wel ’s nachts stil zijn – of hij dat nu leuk vind of niet. We vinden een goede nachtrust heel belangrijk, voor ons als ouders, maar ook voor Noah. Van een slechte nachtrust worden we allemaal overdag niet vrolijk, maar het is ook niet goed voor de prestaties op werk en op school.

We geloven dat Sam alleen werkt als je er zelf als ouder consequent mee bent. Als je toch gaat toestaan dat je kind bijvoorbeeld al uit bed mag komen als Sam nog rood is, leert je kind dat de kleur van Sam niet zo super belangrijk is om na te leven. Als Noah ’s nachts om onzinnige redenen uit bed gaat, is daar een consequentie aan verbonden. Hij weet dit en luistert keurig naar Sam. Perfect! En dat is niet gemeen, je kind helpen goed te slapen is liefdevol en nodig. Het is belangrijk dat ze leren hoe belangrijk slaap is. Consequent opvoeden loont, geeft duidelijkheid die kinderen nodig hebben, en daarmee rust. Aan de andere kant kun je je kind natuurlijk juist ook positief belonen als ze keurig in hun bed blijven totdat schaap Sam wakker is – belonen werkt voor veel kinderen goed!

Wood & Gems review Zazu Slaaptrainer Sam Schaap Sam Slaapwekker Wekker Noah van der Woude

Vanaf welke leeftijd geschikt + voor- en nadelen

Wij zelf dachten aan ongeveer 2,5 a 3 jaar, en dit is ook wat de website van Zazu Slaaptrainer Sam zelf aanraad. Vanaf die leeftijd kunnen ze de afspraken rondom de kleurtjes beter onthouden, en kun je al wat beter communiceren met je kind.

Pluspunten

 • Zoals net genoemd is het idee van een slaaptrainer als deze geniaal. We raden het alle ouders aan. Het geeft je als gezin een goede nachtrust terug, en dat vinden wij enorm waardevol. Het is voor elk kind heel makkelijk te begrijpen met zijn duidelijke kleurtjes, daarvoor hoef je als kind geen klok te kunnen kijken. Sam zal dus zeker ook meegaan met onze 6-weken durende adoptiereis naar Hongarije als we onze adoptiekinderen gaan ophalen. Hij is gewoon ideaal!
 • Leuk vrolijk, maar ook neutraal, design die past binnen bijna elk interieur. Naast een grijs/wit schaap, zoals wij hebben, is hij bijvoorbeeld ook in het lichtroze of lichtblauw te bestellen.
 • Om de tijd te kunnen aanpassen moet je eerst een knop voor 3 seconden ingedrukt houden. Deze geheime functie zorgt ervoor dat iets oudere kinderen niet zomaar zelf even de wektijd kunnen aanpassen. Handig!
Slaapwekker Sam Zazu Slaaptrainer Kind leren doorslapen Kind slaapt niet door Review Schaap Sam Wood & Gems
 • Het instellen van Sam is makkelijk en duidelijk. De eerste paar keren zal je even moeten oefenen, maar als je het eenmaal door hebt is het voor de volgende keer een fluitje van een cent. Je hoeft het ook niet elke dag opnieuw in te stellen, hij onthoud je programma.
 • Voelt stevig en degelijk aan – eerder probeerden wij de Kidsleep Moon Slaaptrainer maar die viel ons erg tegen qua kwaliteit. Hij zag er mooi uit maar voelde niet stevig aan, er zaten lijmresten op de buitenkant en na enkele dagen begon het LCD-schermpje al te haperen. Ook vonden we het instellen erg lastig. Ook was hij met €59 wat aan de dure kant, helemaal met wat je ervoor krijgt. Deze hebben we toen teruggestuurd, en Sam daarvoor in de plaats besteld. Maar goed, dat is alweer een aantal jaren geleden, misschien hebben ze het inmiddels verbeterd.
Slaaptrainer met nachtlampje Zazu Schaap Sam Review Ervaring Wood & Gems Wood and Gems Slaapwekker
 • Je kan er ook makkelijk een middagslaapje mee instellen voor de tijd die je wilt.
 • De ogen van Sam zijn aardig hufterproof. Kinderen vinden het soms leuk om er aan te zitten. Na ongeveer 4 jaar doen de ogen het hier nog steeds even goed.
 • De 3 stappen van rood- naar oranje- naar groen zijn super duidelijk voor een kind. De 10 aftellende sterretjes helpen mee zodat je kind weet dat het bijna zover is, waardoor het laatste half uurtje makkelijker is vol te houden.
 • Fijn dat er, naast de duidelijke kleuren, ook zowel een analoge als digitale klok op zit. Op deze manier is de klok geschikt voor hele jonge kinderen (vanaf 2,5 jaar op basis van de kleuren) en groeit het mee met kinderen die al wat ouder worden en klok-kijken beginnen te leren.
 • Er zit een demo-functie in waarbij Schaap Sam even heel snel van rood- naar oranje naar groen loopt, met zijn ogen dicht- en bij groen dus weer open. Op die manier kun je het heel makkelijk aan je kind uitleggen hoe Sam werkt. Daarnaast zul je merken dat veel mensen heel verbaasd vragen ‘He? Wat is dat voor grappig schaap? Wat kun je daarmee?’ en dan kun je het even snel laten zien.
 • Handig dat er ook batterijen in kunnen zodat hij mee kan op reis.
Oplaadbare batterijen schroevendraaier Slaapwekker Sam Slaaptrainer Sam
 • De prijs – met zijn €35 vinden we Schaap Sam heel schappelijk qua prijs. Helemaal als je je bedenkt hoe goed hij in elkaar zit, en vooral hoeveel uur slaap wij als gezin er extra door krijgen op jaarbasis. Het is het meer dan waard. Schaap Sam is echt één van onze favoriete producten!
Photoshoot Wood & Gems Zazu Slaaptrainer Sam Review Ervaring gele dopper Organicup Oral B tandenborstel LR Lifetakt

Minpunten

 • Het was fijner geweest als er een accu in zat, of dat je oplaadbare batterijen er mee kan opladen. Als je nu de stekker van Sam er uit haalt moet je hem helemaal opnieuw instellen als er geen volle batterijen in zitten. Dus als je hem een nachtje mee wilt nemen (bijvoorbeeld voor één nachtje logeren), moet je de stekker er uit trekken, en er nieuwe volle batterijen in stoppen, en weer opnieuw instellen.
 • Je kan de felheid van het licht op verschillende standjes instellen, maar ook op de minst felle stand vinden wij het nog net iets aan de lichte kant. Wat ons betreft zou hij nog iets donkerder mogen. Gelukkig lijkt Noah hier geen last van te hebben. Het is meer dat we het zelf irritant vinden als Noah bij ons in een hotelkamer slaapt met zijn Deryan tentje en zijn schaap Sam, dan is het niet pikkedonker in onze kamer. Dat vinden we net zo irritant als een wekker met rode cijfers, of het kleine rode lampje van een tv. Onze oplossing is dan Sam meer van ons bed af te draaien, of richting een muur. Dan zie je het iets minder. Je kan het licht van Sam trouwens ook uit zetten, maar dan ziet Noah natuurlijk niet meer of Sam rood, oranje of groen is.

  Update nieuwe schaap Sam: de rode kleur is ’s nachts een stuk donkerder! Perfect! Dat hebben ze dus flink verbeterd!
Wood and Gems Noah van der Woude Ervaring Zazu Slaaptrainer Schaap Sam Slaapwekker Wekker ervaring review

Waar kun je Zazu Slaaptrainer Schaap Sam kopen?

Wil jij ook je nachtrust terug claimen? Klik hier om naar de webshop te gaan waar je Slaapwekker Sam kunt kopen, dan krijg je precies dezelfde die wij hebben. Daar vindt je de meest actuele prijzen. Veel plezier ermee! Sam wordt snel je nieuwe beste vriend!

Slaapkamer licht wit bergen vlaggetjeslijn blauw boomhutbed Steigerhoutdesign Slaaptrainer Schaap Sam Zazu

Dat was hem! Wij zijn hartstikke enthousiast over Schaap Sam, hij is helemaal onderdeel van ons gezin 😉 Heb jij Sam thuis ook? Laat je ervaring achter in een reactie onderaan of op social media. Nog vragen over Sam? Laat ook dat weten in een reactie, wij helpen je graag verder!