Fotolijsten muur zwart wit foto's Ikea Ektar Ingatorp Ingolf wall of fame fotolijstjes passe partout Sander Eline van der Woude Wood & Gems

Als ik over ons huis complimenten krijg, dan is het meestal over de muur in de eetkamer met alle fotolijstjes. Ok, toegegeven, ik vind hem zelf ook nog steeds erg leuk. In deze blogpost geef ik je wat inspiratie en tips om zelf ook zo’n muur vol fotolijsten te creëren.

Stap 1. Nadenken over stijl

Voordat je begint is het belangrijk om na te denken welke kleur en stijl je na wilt jagen. Denk er over na of je foto’s in kleur wilt, of zwart wit, welke foto’s, wat voor kleur fotolijstjes enzovoort. Zelf heb ik gekozen voor zwarte fotolijsten met daarin zwart-wit foto’s afgewisseld met quotes. De foto’s zijn deels van ons gezin, en deels gewoon mooie foto’s van bijvoorbeeld de natuur die ik de afgelopen jaren gefotografeerd hebt. Daarnaast heb ik onze voornaamletters erbij hangen. Het zwart met wit oogt strak, stoer, maar toch ook een beetje landelijk door de wat klassieke zwarte fotolijstjes die ik er ook tussen heb zitten. Al met al een mooi geheel zo. 

Fotolijsten muur zwart wit foto's Ikea Ektar Ingatorp Ingolf wall of fame fotolijstjes passe partout Sander Eline van der Woude Wood & Gems
Onze eetkamer tijdens een presentatie die ik hield voor startende bruidsfotografen

Stap 2. Fotolijstjes kopen

Nu kun je spullen gaan verzamelen. Allereerst is het belangrijk om fotolijstjes te kopen; veel fotolijstjes. Ik heb er hier 17 hangen. Ik heb van te voren niet nagedacht over een patroon, maar ben gewoon allemaal verschillende formaten zwarte fotolijstjes gaan uitzoeken met de gedachte dat ik daar later dan wel een mooi patroon mee zou vormen. Winkels zoals Ikea, de Xenos, Big Bazar, Blokker en de Action hebben veel keus. Ik twijfelde eerst over wit, maar vond uiteindelijk toch zwart net wat stoerder staan, en meer van de muur af knallen. Ook heb je met wit allemaal verschillende tinten wit. Dat is lastig als je veel verschillende soorten lijstjes bij elkaar wilt sparen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat ze allemaal de zelfde kleur hebben. Zwart is gewoon zwart. Lekker makkelijk.

Let met het kopen van de fotolijstjes op dat er genoeg verscheidenheid in de lijstjes zit. Van super groot, tot super klein, van strak, tot ribbelig, van vierkant tot een horizontale lijst en een verticale. Ook is het leuk om soms setjes te doen: bijvoorbeeld twee verticale naast elkaar. 

Fotolijsten fotolijstjes zwart wit passe partout patroon Ikea Hema Xenos Wood & Gems Sander van der Woude Eline van der Woude Houten letters

Stap 3. Eventueel: accessoires

Bij de Pipoos (knutselwinkel) kocht ik de eerste letters van onze voornamen in hout. Vervolgens kocht ik bij de Action een bus met zwarte spuitverf waarmee ik de letters zwart spoot.
Bij een bouwmarkt kocht ik van die plakkertjes met daaraan een driehoek-haakje. Die plakte ik aan de achterkant van de houten letters zodat er haakjes aan zaten. Dit zodat ik de letters, net zoals de fotolijstjes, aan spijkertjes kon ophangen aan de muur.

Stap 4. Fotolijstjes + eventuele accessoires in patroon leggen op de grond

Vervolgens is het puzzelen maar! Leg al je fotolijstjes op de grond en ga kijken en schuiven, net zolang totdat je een mooi patroon hebt gevormd.

Stap 5. Foto’s uitzoeken en bestellen

Nu je het patroon van je fotolijstjes hebt uitgedacht, weet je ook welke maten foto’s je nodig hebt. Dit is misschien wel het moeilijkste gedeelte van het maken van je fotolijsten muur: uitdenken welke foto je waar wilt hebben. Handig is om voor prachtige tijdloze klassieke foto’s te kiezen, die je over een paar jaar waarschijnlijk ook nog steeds mooi vind. Zwart-wit foto’s helpen daar zeker bij.

Ik bestelde mijn foto’s bij Fotofabriek.nl waar ik nog een verjaardag’s cadeaubon van had, en waar ze lekker groot af kunnen drukken (dat kan niet overal). Ik koos voor de standaard uitvergrotingen zonder hoogglans. Deze zijn mooi mat, maar dan zonder ribbeltjes zoals je bij mat vaak ziet. Matte foto’s vind ik handig voor aan de muur, want dan kun je de foto’s vanuit alle hoeken goed bekijken (zonder reflectie). Als voormalig bruidsfotografe ben ik natuurlijk altijd extra kritisch op foto-afdrukken, maar ik moet zeggen dat ik deze echt heel mooi vind. Ik heb al meerdere mensen gehad hier die vroegen waar ik deze foto’s heb af laten drukken. Bij Fotofabriek dus. Hou hier rekening mee met de formaten van je foto’s: Veel fotolijstjes hebben een ‘passe partout’ – dit is die witte papieren rand die je om een kleinere foto kan doen (zie Google Afbeeldingen als je het nog niet helemaal begrijpt). Bedenk van te voren alvast of je die passe partout er in wilt laten of niet, dat heeft namelijk effect op hoe groot de foto moet zijn die je in je lijstje wilt hebben.

Fotolijsten fotolijstjes zwart wit passe partout patroon Ikea Hema Xenos Wood & Gems Sander van der Woude Eline van der Woude Houten letters

Stap 6. Alles aan de muur hangen

En nu is het dan tijd om alles aan de muur te hangen. Zelf gebruikte ik simpele zwarte spijkertjes. Ik kocht extra stevige bij de bouwmarkt, die je niet zomaar krom slaat (laat je daarover in de bouwmarkt adviseren). Die spijkertjes kosten een paar euro, niet zo duur dus.

Dit ophangen kun je op 2 manieren doen: je kan het gewoon, net als ik, uit de losse pols doen. Ik bekeek het patroon met fotolijstjes die ik op de grond had liggen en pakte de meest middelste fotolijst er uit. Vervolgens hield ik die op het midden van de muur, ongeveer waar ik hem wilde hebben, en prikte met de punt van een spijkertje een klein gaatje in de muur zodat ik wist waar de spijker moest komen. Vervolgens legde ik de fotolijst weer even weg, en sloeg ik met de hamer de spijker in de muur en hing deze fotolijst op. Vervolgens pakte ik telkens omstebeurt, een voor een, de fotolijsten van de grond op, hield die op de muur ongeveer waar die moesten hangen en herhaalde dit proces net zolang totdat alle fotolijsten hingen.
Hangen ze nu bij mij tot op de millimeter perfect? Waarschijnlijk niet.. Maar zelf valt me dat niet echt op. Ik ben helemaal tevreden zo.

Vind jij deze methode van mij nou toch wat spannend, dan is de volgende methode wat nauwkeuriger:
– Pak een groot vel papier. Je kan hiervoor bijvoorbeeld behangpapier voor gebruiken.
– Leg dat papier op de grond.
– Leg je fotolijsten op het papier in het gewenste patroon.
– Teken met een potlood om alle fotolijstjes heen op het papier. Of teken puur stippen waar de spijkertjes moeten komen.
– Haal alle fotolijstjes van het papier af.
– Plak het papier met makkelijk verwijderbare afplaktape op de muur, precies zo waar je de fotolijstjes later hebben wilt.
– Sla spijkertjes in de muur, dwars door het papier heen, in de muur
– Als alle spijkertjes in de muur zitten, scheur je het papier los van de spijkertjes.
– Tadaaaa! Nu zitten de spijkertjes perfect in de muur en kun je al je fotolijsten op gaan hangen.

Goedkopere optie

Vind je dit hierboven nou allemaal veel te ingewikkeld klinken, of vind je al die fotolijstjes te duur? Dan heb ik speciaal voor jou dit simpelere en goedkopere alternatief:

Foto's muur fotomuur zwart wit washitape Hema Wood & Gems Sander van der Woude Eline van der Woude

Dit is een andere muur bij mij thuis. Zoals je ziet heb ik gewoon een boel foto’s, en een paar zelfgemaakte visuele designs, verzameld en die heel simpel met washi tape (voor paar euro te koop bij de Hema) op de muur geplakt. Appeltje eitje!

Foto's muur fotomuur zwart wit washitape blauw Hema Wood & Gems Sander van der Woude Eline van der Woude

Zo, dit was hem! Ik hoop dat het je geïnspireerd heeft om zelf ook lekker aan de slag te gaan en je huis nog gezelliger te maken. Ik heb beide muren nu ongeveer 2 jaar zo en ben er nog niet op uitgekeken, dat is fijn! Over een tijdje mag ik waarschijnlijk, en hopelijk, weer aan de slag met mijn fotomuur.. als het goed is wonen onze toekomstige adoptiekids dan bij ons, en zij mogen uiteraard niet ontbreken in deze ‘wall of fame’ 😉

Heb je nou, naar aanleiding van deze blog, zelf ook zo’n muur gemaakt? Deel dan gerust een foto als reactie. Altijd leuk voor ons, en andere lezers, om mee te genieten van al het moois!