Je houdt van ze, of je haat ze: Katten! Wij hebben er twee van, en we vinden dat zelf super gezellig; van die beestjes in huis. Allebei met hun eigen leuke grappige karakter en mooie uiterlijke kenmerken. Veel mensen vinden vooral Charlie ontzettend knap. Postbodes, en verkopers aan de deur, willen hem aaien, en kinderen bellen nog al eens aan of ze met hem mogen komen spelen. En er wordt dan wel eens gevraagd “Wat een mooie kat! Wat voor merk.. of eehmmm hoe noem je dat nou?.. is Charlie eigenlijk?”. Charlie is een Heilige Birmaan 🙂 En in deze blogpost vertellen we je wat meer over dit bijzondere ras, en ook over onze nieuwste gezinslid: Jack, en hoe Charlie & Jack bij ons gekomen zijn.

Leven in huis

In de zomer van 2015 waren wij net vanuit Nieuwegein naar Veenendaal verhuisd. En in de week dat we de sleutel kregen van ons giga klushuis verloor ik voor de 3e keer achter elkaar een kindje door een miskraam. Wat een verdriet! Veel tijd om er heel goed bij stil te staan hadden we deze keer niet, omdat er zoveel geklust moest worden. Maar één ding wist ik wel: als ons huis straks dan eindelijk klaar is wil ik dat het niet zo stil is, ik wil leven in huis! Voor mezelf en voor Noah, want wij zijn overdag het meeste thuis. Onze vorige poes was twee jaar daarvoor op een respectabele leeftijd overleden en de gezelligheid van de hele dag zo’n beestje om me heen mistte ik wel. En Noah is gek op dieren. Al gauw wisten we het dan zeker: we nemen weer een kat! En dan wel een Heilige Birmaan, net zoals een vriendin van mij, want die vond ik zo ontzettend mooi en zacht!

Al snel kwamen wij erachter dat Heilige Birmanen erg sociale katten zijn, en erg graag een speelmaatje erbij hebben. En zo kregen wij eind 2015 niet één, maar twee Heilige Birmaantjes, in huis: Charlie (kater) en Zoë (poes) – broer en zus uit hetzelfde nestje. Zó leuk!

Heilige Birmaan Kitten Lilac Point Kittens Raskat Sacred Birman Eline van der Woude Budel-Schoot

“Sander! Nee! Ik ben ze kwijt! Echt!!”

Wat waren ze lief, schattig, pluizig en klein! En wat heb ik in die eerste weken vaak een hartverzakking gehad omdat we ze telkens kwijt waren. Ze waren mega speels, en ook telkens op zoek naar nieuwe avonturen. Overal wilden ze opklimmen en in kijken. Een keer hadden ze een kier gevonden en zaten ze verstopt achter de plint, ónder onze keuken. Oh wat was ik in paniek! Waar waren ze nou? Na tijden zoeken en rammelen met een blikje kattensnoepjes vonden we ze eindelijk weer. Een andere keer had een van ons een kastje open laten staan en waren ze in een emmer gesprongen waar ze in slaap waren gevallen. Weer kwijt en paniek! Ik was blij toen we ze eindelijk goed aangeleerd hadden dat ze wat lekkers kregen als we met het kattensnoepblikje rammelden en ze aan kwamen rennen. Handige tip voor als je kittens krijgt om dit ASAP aan te leren 😉

Heilige Birmanen Heilige Birmaan Poes Kater Lilac Point Broer en Zus Cattery Regalo Wendy Budel-Schoot

Over het ras: de Heilige Birmaan

Wat is dit toch een leuk ras! En ook een beetje eigenaardig, en juist dat vind ik zo leuk aan ze. Hier wat leuke dingetjes om over de Heilige Birmaan te weten:

Oorspronkelijk komen ze uit Birma Oftewel Myanmar (naast Thailand), lijkt me lekker warm met zo’n dikke bontjas 😉 Al houd die bontjas juist ook de koelte vast. Denk aan mensen in de woestijn van Egypte: die dragen op hun kamelen juist ook lange gewaden en zo blijven ze dus koel. Scheer dus ook nooit bij een langharige kat (of hond!) vacht af als het warm weer is. Zo raken ze juist eerder oververhit. Daarnaast kan bij sommige Heilige Birmanen de vacht in een wat donkerdere tint terug groeien. Zonde!

Heilige Birmaan in de tuin Binnenkat buiten Lilac Point

Karakter van een hond Sommigen zeggen dat Heilige Birmanen een beetje het karakter hebben van een hond. Ze hechten zich aan de baas, in plaats van aan hun huis (zoals de meeste katten doen). Er zijn zelfs Heilige Birmanen-eigenaren die hun kat(ten) uitlaten of meenemen op dagjes uit. Bij Heilige Birmanen valt dit wat makkelijker aan te leren dan bij andere rassen. Ook lopen veel Heilige Birmanen graag met je mee. Vooral Charlie doet dit bij mij. Hij gaat bijna altijd mee naar de wc, loopt mee naar zolder als ik daar de was moet doen enz. En als ik werk liggen ze altijd gezellig naast me. Met een Heilige Birmaan ben je bijna nooit alleen! Het zijn over het algemeen echt aandachtszoekers.

Heilige Birmaan Huisdier op het werk Kat op het werk Laptop kat

Staat bekend als vriendelijke kat En dat zijn ze zeker! Over het algemeen gaan ze ook goed samen met (jonge) kinderen en andere dieren. Ze verdragen een hoop en houden van de aandacht en actie in huis. Ook zijn ze speels. Als het ze te veel wordt trekken ze zich terug, dit verschilt van kat tot kat en ervoeren wij eigenlijk alleen met Zoë.

Heilige Birmaan Charlie kater Noah van der Woude Lilac Point

Ze hebben altijd prachtige hemelsblauwe ogen Hun ogen zijn net juweeltjes – een van de dingen die ik zo mooi vind aan dit ras.

Heilige Birmaan Lilac Point Hemelsblauwe ogen Charlie Wood & Gems

Heilige Birmanen zijn ‘point katten’ Dit houd in dat hun basiskleur altijd licht is (wit tot beige) en alleen hun punten, denk aan oren, snoet, benen en staart alleen een kleurtje hebben. Hun sokken (echt alleen hun pootjes bedoel ik daarmee) zijn altijd wit.

Je hebt verschillende kleuren Heilige Birmanen. Charlie & Zoë zijn zogeheten lilac-points. Hun kleurtjes op de punten zijn licht en effen. Je hebt bijvoorbeeld ook ‘chocolate-point’ (donkerbruin, chocoladekleur)-, ‘blue-point’ (donker grijs) en ‘cream-point’ (crème/beige/rode kleur) Heilige Birmanen. En dit zijn nog niet eens alle kleuren! Daarnaast kunnen de kleuren in het aangezicht ook nog op verschillende manieren verdeeld zijn. Charlie & Zoë hebben de kleur in hun gezicht effen, maar je hebt het ook met streepjes (tabby) of gevlekt (alleen bij poezen, en dat heet dan tortie).

Ik zal later nog een keer een blogpost schrijven met meer info over alle verschillende kleurenpatronen en hoe dat heet, en het op een wijze manier uitzoeken van een goede cattery (fokkerij).

Ze liggen liever naast je schoot dan op je schoot Geen idee waarom, maar dit zie je veel bij Heilige Birmanen. Hier is een klein trucje voor: wil je ze nou toch graag op schoot, leg dan een dekentje over je benen heen en dan komen ze wél bij je liggen. Zo doen wij het hier elke avond en deze tip hoorde ik ook van anderen. Laatst zat zo’n dekentje in de was en Charlie vertikte het om ’s avonds op mijn schoot te liggen, haha!

Heilige Birmaan Lilac Point Charlie Pootje kater

Makkelijke vacht Je zou denken dat zo’n langharige kat veel vachtverzorging nodig heeft. Nou helemaal niet eigenlijk. Over het algemeen hebben ze een gladde stijle zijdezachte vacht wat niet klit. Soms onder de oksels, enkele keren per jaar, dat er een klit is. Die kun je er dan even uit knippen. Wij hoeven eigenlijk nooit te borstelen.

Verharen Dat kunnen ze dan weer zeker wel. Vooral in het voorjaar. Hou daar wel goed rekening mee voordat je een Heilige Birmaan aanschaft. Het is niet een beetje, maar echt een boel (vind ik dan). Dit is eigenlijk het enige aan het ras wat ik minder vind: overal en altijd plukken haar. Koop geen stoffen bank, want daar blijft het erg aan plakken. En zeg maar dag tegen zwarte kleding 😉 Of zorg dat je altijd plakrollers in de buurt hebt om de haren te verwijderen 😉

Geen genetische mutaties Bij sommige rassen, zoals bij een mopshond, of een Pers (raskat) hebben fokkers bepaalde kenmerken zo doorgefokt, en genetisch gemuteerd, dat een ras er door de jaren heel anders uit is gaan zien en daar last van ondervind. Zo heeft een Pers zo’n korte neus dat ze last hebben van verstopte neuzen en ernstige ademhalingsproblemen kunnen hebben. Wij vinden dit super sneu, allemaal voor het uiterlijk. Bij Heilige Birmanen is dit niet het geval. Fijn!

Heilige Birmaan Hemelsblauwe ogen blauwe ogen Charlie Lilac Point Cattery Regalo Budelschoot

Chique uitstraling Heilige Birmanen hebben iets elegants over zich. Hoe ze lopen op hun gemakje, met hun pluimstaart zwiepend door de lucht. Alles op hún tijd. Waar Jack (die hebben we er nu bij en hij is geen raskat) er aan komt gecrossed als er eten is, of als de schuifpui open gaat om in de tuin te spelen, komt Charlie er op zijn gemakje aan gesjokt. De baasjes moeten maar wachten! Ook heb ik het idee dat ze hun poten minder snel vuil maken aan jagen, dan een gewone huis-tuin-en-keukenkat zou doen.

Binnenkat Heilige Birmanen worden bijna altijd als binnenkat gehouden. Dit omdat ze nogal mooi en van waarde zijn, en ze makkelijk gestolen kunnen worden (wat jaarlijks ook veel gebeurd met raskatten in Nederland). Ze stappen ook vaak op elke vreemde af, dus het is dan een makkelijke vangst. Ik denk ook niet dat Charlie het buiten zou overleven. Die zou met zijn slome gesjok zo onder een auto lopen (zie vorig punt) haha 😉

Zelf hebben we een afgesloten binnentuin waar ze lekker rond kunnen rennen. Veel mensen vragen zich af of ze niet over de schutting kunnen springen. Waarschijnlijk kunnen ze dat wel, maar dat weten ze niet. In landen waar ze olifanten houden zetten ze vaak de olifant, als ze nog klein zijn, met een lang touw vast aan een paaltje. Zo hebben ze een beperkte cirkel waar ze in kunnen lopen en grazen. Als de olifant eenmaal groot is geworden kan ‘ie met gemak dat paaltje er uittrekken en weglopen. Maar hij weet niet dat hij dat nu kan, en dat hij daar nu sterk genoeg voor is, dus doet hij het niet.

Goeie tip: zet je kitten al vanaf jongs af aan in een omheinde tuin. Omdat we Charlie & Zoë als klein kitten al in de tuin lieten, en ze toen zeker te weten niet over de schutting konden springen, denken ze nu ze groot zijn nog steeds dat ze het niet kunnen.

Heilige Birmaan Lilac Point Katten in de sneeuw

Kan minder goed alleen zijn Het is belangrijk dat je óf voor een speelmaatje zorgt, of dat je zelf niet veel van huis bent. Anders gaan ze zich vervelen.

Twee zulke verschillende karakters

Wat ik nooit had verwacht is dat twee katten uit één nestje zo een verschillend karakter kunnen hebben. Allebei, zowel Charlie als Zoë, zijn super lief en mensgericht. Charlie is de meest relaxte kat de we ooit hebben meegemaakt. Het is echt een grappig beestje, en we hebben vaak een hoop lol om hem.

Crazy Cat Face Heilige Birmaan Sacred Birman Charlie Lilac Point

Hij is voor niks en niemand bang, en vind alle aandacht geweldig. Kinderen mogen met hem rond sjouwen, en dat vind hij allemaal best. Hij zoekt het zelfs op. Zodra we aan het stofzuigen zijn werpt hij zich telkens voor de stofzuiger en vind hij het heerlijk als je zijn hele vacht zuigt. Graag ook nog op de hardste stand!

Vacht kat stofzuigen Kat in een doosje Heilige Birmaan

Hij wijkt geen moment van je zijde en vind alles interessant, hij wil overal bij zijn. Ook gaat hij zelf graag in bad, wat we eens in de zoveel tijd doen (ik zal daar later nog eens een filmpje over maken over hoe je een kat in bad kan doen zonder dat hij je helemaal openklauwt).

Heilige Birmaan bad op pootjes

Ook Zoë is een schat. Zoë houd enorm van kroelen en kopjes geven, en zoekt je echt op als het rustig is. Ze ligt graag op schoot en kan super speels zijn. Tegelijkertijd houd ze absoluut niet van drukte. Ze is echt een kat van één op één. Als Sander ’s ochtends als eerste opstond, was Zoë altijd daar om hem heel veel kopjes te geven. Maar zodra er kinderen beneden waren, of bezoek, of Noah dan rende ze gauw naar boven waar ze zich ging verstoppen in een hoekje of in een la waar ze dan in kroop. De rest van de dag liet ze zich dan niet meer zien totdat ’s avonds laat de rust was wedergekeerd. Dan kwam ze nog even kort beneden kroelen. Maar eigenlijk zagen wij haar het grootste deel van de dag niet. Helemaal niet als in de weekenden ook de 3 pleegkinderen er waren. Ze leek dan ook echt niet zo gelukkig. Dat baarde ons wel een beetje zorgen aangezien ons gezin alleen maar groter zal worden met adoptiekinderen enzovoort.

Afscheid van Zoë

En Charlie is dus zo anders. Charlie is altijd op avontuur, en kan zich vervelen als er niet genoeg uitdaging is. Hij gaat dan klagelijk miauwen om aandacht. We hebben ook nog nooit voor een kat zoveel speelgoedjes gekocht als voor hem. Daarnaast spelen we ook zelf veel met hem. Aangezien ik vanuit huis werk krijgt hij meer dan voldoende aandacht. Toch ging hij zich steeds meer vervelen omdat Zoë hele dagen boven zat. Als ze dan eindelijk beneden kwam ging hij haar plagen en bijten zo van “speel met me!”, hij daagde haar echt uit. Maar daar had ze totaal geen behoefte aan en werd ze alleen maar nog gestresster van. Uiteindelijk hebben we besloten Zoë te geven aan Sander’s zus. Zij had haar kat net verloren en vond onze Heilige Birmanen altijd zo mooi. Daarnaast is zij alleenstaand, en rustig van karakter. Zij leken de perfecte match.

Zo hebben we Zoë in de zomer van 2018 daarheen gebracht. Daar lijkt ze nu veel gelukkiger te zijn. Ze loopt door het hele huis heen, verstopt zich niet meer en kroelt heel wat af. Dat was dus een goeie keuze voor alle partijen! Voor zowel Zoë, Charlie als voor Sander’s zus en onszelf als druk gezin.

Reismandje Heilige Birmaan Lilac Point Katten Reismand Noah van der Woude

Nieuw speelmaatje voor Charlie

Voor Charlie zijn we toen op zoek gegaan naar een nieuw speelmaatje. Deze keer zijn we veel meer gaan letten op de omschrijving van het karakter, dan op het uiterlijk alleen. We wilden zeker weten dat het deze keer echt 100% goed zou matchen met Charlie. Van ons hoefde het ook niet perse weer een raskat te worden. Er zijn genoeg dieren uit een asiel die een fijn plekje zoeken. Sander heeft altijd al graag een stoere zwarte kat gewild. Toen we Jack, en zijn omschrijving, tegenkwamen online op de website van www.dierenasiels.com (aanrader!) wisten we het meteen: dit is ‘m!

Dierenasiels www.dierenasiels.com omschrijving zwart kitten Jack Dierenopvang Maasland

Jack stond omschreven als een aanhankelijke kroelkat (vonden we belangrijk!) die graag speelt, en soms zelfs wat te wild is. Perfecte match voor onze soms-te-wilde-Charlie dachten wij zo! 😀

Toen we langs gingen bij het kattenpleeggezin, waar hij nu tijdelijk werd opgevangen, werd ons positieve gevoel alleen maar bevestigd. En een week later mochten we Jack mee naar huis nemen.

Kattenpleeggezin Dierenopvang Maasland Katten Pleeggezin Zwart kitten Asiel Dierenasiel Opvangkat Opvanggezin Reismand Noah van der Woude

Jack is als kitten van 8 weken oud helemaal alleen op straat gevonden, zonder moeder. Best zielig! Charlie, nieuwsgierig als hij is, vond het meteen interessant toen het kooitje thuis openging en Jack daaruit kwam lopen.

Heilige Birmaan Lilac Point Charlie Zwarte kat Jack zwart kitten HTK kat Huis tuin en keuken kat asiel

Hoewel Jack een schatje was naar mensen toe, merkten we in de maanden daarna dat Jack niet goed gesocialiseerd was als kitten richting andere katten. Waarschijnlijk omdat hij vooral door mensen is opgevoed nadat hij gevonden was. Daar kan niemand wat aan doen, maar is gewoon een resultaat van de omstandigheden. Normaal voed een moederpoes haar kittens op, stel dat ze te ruw zijn dan geeft ze bijvoorbeeld een tik of laat ze het wel op een andere manier weten. Zo leren kittens wat normaal kattengedrag is en wat wél en niet kan en mag. Jack leek hier weinig van meegekregen te hebben.

Zo wilde hij alleen maar veel te wild spelen met Charlie, beet hem veel, ging juist nóg wilder doen als Charlie in zijn gezicht ging blazen of grommen, sabbelde als een baby aan dekentjes en oren (mogelijk heeft hij te kort bij zijn moeder kunnen drinken), viel Charlie aan als Charlie Jack probeerde te wassen en kende bijna geen grenzen.

Charlie werd het al gauw helemaal zat en kreeg amper nog rust. Van een vrolijke blije kat veranderde hij in een chagrijnige grommende kat. Na maandenlang Jack weg plukken, als hij weer eens te ver ging kreeg Jack eindelijk een beetje door waar de grenzen lagen. En inmiddels, driekwart jaar later, zijn Charlie & Jack dikke vrienden en wordt er dagelijks samen gespeeld, gegeten, gewassen en gekroeld. We zijn dus blij dat we toch deze stap hebben gezet. Geduld loont in dit geval.

Zwart witte kat Duo Penotti katten Zwart en wit Heilige Birmaan Zwarte kater Huis tuin en keuken kat HTK kat

We hebben het leuk met Jack. Hij heeft nog steeds een super schattig hoog kitten-miauwtje, terwijl hij nu toch al echt groot is geworden. Verder ligt hij regelmatig als een koning met zijn poten wijd in de lucht, rolt hij graag door de natte douche en rent ‘ie door de regen, en geniet hij van het leven bij ons thuis. Hij kan spinnen als de beste, kroelt graag, en sabbelt nog steeds aan zijn dekentje. Tis een grappig, gezellig, lief en eigenaardig beestje. We zijn blij dat ‘ie nu bij ons woont! En ook Charlie is nu veel gelukkiger.

Zwarte kat Black cat Jack Sander van der Woude

In het klein doet onze ervaring met Jack ons herinneren aan hoe het straks in het groot gaat zijn met onze toekomstige adoptiekinderen. Ook zij hebben een hele hoop meegemaakt en zullen daardoor anders kunnen reageren op bepaalde zaken, dan de meeste kinderen doen. Voor Noah zal dit ook soms niet makkelijk zijn, net als bij Charlie, maar met een hoop tijd en liefde geloven we dat er een stuk herstel zal komen en we uiteindelijk een gelukkig hecht gezin zullen worden.

Dat was ‘m voor vandaag! In een volgende blogpost zal ik schrijven over hoe je op een veilige manier een raskat kan aanschaffen. Waar moet je op letten? Hoe voorkom je dat je bij een broodfokker koopt? En zo meer. Laat gerust een reactie achter als je vragen of opmerkingen hebt, of als je zelf een (ras)kat hebt. Vinden we altijd leuk 🙂

P.s. heb je een kat? Dan vind je onze blogpost over de robot kattenbak vast ook tof. Is namelijk echt een aanrader 😉