Sierrand muur plafond sierlijst diy do it yourself klussen in huis goedkoop simpel Wood & Gems

Een aantal jaren geleden haalde ik een leuk jurkje van Marktplaats op in Houten. Ik kwam aan bij een gewone standaard nieuwbouw rijtjeshuis-woning, maar zodra ik de deur binnenstapte dacht ik meteen “wauw! Wat is het hier mooi ingericht!”. Bleek het het huis te zijn van interieurstyliste Petra Brandhorst van Knus XL, en sindsdien volg ik haar op social media en ben ik fan. Ik vind haar stijl een prachtige combinatie van elegant, landelijk en stoer. Vooral die mooie contrasten tussen wit, antraciet, zwart.. I just love it! En één ding weet ik zeker, als ik ooit een interieurstyliste nodig heb is Knus XL de eerste die ik bel.

Sierrand muur plafond sierlijst diy do it yourself klussen in huis goedkoop simpel Ikea Ektar Ingatorp Ingolf Wood & Gems

Al snel belande ik in een leuk gesprek en liet ze me allemaal toffe plekjes zien in haar huis. Ik zag zoveel mooie dingen, maar wat me ook opviel waren de super strakke witte randen aan het plafond. Het zag er zo simpel, chique, strak en hip uit.. echt heel leuk bedacht. Ze vertelde me dat veel mensen chique sierranden erg mooi vinden aan het plafond, maar dat dat veel geld en tijd kost om die dingen te kopen, schilderen en in de plafondhoeken te bevestigen. Zij had een veel simpelere en goedkopere manier en heeft het me toen even uitgelegd.
Toen wij een tijd later gingen verhuizen, heb ik het uitgeprobeerd. In deze blog geef ik de tip door en laat ik zien hoe wij het hebben gedaan, wie weet heb jij over een tijdje net zulke mooie sierranden onder je plafonds.  

Benodigdheden:

  • Een gladde ondergrond. Wij zelf hebben glad gestuukte muren en plafonds. Als je muur niet glad is krijg je de lijn niet zo strak.
  • Afplaktape van het merk ‘FrogTape’. Hij kost iets meer dan standaard gele (Tesa) afplaktape van de bouwmarkt, maar geloof me, deze is de aller allerbeste. Vaak laat standaard afplaktape een ribbelig randje achter. FrogTape plakt heel mooi, makkelijk en strak, waardoor verf geen kans krijgt onder/tussen de tape en de muur te komen. Hierdoor krijg je suuuuper strakke lijnen, en dat is wat we hiermee willen. Daarnaast is de Frogtape heel makkelijk in één keer te verwijderen (laat geen stukjes/lijmresten achter zoals bij de meeste andere tapes wel het geval is, helemaal na een paar dagen wachten).
FrogTape Klustape Afplaktape sterk strakke randen verven sauzen muur Frog Tape Wood & Gems
  • Potlood
  • Een latje in de gewenste breedte van je sierrand. Wij gebruikten hiervoor de waterpas als latje.
  • Plafondverf. Zelf hebben wij gewoon 100% wit genomen. Dat vonden we er lekker fris en strak uitzien.
  • Muurverf in je gewenste kleur.
  • Een roller voor zowel het wit van het plafond, alsook voor de kleur van de muur. Investeer in een goede kwalitatieve roller, eentje die geen pluisjes of ongewenste patroontjes/bobbeltjes achterlaat op je gladde muren. Dat scheelt een hoop frustraties kan ik helaas uit ervaring zeggen, haha!

Let’s get started!

Stap 1. Wit het plafond plus een stukje muur

Doe dit gewoon zoals je gewend bent, alleen nu laat je je roller aan het einde van de baan- van het plafond de muur af glijden en verf je de muur 10-20 cm mee. Zo weet je dat je in ieder geval genoeg ruimte hebt voor je sierrandje. We noemen dit vanaf nu ‘de brede rand’. Je hoeft de muren dus niet af te plakken, of heel voorzichtig te doen zodat je de muren met je witte roller niet raakt, de muur moet juist geraakt worden. Easy-peasy.

plafond witten roller sierrand maken frogtape aanbrengen Frog Tape groen afplaktape Wood and Gems

Stap 2. Laat je plafond + je brede rand goed drogen

Dit is belangrijk want op de brede rand breng je later je Frogtape aan. Als je dit doet als het nog niet volledig gedroogd is hecht de Frogtape aan je natte verf en trek je de verf van je muren mee als je de Frogtape verwijderd.

sierrand maken frogtape aanbrengen Frog Tape groen afplaktape Wood and Gems

Stap 3. Trek met een houten plankje + een potlood een lijn om de breedte van de sierrand aan te geven

Kies een plankje die jij de juiste breedte vind hebben (kan bijvoorbeeld ook een waterpas zijn). Zorg dat hij geen ribbels heeft, zodat je makkelijk dit plankje tegen het plafond aan kan leggen en met een potlood een mooie rechte lijn kan trekken.

Houten plankje sierrand maken frogtape aanbrengen Frog Tape groen afplaktape Wood and Gems

Stap 4. Plak de FrogTape daar waar je je potloodstreep hebt gezet

Rol de Frogtape met de ene hand uit, en druk hem stevig aan met de andere hand zodat er geen bubbels ontstaan onder de tape.

afplakken sierrand maken frogtape aanbrengen Frog Tape groen afplaktape Wood and Gems
FrogTape Klustape Afplaktape sterk strakke randen verven sauzen muur Frog Tape Wood & Gems Zelf doen DIY Sierrand Sierlijst wit plafond

Stap 5. Verf de muren. Blijf binnen de lijnen van de FrogTape

Hup hup, lekker verven maar! Verf een beetje over de groene FrogTape heen. Dankzij de brede tape-rand hoef je niet te precies te doen. Zolang de verf de groene tape maar goed raakt, zit je goed.

muur verven sauzen roller sierrand maken frogtape aanbrengen Frog Tape groen afplaktape Wood and Gems

Stap 6. Zodra je muurverf lichtjes gedroogd is kun je voorzichtig de FrogTape eraf trekken. En nu genieten maar van die mooie sierrand!

Dit is het leukste gedeelte van dit stappenplan: de tape er af trekken. Het beste kun je dit doen als je verf nog lichtvochtig is (niet super nat), voor die extra crisp strakke lijn. Maar je kan het ook later doen, werkt op zich ook prima. Let wel goed op dat je met de FrogTape, waar waarschijnlijk nog wat vochtige verf op zit, niet per ongeluk langs je witte sierrand gaat – dat geeft vlekken.

sierrand maken frogtape aanbrengen Frog Tape groen afplaktape verwijderen Wood and Gems
FrogTape Klustape Afplaktape sterk strakke randen lijnen verven sauzen muur Frog Tape Wood & Gems Zelf doen DIY Sierrand Sierlijst wit plafond

En tadaaaaa… super mooie strakke sierranden. Enjoy!!

Een leuke variatie op de sierrand is bijvoorbeeld het maken van bergen op de muur. Dit deden wij in de slaapkamer toen we 3 pleegjongens erbij kregen. Ook erg tof en stoer!

FrogTape Klustape Afplaktape tape sterk strakke randen verven sauzen muur Frog Tape Wood & Gems Zelf doen DIY bergen maken trendy wit

Heb jij deze tip uitgeprobeerd? We zijn heel benieuwd of het bij jou ook net zo makkelijk lukte. Heb je zelf nog tips? Laat ze achter in een reactie onderaan deze blog 🙂