Verse muntthee munt luxe ontbijt croissant druiven cherrytomaatjes scrambled egg perfect ontbijtje lekkere brunch

“Zo zo, het lijkt hier wel een restaurant” horen we vaak van bezoek als we hen heerlijke verse apfelstrudel en muntthee-met-honing voorschotelen. And I love that! Ik vind het zo leuk om onze gasten met dit soort dingetjes te verassen en verwennen. Alles in ons leven willen we uitMUNTend doen (haha woordgrapje), en dat zit ook in dit soort kleine details. En naast dat deze muntthee mega vers, gezond en luxe is, is het ook nog eens super goedkoop! Veel mensen kopen namelijk keer op keer zo’n muntplantje bij de supermarkt die ze gebruiken totdat ‘ie kaal is. Maar in deze blogpost leer ik je hoe je verse munt kunt stekken zodat je zoveel verse muntthee kan drinken als je wilt. En nee, je hoeft er absoluut geen groene vingers voor te hebben. Het is super simpel. Dit is tuinieren voor dummies!

Theeleut

Vroeger vond ik het er altijd maar vreemd uitzien.. van die mensen met zo’n theeglas vol groene takjes erin. Maar na één keer proberen was ik om en was muntthee, naast warme chocolademelk met slagroom, mijn nieuwe favo drankje. Ik ben zowiezo een enorme theeleut, want koffie dat drinken Sander en ik niet. Waar veel mensen allerlei verschillende chique koffiesoorten en varianten willen uitproberen, heb ik dat met thee. Veel mensen hebben ook een luxe koffieapparaat, en zo heb ik sinds kort een luxe super gezonde waterkoker. Bij thee kijk ik, naast de smaak, vooral ook naar de gezondheidsvoordelen. Zo drink ik nu dagelijks dure premium witte thee, maar wat wel meeeega gezond en lekker is. Helemaal als je het jarenlang drinkt. Echt een investering in jezelf. Ik zal over die speciale waterkoker en witte thee later nog eens over schrijven.

Maar nu eerst gezonde biologische muntthee! Ook Noah en mijn moeder zijn inmiddels groot fan. Sander nog niet (wat de boer niet kent… 😉 ). Die moet ik nog even overtuigen.

En wat is munt lekker om aan te ruiken! Noah vind dat erg leuk en elk vriendje die op bezoek komt mag ook een blaadje tussen zijn vingers wrijven, want “dan hebben we pepemunt-vingers! Lekker!”. 

Jumbo Biologisch Munt Plantje muntplantje verse muntthee Eline van der Woude okergele top bio logisch

Helpt tegen van alles

Naast thee, kun je munt ook verwerken in gerechten. Zelf doe ik dat nooit, maar ik weet dat veel mensen het wel doen. Naast dat munt(thee) echt heel lekker is (vind ik dan) is het ook mega gezond!

 • Verlaagt stress door het remmen van cortisol (het stress-hormoon)
 • Munt zit boordevol mega gezonde antioxidanten die helpen beschermen tegen hart- en vaatziektes, kanker etc.
 • Helpt tegen darm- en maagproblemen, maagzweren, als je last hebt van een opgeblazen gevoel etc.
 • Stimuleert de ijzeropname in je bloed
 • Verbeterd je geheugen
 • Verbeterd je alertheid. Handig om te drinken dus tijdens het werken of studeren!
 • Helpt tegen een slechte adem door knoflook
 • Verbeterd je huid doordat het minder vet wordt
 • Helpt tegen overbeharing
 • Door muntthee heb je minder snel last van hongeraanvallen. Goed voor de lijn dus 😉
 • In veel thee zit theïne, dat is een vorm van cafeïne. In munt zit dat niet, dus je kan het zonder problemen ’s avonds drinken en je zult nog steeds slapen als een roosje 🙂
 • Helpt tegen misselijkheid en hoofdpijn
 • Ben je snel reisziek? Dan schijnt muntthee ook te werken
 • Helpt bij verkoudheid door het slijm wat op te lossen.

Zoveel toepassingen! Ideaal dus! Het lekkerst is muntthee natuurlijk met honing erbij, zoals ze in Marokko doen. Maar de meeste honing die je in de supermarkt koopt is niet meer zo rijk aan vitamines en mineralen maar vooral erg rijk aan suiker. Gebruik het dus met mate 😉 Of koop het echt bij een natuurwinkel.

Groeit als onkruid

Wat heb je nodig?

 • Zak tuinaarde/potgrond (kun je in elk tuincentrum/bouwmarkt voor weinig wel kopen)
 • Één plantje verse muntthee – ik zelf gebruik “Biologisch vers & lekker – munt plantje” van de Jumbo omdat deze A. biologisch is (is gezonder!) en B. een ecologisch verantwoorde 100% afbreekbare verpakking heeft. Hoe cool! Het omhulsel en de pot lijken op plastic, maar dat is het dus niet. Het kan gewoon in je groene/bruine kliko dus. I like that! #letssavetheplanet Ook vind ik ‘m helemaal niet duur met z’n €1,79 per plantje. Nice!
Jumbo Biologisch Munt Plantje verpakking biologisch afbreekbaar duurzame verpakking Deze pot is gemaakt van planten, voor planten
 • Een schaar
 • Een mand/plantenbak. Zet verse munt noooooit gewoon zomaar in je tuin, tenzij je op zoek bent naar een mooie bodembedekker. Munt groeit namelijk als onkruid, en voor je het weet zit je hele tuin vol 😉 Dan kan de hele buurt bij jou munt komen plukken 😀

Good to know

Één muntplantje is meer dan genoeg voor 3 plantenbakken (dat is wat ik nu heb gedaan), maar als je één plantenbak hebt kan dat natuurlijk ook. Dan is je plantenbak alleen maar nog sneller vol gegroeid. Fijn! = sneller thee voor jou 😉

Heb je 1 plantenbak: graaf een kuil in het midden van de aarde en plant daar de hele munttheeplant in. Lekker makkelijk! Als het plantje niet uit de pot komt is het handig het plantje even op z’n kop te houden en wat te schudden. Ook kun je de pot makkelijk open knippen, en dan trek je het plantje er zo uit.

Jumbo Munt Plantje Biologisch afbreekbare plantenpot Deze pot is gemaakt van planten, voor planten

Heb je 2 of meerdere plantenbakken: ga dan verder met de stekmethode zoals hieronder omschreven.

Hoe moet je stekken?

Het is easy peasy! In deze stappen leg ik het je uit:

# Stap 1 // Pak je muntthee plantje uit
Zowel de verpakking, als de bloempot, van de Jumbo gooi je dus bij het groenafval.

# Stap 2 // Pak een takje vast en knip die af
Knip onderaan het takje, zodat er in ieder geval 3 rijen blaadjes aan het steeltje zit (inclusief top). Zie foto’s.

Jumbo Biologisch muntplantje munt stekken verse muntthee
Munt afknippen verse muntthee stekken Jumbo Biologisch Munt Plantje

# Stap 3 // Trek de onderste blaadjes eraf en laat de bovenste blaadjes er aan zitten
Op de plekken waar de blaadjes er af zijn getrokken zullen worteltjes groeien uit het steeltje.

Blaadjes afscheuren nieuwe scheuten nieuwe wortels Munt stekken munt vermeerderen

Al deze blaadjes die je er af hebt getrokken kun je in een bakje doen, zodat je na je “harde werken” daarmee meteen een kopje thee kan zetten 😉

Blaadjes munt plant muntthee stekken vermeerderen munt

# Stap 4 // Vul je plantenbak- of mand met aarde en prik er met je wijsvinger gaatjes in waar je de stekjes in steekt. Druk vervolgens de aarde zachtjes aan zodat het stengeltje stevig in de aarde staat
Dit komt niet zo nauwkeurig hoor. Doe gewoon wat je hart je ingeeft 😀

Munt stekken munt vermeerderen in tuin plantenbak balkon tuinieren moestuin
Manden vol munt stekjes

# Stap 5 // Als je klaar bent met al je stekjes heb je een plantje met korte takjes over. Haal die uit de pot en plant die in een andere mand
Deze zal extra snel groeien. Yay! Dat betekent eerder thee!

Jumbo Munt Plantje Biologisch afbreekbare plantenpot Deze pot is gemaakt van planten, voor planten

# Stap 6 // Geef, in het begin, regelmatig water en zet je plantenbak in de half-schaduw of zon
Muntthee heeft, helemaal in het begin, regelmatig water nodig. Als het droog weer is, en de grond voelt droog aan, dan kun je ze wat water geven. Zorg dat ze niet verzuipen, maar dat de aarde gewoon vochtig aanvoelt. Helemaal de eerste dagen en weken kunnen de stekjes daarin wel een extra helpend handje gebruiken. Als het eenmaal allemaal goed groeit is dit niet meer zo nodig (tenzij het mega warm weer is).

Water geven roze gieter munt plantje biologisch stekken altijd verse muntthee

# Stap 7 // Wachten
Het duurt enkele weken tot 1,5 maand (afhankelijk van hoe zonnig weer het is en hoe goed vochtig de grond is) voordat alles echt goed vol is gegroeid. En als dat eenmaal zover is dan blijft de munt komen en komen.

Munt oogsten muntplantje moestuin in eigen tuin mand gratis muntthee bloempot vol gegroeid
Oogsten munt plantje verse muntthee biologisch gratis stekken

# Stap 8 // Oogsten
En dan is het zover: je kunt je munt gaan oogsten! Whoohoo! Lekker! Ga pas munt afknippen als er nieuwe takjes zijn uitgegroeid die net zo lang zijn als uit het plantje dat je kocht in de supermarkt. Knip het ook even kort weg als dat je deed bij de stekjes: dat er nog wel wat groens boven de bodem blijft uitsteken. Dan groeit de munt heel snel gewoon weer terug.

Verse muntthee munt plantje oogsten na het stekken munt vermeerderen munt stekken roze vest steps roze nagellak

# Stap 9 // Geniet van je perfecte verse gezonde biologische muntthee
Als ik munt nodig heb voor thee loop ik altijd even, als een echte natuurfreak, op blote voetjes naar de tuin met in mijn hand een bakje en een schaar. Even afknippen, binnen de takjes kort onder de kraan afspoelen en in een theeglas doen. Wil je de perfecte thee, warm je theewater dan op tot max 80  ̊C a 90  ̊C graden voor de optimale smaak en zodat de vitamines etc niet verloren gaan (heb je geen waterkoker met thermometer zoals ik: doe de waterkoker dan uit vlak voordat het water enorm begint te koken/flink klotsen/bubbelen).

Niet winterhard
Munt is niet een winterharde plant. Hij valt niet uit qua blad maar sterft gewoon in z’n algeheel wat af in de winter. Al zullen er ook takjes zijn (vooral aan de zijkant van de pot waar het iets warmer is) die overleven. Zet je mand in de winter vlak naast huis of binnen, dan overleeft het het beste. En wat er van overblijft kun je volgend jaar aanvullen met een nieuw plantje uit de supermarkt of door stekjes te nemen van wat er nog is.

Munt stekken Heilige Birmaan kat Charlie munt plantje Jumbo
Onze kat Charlie komt er altijd gezellig bij zitten als ik in de tuin aan de slag ben 🙂

Dat was ‘m! Ik hoop dat jullie allemaal net zo mogen gaan genieten van verse munt uit eigen tuin als dat ik dat doe. Ben je naar aanleiding van deze blogpost nou ook lekker gaan stekken? Of heb je nog vragen? Laat dan gerust even een reactie achter helemaal onderaan. Vind ik leuk! Have a nice day!!