Stapelbed Floris boomhutbed Steigerhout Design bedstee vlaggetjes Ikea Mossla boekenplankje

Een tijdje geleden schreven we over de pleegzorgplaatsing die we zouden krijgen, met 3 jongens. Binnen korte tijd gingen we van 1 naar 4 kinderen en moesten er extra slaapplekken gecreëerd worden. Omdat de jongens gewend waren om samen te slapen, en dat een gevoel van veiligheid voor ze creëerde, hebben we besloten om in twee kamers stapelbedden neer te zetten.
Omdat we ons goed kunnen voorstellen hoe spannend het moet zijn om bij vreemde mensen in een pleeggezin te moeten verblijven, hebben we besloten om geen standaard stapelbedden te kopen, maar twee echte steigerhouten ‘boomhutbedden’. Een feestje om in te slapen! Even een lichtpuntje voor ze in deze moeilijke tijd van grote aanpassingen. Inmiddels hebben we deze speciale stapelbedden alweer 1,5 jaar staan en in deze review delen we onze ervaring en de voor- en nadelen.

Open dak

Wij kochten onze boomhutbedden bij Steigerhout Design. Zij boden precies de bedden aan waar wij van droomden, met een mooie prijs-kwaliteitsverhouding (net iets voordeliger dan andere leveranciers). De meeste boomhutbedden, die we zagen op andere websites, zagen er hetzelfde uit maar hadden, als je heel goed keek en inzoomde, een open dak. Alleen de voorste plank was gesloten, maar het dakje van het huisje was open. Dat vonden we jammer. Het leuke aan zo’n boomhutbed is, vinden wij, juist het geborgen – echte boomhut – gevoel dat je als kind er in hebt. Met een open dak zit je nog steeds naar je gewone witte plafond te kijken. Bij Steigerhout Design hebben de huisjes een gesloten dak. Bij sommige van hun bedden hebben ze een open achterkant en zie je de muur, net zoals veel boomhutbedden op andere websites, maar je kan zelf aangeven of je dat wilt of niet. Wij hebben gevraagd om volledig gesloten huisjes.

Maatwerk

Youp Steigerhout Design Pakhuis stijl greywash steigerhout Hanglamp Guus Karwei

En dat is dan ook meteen iets ander fijns: elk bed is volledig maatwerk. De bedden worden met de hand gemaakt, en je kan je eigen wensen en ideeën aangeven. I love it! Dan kan ik zelf lekker meedenken. Zo kun je de deurtjes kiezen, met daarin bijvoorbeeld klassieke ruitjes, een ster of hartjes vorm. Er kunnen plantenbakjes op – tip: koop mooie kunstplantjes, bijvoorbeeld bij de Ikea, dat maakt het helemaal af. Omdat wij stoere jongens hebben, vonden we dat wat minder passen, maar het idee is leuk.

Om ruimte te besparen in de kinderkamers vroegen wij of de bedden gemaakt kunnen worden voor de matrasmaat 80x200cm in plaats van de standaard 90x200cm. Dat was geen enkel probleem! Voor kinderen is zo’n matrasmaat echt groot genoeg. Vroeger had je niet anders.. waarschijnlijk heb jij zelf ook als kind altijd op zo’n smaller matras geslapen 😉 Tegenwoordig moet alles altijd groter. Maar wij kozen dus voor 80x200cm en dat scheelt toch weer 10cm over de hele linie van het bed = 10cm meer speelruimte in de kinderkamer.

Extraatjes

Daarnaast kozen wij voor een boekenplankje aan de binnenkant van elk bed. Super handig om een boek, wekkertje of flesje water op te plaatsen.

Nici knuffel schaap Ikea Hektar Wandspot Mees Kees Steigerhout Design Stapelbed boomhutbed

En ook een leeslampje mocht niet ontbreken. Wij kochten zelf de Hektar Wandspot bij de Ikea, en gaven die op de montage-dag aan de mannen van Steigerhout Design. Zij plaatsen de lampjes in de bedden, dat was voor hen geen enkel probleem. Het is belangrijk om dit soort dingen wel van te voren even aan te geven, en uit te denken. De lampjes moeten uiteraard leiden naar een stopcontact, maar het bed is natuurlijk helemaal afgesloten. De klusjesmannen hielden nu rekening met dit snoer en plaatsen het tussen de kier van twee panelen in tijdens het in elkaar zetten. Dit kun je later nooit meer doen, je kan het bed niet even uit elkaar halen of verplaatsen. Denk dit dus goed van te voren uit!

Steigerhout Design boomhutbed montage aan huis Noah van der Woude stapelbed

Voor het bed Youp hebben we nog om een uittreklade gevraagd. Super handig! Deze dient voor een extra matras of opbergruimte (bijvoorbeeld voor dekbedden, speelgoed etc). Geef van te voren aan of je er een lattenbodem in wilt, of een plank (dan dient het dus als lade). Als het trappetje er nog op zit, kun je de lade opentrekken tot aan het trappetje en kun je dus iets minder diep bij je spullen komen in de la. Daarom hebben de mannen van Steigerhout Design het trappetje zo gemaakt dat je hem makkelijk los kan koppelen en dan kun je de lade volledig opentrekken. Onder de lade zitten wieltjes, daardoor glijd de lade over de vloer. Super makkelijk en fijn!

logeerlade uittreklade matraslade opbergruimte boomhutbed Youp Steigerhout Design Tonka

Kleur steigerhout

Je kan kiezen voor onbehandeld steigerhout (dan heeft het gewoon houtskleur), white wash of grey wash. Dit laatste heeft een wat meer stoere vintage look, en wij hebben deze dan ook gekozen. Ik ben er echt super blij mee! Doordat het bed er al wat verweerd, en niet te perfect egaal, uit ziet vallen eventuele stootjes of krasjes niet echt op. Ideaal met een stel wilde stoere jongens in huis. Nu 1,5 jaar later zijn de bedden nog even mooi als de dag dat we ze kregen. Daar wordt ik als moeder blij van!

Reactie kinderen

Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast kinderen reageren op dit bed “wooow! Dit is zo vet” – waarna een onderhandeling volgt wie er als eerste boven mag slapen. Ik zag bij de pleegkinderen een fonkel in hun ogen toen ze de bedden voor het eerst zagen. Ze zijn er echt heel gelukkig en blij mee. Ook Noah loopt helemaal te shinen van oor tot oor. Heerlijk om te zien!

Boomhutbed Youp Steigerhout Design stapelbed vlaggetjes matraslade uittreklade ruitjes deuren trappetje Heilige Birmaan
Ook Charlie heeft het bed goedgekeurd. Hierna mocht hij er niet meer op 😉

Prijs

Eerlijk is eerlijk, voor zo’n boomhutbed betaal je natuurlijk meer dan voor een standaard stapelbed. Bij de Ikea kun je bijvoorbeeld voor €139 al een stapelbed kopen. Voor zo’n boomhutbed betaal je dus wat meer, maar dan heb je ook wat.

Hier de prijzen voor de stapelbedden die je in deze blogpost ziet:

Stapelbed Floris – Gezellig bedhuisje met dakkapel – Geheel gesloten achterwand – €675

Stapelbed Floris Steigerhoutdesign Boomhutbed bedstee steigerhout stapelbed trappetje
Stapelbed Floris

Stapelbed Youp – Stapelbed in pakhuisstijl – met uittrekbare lade met wieltjes voor matras of als opbergruimte – € 750

Noah van der Woude hanglamp Guus Karwei boomhutbed steigerhout design stapelbed
Stapelbed Youp

Voor- en nadelen

Zoals je leest zijn wij erg enthousiast over deze bedden. Maar net zoals met alles wat je koopt heeft ook zo’n boomhutbed zijn voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij:

Voordelen:

 • Geweldig design Wat zien deze bedden er fantastisch uit! Dit stapelbed is niet alleen puur functioneel om in te slapen, het is ook echt een aanwinst voor het interieur van de kinderslaapkamer. Iedereen die de bedden bij ons ziet is helemaal enthousiast over hoe tof ze zijn. Iedereen vind ze mooi en leuk! Als kind had ik hier zelf ook wel in willen slapen, zo mooi!
 • Super blije kinderen Daar doe je het voor toch? Dat komt gegarandeerd goed met zo’n bed!
 • Maatwerk Echt fijn dat je bij Steigerhout Design zoveel inspraak hebt in het eindresultaat van het bed. Je hebt keuze over de deurtjes, vormpjes, hoogte, diepte, soort trappetje, lade.. Ook kun je er een glijbaan aan laten bevestigen, of een steigerhouten boekenkast.. er is van alles mogelijk. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.
 • Geen splinters Ik was van te voren bang dat je met dit bed continue in de weer moest zijn met een pincet om alle splinters uit kindervingertjes te peuteren. Maar zover ik me kan herinneren is dit geen enkele keer gebeurd. En dat terwijl er toch behoorlijk gespeelt wordt in de bedden. Het hout voelt heel zacht aan, volgens mij hebben ze het goed geschuurd. Dit valt me dus alles mee!
 • Kraakt en beweegt niet Ook was ik bang dat steigerhout wat zachter hout zou zijn en je elk kraakje zou horen, bijvoorbeeld als het kind bovenin zich omdraait tijdens het slapen. Dit is echt totaal niet zo. Je hoort- en voelt helemaal niks. De bedden voelen super robuust en solide aan. Het wiebelt niet, het kraakt niet. Het voelt echt heel veilig. Ook was ik bang dat als meerdere kinderen bovenin zouden klimmen, je er doorheen kon zakken ofzo. Maar dit gebeurd echt niet. Ik klim er zelf regelmatig in om de bedden te verschonen en dat voelt super stabiel.
 • Geborgen gevoel Wat ik heel fijn vind aan deze bedden is dat ze, helemaal de bovenste, zo afgesloten zijn. De deurtjes kunnen dicht waardoor je een soort bedstee creëert (hou de deurtjes ’s nachts open voor de zuurstof). Zo kunnen kinderen samen slapen, maar hebben ze toch een gevoel van privacy en hun eigen plekje. Het voelt als een veilig coconnetje. Zelf ga ik wel eens bovenin liggen als ik in een chillmodus ben en bijvoorbeeld een lang telefoongesprek voer met een vriendin. Ik wordt helemaal rustig van die bedden! En de kinderen ook. Er hebben nu in totaal 7 verschillende kinderen in de bedden geslapen, en ze sliepen allemaal perfect.
 • Donker Een aanvullend voordeel aan dat het bed is afgesloten, is dat het er lekker donker in is. En zoals we weten stimuleert een donkere omgeving de melatonine-aanmaak in de hersenen wat zorgt voor het snel in slaap vallen en doorslapen.
 • Bed en speelhuisje in één Hoewel ik een voorstander ben van het scheiden van een slaapplek en een speelplek, moet ik zeggen dat het door het boomhutbed hand in hand gaat. ’s Nachts mag er van ons geen speelgoed in het bed, of er vlak naast, liggen. Het is dan slaaptijd en dan moeten kinderen tot rust komen. Speelgoed geeft te veel prikkels op dat moment. Maar overdag mogen ze van ons gerust een hoop lol hebben in de bedden. Er worden verschillende spelletjes gespeeld.. zo worden er hutten gebouwd met dekentjes, vadertje en moedertje gespeelt, winkeltje, disco in bed en merken we dat ze het fijn vinden om er samen te kletsen of een boekje te lezen.

Nadelen:

 • Bed opmaken Let’s be honest: het opmaken is echt een hel met deze bedden, haha. Je moet je voorstellen dat het matras volledig omsloten is door het bed. Je moet dus echt zelf in het bed klimmen om de hoeken van de matrashoes los te maken en zo’n schoon hoeslaken er weer omheen te doen. Vooral in het begin, toen de matrassen nog nieuw en stijf waren, kreeg ik de hoeken van het matras bijna niet omhoog en was het een behoorlijk gepriegel. Wij kochten de Ikea Hamarvik 80×200 binnenveringsmatrassen. Achteraf gezien zou ik nu eerder gaan voor een wat flexibeler matras, bijvoorbeeld een foammatras, waarvan je de hoeken makkelijker om hoog kan trekken. Dat zou het een stukje makkelijker maken.
 • Overgeven Als je kind moet spugen is dat natuurlijk nooit een feest, maar met een stapelbed al helemaal niet. Mijn zusje en ik sliepen vroeger op zolder in een standaard stapelbed. We hadden prachtig sneeuwwitje behang (dat was de Elsa van Frozen van die tijd, haha) en ik weet nog hoe op een nacht de kots langs de wanden, over sneeuwwitje en de zeven dwergen heen, naar beneden gleed. Die herinnering zit er nog goed in, dus ik ben daar op voorbereid. Toen Noah afgelopen winter griep had en moest overgeven hebben we hem preventief op een matrasje op de grond in onze slaapkamer gelegd met een emmertje ernaast. Dat zorgde er niet alleen voor dat we er voor hem konden zijn toen hij zich niet zo lekker voelde, het beschermde ook het boomhutbed. Ik moet er niet aan denken dat de kots tussen de steigerhouten panelen naar beneden glijd.. brrr!
 • Hoofd stoten Het slechte nieuws is dit: Dit gaat geheid een keer bij je kind gebeuren. Kinderen zijn druk, of gaan midden in de nacht een keer rechtop zitten en dan hoor je vanuit het boomhutbed in een keer gegil en gehuil. Het goede nieuws: hun hoofd stoten doen ze één, hooguit twee keer en daarna zullen ze (in hun onderbewuste) weten dat ze op moeten letten. Net zoals dat je ’s nachts niet zomaar uit je bed rolt, omdat je er onbewust rekening mee houd waar de grenzen zijn van je bed.
  Het hoofd stoten bij rechtop zitten kan eigenlijk alleen bovenin het stapelbed, en dan vooral bij het stapelbed Youp. Onderin kun je gewoon rechtop zitten, en bij het stapelbed Floris is het bovenin juist extra ruim. Ik ben zelf 1,83 lang en kan met gemak rechtop zitten in het Floris-boomhutbed. Bij bed Youp is het bovenin wat krapper. Als ik het nu over mocht doen, zou ik de mannen van Steigerhout Design vragen of ze bij het bed Youp het bovenste bed 10-20cm hoger zouden willen maken. Dat maakt dat je net wat vrijer bovenin kan bewegen.
  Op de foto’s kun je zien dat er voor zo’n verhoging genoeg ruimte is tot aan het plafond (helemaal bij nieuwbouw huizen). Onze plafonds zijn in de slaapkamers 2,38 meter hoog.
 • Warm Als het in de zomer een keer echt heel heet is, wordt het in de boomhutbedden (vooral bovenin) nog wat heter. Het waait wat minder door omdat de bedden zijn afgesloten en je ademt natuurlijk ook warme lucht uit die minder goed weg kan. Wij zeggen tegen de kinderen dat ze ’s nachts altijd de luikjes open moeten laten (ook belangrijk voor het zuurstofgehalte, haha). En zetten dan een ventilator neer die wat naar binnen blaast.
 • Niet makkelijk te verplaatsen Als de bedden eenmaal staan, dan staan ze ook. Het zijn niet even een paar panelen die je zelf uit- en in elkaar haalt en zet. Met verhuizen of verkopen van de bedden heb je dus de mannen van Steigerhout Design nodig om de bedden te demonteren en weer in elkaar te zetten. Ook zijn de bedden gigantisch massief en loodzwaar. Je kan ze niet later even verplaatsen. Bedenk dus precies waar je ze wilt hebben, en plak die plek bijvoorbeeld af met afplaktape op de vloer zodat ze weten waar het bed moet komen.
 • Prijzig De bedden zijn uiteraard duurder dan standaard stapelbedden.
Ikea Mossla vlaggetjeslijn steigerhouten stapelbed boomhutbed steigerhout design wereldbol globe

Hoewel er dus best wat nadelen zijn, overtreffen de voordelen en de blije kindersnoetjes het voor ons ruimschoots. Wij hebben geen spijt van deze aanschaf en genieten nog elke dag van deze bedden. De 3 pleegjongens hebben inmiddels een vast plekje gevonden bij een ander pleeggezin waar ze voor langere tijd kunnen zijn (door ons adoptieproces kon het hier niet voor altijd). Alleen in de vakanties hebben wij dus soms nog 2 andere kinderen kort te logeren.

We kijken uit naar de komst van onze eigen (adoptie-) kinderen. In het begin mogen zij ook in deze boomhutbedden slapen, die we dan nog wat meer gaan personaliseren (bijvoorbeeld bij meisjes gaan we wat meer meidendingen- en kleuren in de kamers toevoegen). Ook gaan we ieder kind zijn/haar eigen plekje geven. We zijn ons erg gaan verdiepen in de voordelen van samen slapen, en vinden dit erg belangrijk zodat ze ook die geborgenheid, veiligheid en hechting hebben met Noah en met elkaar. Zodra we denken dat we er met z’n allen aan toe zijn krijgen ze hun eigen kamer. Maar in het begin mogen ze dus lekker samen slapen. Super gezellig!

Tips

Als bonus willen wij jullie graag twee tips meegeven.

Tip 1 // Greywash herstellen Afgelopen zomer had Noah bedacht dat het wel leuk zou zijn om de binnenkant van het bed te bekladderen met viltstiften. Oeps! Wij hebben dit er vervolgens afgeschuurd, wat best diep moest want de inkt van de stift was diep in het hout getrokken. Eenmaal klaar met schuren bleef er een lichte kale vlek over waar geen greywash meer op zat. Ik heb toen waterverf gepakt, en daarmee zwarte verf in een bakje water gemengd (telkens met de kwast over zwart gaan en dan in een bakje water dompelen). Met het vieze zwarte water ben ik toen de kale plek gaan beschilderen. Omdat het nog zo waterig was, maar wel grijs, droogde het op als mooie greywash. Nu valt die plek totaal niet meer op!

Tip 2 // Binnenkant boomhutbed verven Stel dat we een meisje krijgen, dan zouden we de binnenkant van het boomhutbed denk ik licht roze verven. Ik zag deze tip een keer online, klik hier voor een foto. Dit vind ik zo mooi! Dit kan uiteraard ook voor jongens in stoer blauw of groen, of in totaal andere kleuren.

Stapelbed Floris boomhutbed Steigerhout Design bedstee vlaggetjes Ikea Mossla boekenplankje

Hebben jullie naar aanleiding van deze post nou ook een boomhutbed gekocht? We zijn heel benieuwd naar wat jullie ervan vinden. Laat even een reactie achter met jouw ervaring! Ook als je nog vragen hebt, horen wij het graag hieronder bij de comments. See you later! Xx Eline