Litter Robot Open Air III RobotCleaners Robot Cleaners Heilige Birmaan Wood & Gems Review

Met twee binnenkatten was poep- en plasklonten scheppen aan de orde van de dag. Echt heel vrolijk werd ik daar niet van. En eerlijk gezegd vergat ik het soms een dag, oeps! Daar waren de katten niet blij mee, en mijn neus ook niet. Toen ik na even googelen online de robotkattenbak vond dacht ik meteen “die moet ik hebben!”. Na een succesvol jaar als bruidsfotografe, en heel hard werken, vond ik dat ik zo’n robotkattenbak wel verdiend had als een mooi eindejaars-cadeau/kerstpakket. Uiteindelijk kwam ‘ie met Sinterklaas en wat was ik blij! Echt zo blij als een klein kind! Ik hou van gekke unieke producten zoals deze, die beloven mijn leven een stukje makkelijker te maken, en kon niet wachten om hem uit te testen. Ik vond het best spannend of de katten hem zouden durven te gebruiken of niet. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder, is dit apparaat dé kermisattractie van ons huis die elk bezoek, zowel groot- als klein, in werking wil zien, en deel ik in deze blogpost onze review. Ik kan je alvast verklappen dat wij fan zijn! Ben je na het lezen net zo enthousiast? Als je onderaan deze blogpost je mailadres invult, mailen wij je een kortingscode t.w.v. €10! Whoohoo!

Ten eerste: wat is een robot kattenbak, a.k.a. een Litter Robot Open Air III, precies?

Oh het is zo ideaal! Met dit apparaat hoef je nooit meer de kattenbak te scheppen, heb je geen last meer van nare luchtjes en kun je gemakkelijk weekendjes weg. Dit apparaat filtert namelijk de poep- en plasklonten van het schone grint. Er zit een sensor in. Elke keer als een kat zijn behoefte heeft gedaan, voelt de catsensor dat. En dan een x-aantal minuten later, net wat jij hebt ingesteld, gaat de globe van de elektrische kattenbak draaien, en wordt alle kattenbakvulling gefilterd.

Litter Robot Open Air III Cyclus draaiende globe Review Wood & Gems

Hierboven zie je hoe de globe gaat draaien, en hieronder zie je wat er dan gebeurt in de globe. Zoals je ziet wordt al het vuil gescheiden van het schone kattengrit. Ideaal!

Litter Robot Open Air III Uitwerpselen Globe

Zoals je ziet vallen alle vieze klonten in een gat. Daaronder zit een uittreklade met daarin een zak. Deze zak vangt al het vuil op. Maar één keer per week, met twee katten, bij 1 kat nóg minder vaak, gaat het blauwe lampje knipperen. Dat is het signaal dat de lade vol zit. Dan trek ik de lade er uit, leg een knoop in de zak, gooi die weg en doe er een schone zak in. Super easy! Kost je enkele minuutjes!

Zak vervangen lade Litter Robot Open Air III Robot Kattenbak

Vervolgens klik je op de ‘reset-knop’ en vul je eventueel het kattengrit wat aan tot aan de streep binnenin. En dan kun je er weer een week – of langer – tegenaan.

Robot kattenbak Kattenbakvulling Jumbo Hygiëne Klontvormend 6l 6 liter Reset Litter Robot Open Air III

Dit is zó makkelijk! Tussendoor hoef je er niks aan te doen!

Installeren en wennen

Maar even terug naar toen wij hem kregen. Daar kwam ‘ie dan! In een grote joekeldoos; de ‘Litter Robot Open Air III’ oftewel de robot kattenbak. Binnen enkele minuten was ‘ie in elkaar gezet, ging erg makkelijk!

Eerste indruk: ziet er indrukwekkend uit! Is het een prachtige toevoeging aan je interieur? Niet perse. Maar welke kattenbak is dat wel? Echt vreselijk vond ik het ook niet. Hij ziet er wel chique en mysterieus uit.

Sinterklaascadeau Kerstpakket Litter Robot Open Air III Robot Kattenbak Review

Na er wat nieuw kattengrind ingegooid te hebben, gemengd met een beetje oud kattengrit uit hun standaard kattenbak zodat ze de geur herkennen, mochten onze twee Heilige Birmaantjes de Robot Kattenbak verkennen. Dit verkennen deden we met de stekker uit het stopcontact. Dit is belangrijk de eerste dagen, want stel dat het ding ineens gaat draaien en geluiden maken terwijl ze er net vlakbij zijn, kunnen ze er bang van worden en er nooit meer in willen. Het is belangrijk dat ze eerst vertrouwd raken met de robot kattenbak, er een aantal dagen gewoon hun behoefte in doen, en dat je dan – terwijl ze bijvoorbeeld aan de andere kant van de kamer aan het spelen zijn – de robot kattenbak voor het eerst een keer laat draaien. Op die manier raken ze alvast gewend aan het geluid.

Eigenlijk verliep het echt heel soepeltjes! We hielden ons hart een beetje vast voor Zoë, de poes. Zij kan echt ontzettend bang zijn voor nieuwe dingen, apparaten, dus we vroegen ons af of ze hier wel in zou durven. Het zou nogal zonde zijn als alleen Charlie hem zou hebben gebruiken, want dan hadden we er niks aan. Dan moesten we namelijk alsnog een standaard kattenbak gebruiken speciaal voor Zoë. Gelukkig heeft de webshop waarbij we hem besteld hebben, en die we onderaan deze blogpost aanraden, ook een 90-dagen niet goed geld terug-garantie.

Maar fijn! De nieuwsgierigheid overwon: ze klom er meteen in en deed zelfs meteen een grote boodschap! Perfect! Ik was helemaal blij met deze drol, haha! 😉

Eerste keer Litter Robot Open Air III Ervaring Review Heilige Birmanen Wood and Gems

Hier alle handige tips, voor de wenperiode, op een rij:

# Tip 1 // Gooi een beetje oud gebruikt kattengrit in deze nieuwe bak Desnoods doe je er een drol, of plasklont, bij. Het doel is dat je kat deze nieuwe kattenbak herkent als A. zijn eigen en B. een plek om z’n behoefte in te doen.

Heilige Birmaan Zoë Cattery Regalo Budel-Schoot Review Litter Robot Open Air III Robot Kattenbak

# Tip 2 // Haal de stekker uit het stopcontact en heb een langzame wenperiode Helemaal de eerste paar dagen. Zo kan je kat niet schrikken van onbekende geluiden en bewegingen. Pas als een kat helemaal vertrouwd is met de kattenbak doe je de stekker er een keer in en laat je de robot kattenbak een cyclus draaien. Doe dit terwijl je kat buiten het zicht is van de robot kattenbak, maar de robot kattenbak wél kan horen. Zo raakt ‘ie alvast gewend aan het geluid. Speel met je kat, terwijl hij dit geluid hoort. Geef hem eventueel kattensnoepjes. Zo associeert hij het geluid met iets positiefs. Na 3 dagen waren ze hier zo gewend aan de robot kattenbak dat we steeds wat verder gingen. We lieten hem een cyclus draaien als Charlie & Zoë vlakbij lagen te slapen, of zaten te spelen. En uiteindelijk toen ze de robotkattenbak helemaal als hun vaste poep- en plasplek zagen, mochten ze hem van dichtbij zien draaien. Ze vonden het heel interessant, en kwamen de eerste weken zelfs elke keer kijken zodra ze het geluid hoorden. Maar ze waren er niet bang voor en deden daarna gewoon hun behoeftes weer in. Ook joegen ze elkaar in het begin de robot kattenbak uit – zo van ‘deze is van mij’. Er werd soms zelfs in geslapen haha. Dat doen ze nu niet meer.

Later kregen we ook nog Jack erbij. Ook hij is soms een beetje bang voor apparaten, maar wende via deze manier gemakkelijk aan de robot kattenbak.

# Tip 3 // Zet de originele kattenbak naast de Litter Robot en laat hem vervuilen Katten zijn hele schone beestjes en prefereren een schone bak boven een vieze. Als jij de oude kattenbak laat vervuilen zullen ze snel voor de nieuwe kattenbak kiezen.

Onze ervaring

Wat een geweldige uitvinding! Wij willen nooit meer iets anders. Het scheelt ons zoveel tijd, en vooral het dagelijks doen van een minder leuk klusje. Is toch fijn dat dat nu niet meer hoeft. Daarnaast vinden we het ideaal dat als je op vakantie gaat, en mensen op je huis passen en op je katten letten, je ze niet hoeft te belasten met dagelijks poepscheppen. Ideaal! Ook fijn als je bijvoorbeeld een nachtje of weekendje weg bent, en het enige wat je moet doen is een extra bakje voer of water neerzetten. Daarnaast is het fijn dat het niet meer stinkt in huis. Ook vinden we het apparaat best makkelijk in gebruik. Het meegeleverde boekje is helder en duidelijk en bij eventuele overige vragen kun je altijd contact opnemen met de webshop.

Nieuw! Robot kattenbak met WIFI en app!

Sinds kort is er een nieuwe Robot Kattenbak-versie uit: namelijk de Litter Robot Open Air III – Wifi Connect. Deze heb je in twee kleurtjes:

Grey

Litter Robot Open Air Wifi connect Grey Grijs met app RobotCleaners

Bisque
Dit is de originele kleur, die wij nu ook hebben.

Wat handig is aan deze versie, en misschien ook een klein beetje overdreven (maar wel leuk!), is dat er wifi en een app bij zitten. Dit kan handig zijn om:

 • Te weten wanneer de lade vol zit
 • Te controleren wanneer de kattenbak gebruikt wordt. Je krijgt een melding als dit ineens heel weinig is. Dit kan duiden op bijvoorbeeld een blaasprobleem.
 • Instellingen op afstand te kunnen wijzigen

Zelf hebben we deze nieuwste versie dus niet, maar het klinkt allemaal wel grappig en interessant.

Welk kattengrit kun je het beste gebruiken?

Het is belangrijk dat het er één is die goed klontert, anders werkt het niet. Dan kan het grint niet goed gescheiden worden. Wij hebben meerdere merken uitgetest maar zijn het meest enthousiast over de Jumbo Kattenbakvulling Hygiëne Klontvormend – 6 liter. Naast dat hij direct klontert, en daardoor perfect samengaat met deze elektrische kattenbak, is hij met z’n €2,99 vooral ook erg goedkoop. Aanrader dus!

In een normale kattenbak trekt het plas, en de andere viezigheid, door de hele kattenbak heen. Doordat de robot kattenbak het grit meteen na gebruik grondig filtert, heb je veel minder kattenbakvulling nodig merken wij. Ook waait er minder stof rond, doordat de globe langzaam draait. Dit in tegenstelling tot grondig scheppen. En door het goede carbonfilter in de uittreklade heb je minder last van ongezonde ammonialuchtjes. Je ruikt niet dat er katten zijn in huis. Fijn!

Jumbo Hygiëne Klontvormend Kattenbakvulling Review Ervaring Robot kattenbak

En welke zakken?

Je kan speciale Litter Robot Open Air III-zakken online kopen, maar zelf gebruiken wij doorschijnende plastic zakken die normaal bedoeld zijn om plastic afval te scheiden. Dit zijn de enige zakken die wij gevonden hebben die precies goed passen. Doe er in ieder geval geen zwarte vuilniszakken in, want dan denkt de sensor continue dat de opvanglade vol zit.

Kan je kat niet bekneld raken in dit apparaat?

Nee. Onze Charlie is een gekke kat, en vind allemaal vreemde dingen (zoals ge-stofzuigt worden, in bad gaan) erg leuk. Hij vind het dan ook erg grappig om tijdens het draaien in de robot kattenbak te klimmen – tis net één grote kermisattractie voor ‘m 😉 De catsensor voelt dit meteen en stopt met draaien totdat de kat er uit is geklommen. Stel dat Charlie tijdens het draaien op het zwarte rooster/trappetje gaat staan en alleen zijn poot in het gat zou steken, en zijn poot komt klem te zitten, dan voelt de robot kattenbak dat en dan draait ‘ie weer terug zodat z’n pootje loskomt. Ik heb dit zelf een keer uitgeprobeerd door mijn hand in het gat te steken. Je schrikt even, en het doet een klein beetje pijn, maar de globe draait weer terug en dan ben je weer vrij. Een kat zal dit waarschijnlijk geen 2e keer doen 😉

Waar kun je dit apparaat het beste neerzetten?

Op een plek dichtbij een stopcontact is belangrijk, in verband met de stroom. Daarnaast op een plek waar je kat dag- en nacht bij kan. En als je een bijkeuken, schuur of andere tussenruimte hebt waar ‘ie in kan staan, zou ik hem daar zetten. Zelf hebben we dat niet, en staat hij naast de bank in de woonkamer. Ook prima. Maar hij maakt best wel een beetje geluid tijdens het draaien, en het is fijn als je daar zo min mogelijk van hoort natuurlijk. Zelf hoor je hem na een tijdje bijna niet meer, je raakt er aan gewend, en als er bezoek is kun je eventjes de stekker er uit trekken als je dat fijner vind. Maar als jij wel de mogelijkheid hebt bij om ‘m in een aparte ruimte te zetten: extra ideaal!

Hoe duur? En is dat het waard?

Heilige Birmaan Cattery Regalo Budel-Schoot Robot Kattenbak Litter Robot Open Air III Review Ervaring

Met z’n €539 voor de standaard Litter Robot Open Air III (die hebben wij) en €605 voor de variant met wifi en app, is dit absoluut geen goedkoop apparaat. Ik zelf heb hem mezelf dus mezelf als een soort eindejaars-bonus gegeven na een succesvol jaar in business, maar ik kan me voorstellen dat als je hem gewoon zo gaat kopen dat het wel even slikken is wat betreft de prijs.

Tegelijkertijd vind ik, nu 2,5 jaar later, dat dit apparaat zijn geld dubbel en dwars waard is. Want wat scheelt het me te toch een hoop tijd over de jaren heen! Voorheen was ik elke dag richting de 10 minuten bezig met de kattenbak scheppen – dat is rond de 60 uur op jaarbasis! Nu ben ik er maximaal 5-10 minuten per week mee bezig. Als je die uren omzet in een uurloon, haal je het geld van de robot kattenbak er snel uit. Daarnaast bespaar je jaarlijks ook veel geld op kattenbakgrind. Dit apparaat is daarmee veel zuiniger omdat hij zo grondig filtert.

Het apparaat komt sterk en stabiel op me over en ik geloof dat we er nog vele jaren lol van zullen beleven. Ik heb dus absoluut geen spijt!

Daarnaast vind ik mijn comfort ook wat waard. Laten we eerlijk zijn: poep scheppen is gewoon niemands grootste hobby. Nu hoef je max. 1x per week met de kattenbak bezig te zijn (of minder als je maar 1 kat hebt).

Waar kopen

Omdat het zo’n onbekend, en ook wel prijzig, product is, vind je maar weinig verkooppunten. In Nederland maar welgeteld twee. Ik heb destijds met beide bedrijven contact gehad voor wat vragen die ik had, en ik had vooral een hele fijne ervaring met RobotCleaners.nl. Daar heb ik onze Litter Robot Open Air III zelf dus ook destijds gekocht. Zij beantwoorden al mijn vragen, vooraf en na aankoop, hebben een 90-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie en ze zijn heel vriendelijk!

Daarom raad ik hen ook van harte aan jullie aan, en heb ik hen nu gevraagd voor een kleine samenwerking en vinden jullie aan het einde van deze blogpost hoe jullie €10 korting kunnen krijgen bij aanschaf van deze robot kattenbak 😉

Schoon grint Jumbo Kattenbakvulling Klontvormend Hygiëne 6 liter Robot Kattenbak Litter Robot Open Air III Review Ervaring

Is er dan niks negatiefs op deze robot kattenbak aan te merken?

Één dingetje dan.. Hoewel dit apparaat absoluut sterk en degelijk overkomt, is en blijft het wel een nieuwe uitvinding, het is een robot. Je merkt daardoor dat hij wat sneller storing-gevoelig is. De afgelopen 2,5 jaar hebben wij ongeveer 5x een kleine storing gehad. Voornamelijk dat het blauwe lampje, de indicator dat de lade vol zit en geleegd moet worden, maar bleef knipperen, ondanks dat de lade leeg was. Gelukkig stonden er veel probleem-oplossingen in het bijgeleverde boekje, en hielp RobotCleaners ons altijd met advies als wij het zelf niet helemaal wisten. Zo bleek de sensor een keer vies te zijn, en werkte deze weer na schoonmaken. Driekwart jaar geleden bleef dat blauwe lampje maar knipperen en bood RobotCleaners aan dat wij de kattenbak kosteloos naar hen toe mochten sturen voor reparatie, of ze stuurden de sensor t.w.v. €86 (die waarschijnlijk kapot was) kosteloos naar ons toe zodat we het zelf konden repareren. Voor dat laatste hebben wij toen gekozen zodat we de robot kattenbak niet tijdelijk kwijt zouden zijn. Echt goede service! Het was even klooien, maar toen was ‘ie wel weer gemaakt. Misschien hadden wij ook gewoon net pech met onze sensor.

Zelf zou ik nu voor die nieuwste ‘Litter Robot Open Air – Wifi Connect’ kiezen. Deze is enkele maanden geleden uitgekomen en is dus een stuk nieuwer model. Ik denk dat ze deze robot kattenbak op allerlei vlakken een flink stuk verbeterd hebben, en verwacht daar minder problemen mee.

Maar goed, ondanks die (kleine) storingen ben ik nog steeds super blij met dit apparaat. Scheelt nog steeds zoveel tijd op jaarbasis, en geeft veel comfort!

Alle voordelen op een rij

 • Nooit meer de kattenbak dagelijks scheppen, alleen één keer per week een zak dichtknopen en weggooien
 • Schone bak = een blije kat
 • ’s Nachts gaat er zelfs een blauw lampje branden! Hoe chique wil je het hebben? Dit is voor je kat een Koninklijk toilet!
 • Comfortabeler
 • Makkelijker op vakantie
 • Veel minder kattenbakgrind nodig
 • Geen nare ammonia luchtjes
 • Scheelt door de jaren heen heel veel uren tijd
RobotCleaners Robot Cleaners Litter Robot Open Air III Heilige Birmaan Wood & Gems Review Robot Kattenbak

Kortingscode €10

Al met al zijn wij, zoals je vast al gemerkt had, erg enthousiast. Heb je nog vragen? Laat onder deze blogpost een reactie achter, wij antwoorden je graag!

En wil jij nou ook zo’n robot kattenbak kopen? Claim dan nu jouw €10 korting bij aanschaf van de ‘Litter Robot Open Air III’ of ‘Litter Robot Open Air III Wifi Connect’. Dat scheelt weer wat 😉

Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een mail met de 10 kortingscode:

HELLO HAPPY KITTY-CAT

Meld je aan en ontvang je kortingscode