Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems geen tampons maandverband meer

Ik weet dat er veel vrouwen zijn die gruwelen bij het idee van het product dat ik vandaag in deze blogpost ga bespreken, haha. I totally get that! Ik dacht er in het begin precies net zo over maar inmiddels kan ik na 2,5 jaar trouw gebruik zeggen dat ik nooit meer anders wil. Vandaag deel ik met jullie mijn complete in-depth review over de Organicup!
Ik hoop dat ik door het delen van mijn ervaring al jouw vooroordelen en twijfels kan wegnemen, en dat je er net zo enthousiast over zult zijn als ik. Aan het einde beantwoord ik ook al jouw vragen. Here we go!

Wat is de Organicup?

De Organicup is een ‘menstruatiecup’ (zoals ze dat noemen). Het is een cup die je tijdens je menstruatie vaginaal inbrengt en die je bloed opvangt in plaats van absorbeert (het droogt je vagina dus ook niet uit, zoals tampons wel doen). Een menstruatiecup kun je hergebruiken. Yup, that’s right! Je leegt hem en gebruikt hem opnieuw. Zo kun je wel 10 jaar lang met één menstruatiecup doen. En misschien vind je dit idee van hergebruiken super ranzig klinken, maar echt, dat valt reuze mee en bied zoveel voordelen. Lees verder!

Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems
Dit is de Organicup. Het cupje vangt het bloed op, en door aan het steeltje te trekken verwijder je ‘m weer zodat je hem kunt omspoelen onder de kraan.

Mijn top 6 redenen waarom ik er zo’n fan van ben

  • Simpel: 2x per dag legen
  • Niet meer doorlekken
  • Beter voor mijn lijf
  • Beter voor deze wereld
  • Beter voor mijn portemonnee
  • Impact vrouwen in ontwikkelinglanden

2x per dag legen

Dit vind ik dus echt ideaal. Ik leeg de Organicup ’s ochtends thuis als ik uit bed kom en ’s avonds thuis vlak voordat ik ga slapen. En ben ik op vakantie, dan doe ik dit in hetzelfde ritme maar dan bijvoorbeeld in het hotel. Daardoor hoef ik overdag niet meer zo vaak met mijn menstruatie bezig te zijn. Vooral toen ik nog werkte als bruidsfotografe was ik continue onderweg en druk. Als bruidsfotograaf mag je natuurlijk geen enkel moment missen en is er vaak weinig tijd voor wc-bezoekjes. Voor plassen lostte ik dit op door gewoon super weinig te drinken op zo’n trouwdag (ok, niet super gezond maar elke bruidsfotograaf zal dit vast herkennen) maar voor menstruaties was het voor mij altijd zoeken naar momenten waarop ik makkelijk even naar de wc kon gaan om te voorkomen dat ik door zou lekken met tampons. Dit vond ik altijd super irritant als ik ongesteld was, maar met de Organicup was dit geen probleem meer. Ik kon de hele dag fotograferen zonder mij met mijn menstruatie bezig te houden.

Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems geen tampons maandverband meer
Nooit meer tampons of maandverband nodig!

Niet meer doorlekken

Echt waar, sinds ik de Organicup heb lek ik niet meer door. En nee, ook niet tijdens bewegen, sporten, dansen, zwemmen. Doorlekken had ik wel regelmatig met tampons, super irritant. Als je de Organicup goed hebt ingebracht ontstaat er een soort vacuüm waardoor het fysiek onmogelijk is om door te lekken. Ik heb altijd veel gevloeid tijdens mijn maandelijkse periode. Ik weet dat ik als tiener wel eens op de middelbare school naar de wc moest rennen omdat het voelde alsof ik in mijn broek plaste, en dan weer eens giga was doorgelekt. Ook werd ik wel eens wakker in een plasje bloed. Wist ik veel wat normaal was of niet…

In het jaar voordat ik zwanger werd van Noah kwam de dokter er bij toeval door een bloedtest achter dat ik een vrij zeldzame levensbedreigende bloedziekte had waardoor mijn bloed niet stolde (ITP). Acuut moest ik naar de spoedeisende hulp omdat ze zeiden dat als ik zou hoesten mijn longen zelfs vol zouden kunnen lopen met bloed, of als ik nu zou vallen ik intern zou doodbloeden. Super heftig! Ik ben ook zo dankbaar dat ze hier achter kwamen vlak voordat ik zwanger werd van Noah, stel je voor dat ik met die ziekte had moeten bevallen. Dat was een ramp geweest.

Anyways – op een wonderlijke manier ben ik heel snel genezen verklaard en sindsdien zijn mijn bloedwaardes veel beter en bloed ik ook minder heftig tijdens mijn maandelijkse periodes. Maar nog steeds is het altijd best veel. Ik gebruikte in die tijd erna ook altijd nog steeds de grootste tampons die te koop waren bij de Kruidvat of Etos. En nog moest ik soms nog maandverband erbij gebruiken als een soort back-up tegen het doorlekken. Als er dus iemand is die deze Organicup kan testen op het doorlekken, dan ben ik het wel, haha! En geloof me, als je de Organicup goed ingebracht hebt lek je er echt niet mee door.

Soms keertje extra legen als je wat meer vloeit, net als ik

Op mijn eerste- en zwaarste dag van mijn menstruatie kan het zijn dat ik tussen de 12 uren door voor de zekerheid nog een keertje extra mijn cup leeg. Wat ik fijn vind in het gebruik van de Organicup is dat ik aan kan voelen als het nodig is om een keer extra te legen. De Organicup wordt vanzelf wat voller en ik heb het idee dat hij dan wat lager zit en gaat hangen. Ik voel hem normaal gezien niet zitten, behalve als hij dus echt vol begint te raken. Dat voelt irritant. Dus dan wil ik hem ook wel legen. Maar hij lekt niet. En ik denk dat de gemiddelde vrouw veel minder vloeit dan mij en het gewoon kan houden bij het 2x per dag legen (’s ochtends en ’s avonds). Handig is om dit de eerste 3 maanden van gebruik gewoon een beetje uit te proberen of jij wel een hele dag kan volhouden zonder te legen. Desnoods doe je in het begin dus even maandverband in voor de zekerheid.

Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems

Beter voor mijn lijf

Voor mij is dit een hele belangrijke reden waarom ik voor de Organicup heb gekozen. De Organicup is gemaakt van 100% medische FDA-goedgekeurde siliconen (gifvrij, zonder kleurtoevoegingen en hypoallergeen). Super veilig dus! Helemaal als je het vergelijkt met maandverband en tampons waar veel chemicaliën en bleek voor wordt gebruikt om ze zo mooi wit en perfect te krijgen als dat ze zijn. We weten nog niet goed wat al die dingen op de lange termijn met onze lichamen doen. Na het krijgen van 3 miskramen ben ik alerter geworden op welke producten we gebruiken. Gezondheid is een kostbaar goed. En hoewel er natuurlijk totaal niet valt te zeggen waardoor mijn miskramen zijn gekomen, denk ik wel ‘better safe than sorry’. Ik ben gaan nadenken wat voor chemicaliën en troep ik in- en op mijn lijf doe. En hoewel ik daarin nog een lange weg te gaan heb van ontdekken (bijvoorbeeld met gezonde voeding) geloof ik dat het overstappen van tampons naar een menstruatiecup een mooie goede stap is om te zetten.Beter voor deze wereld

Nou kun je zeggen “Ja, maar Eline, tegenwoordig heb je ook veiligere alternatieven voor maandverband en tampons. Neem bijvoorbeeld Yoni – biologische gifvrije tampons en maandverband, te koop bij de Etos. Of de 100% katoene Sanature-tampons bij de Kruidvat. Die zijn wél veilig voor je lichaam toch?”. True! Super fijn dat die er zijn! Maar daarmee kom ik ook meteen uit bij mijn volgende punt. Iets meer dan de helft van de wereldbevolking is vrouw. Uit onderzoek blijkt dat wij vrouwen gemiddeld allemaal 3500 dagen (dat is 10 jaar) van ons leven menstrueren. Dat komt neer op 11.000 – 15.000 tampons of maandverbandjes. Echt mega veel. En dat gooien we allemaal weg. Super slecht voor deze wereld! En die Sanature-tampons zijn dan wel beter voor je lijf, maar ze worden nog steeds dus van 100% katoen gemaakt. De katoenproductie vraagt erg veel van deze wereld (kijk daarvoor maar eens de 2e aflevering over katoen in de NPO-serie ‘Genaaid’).

Als ik niet was overgestapt op de Organicup had ik dus 11-15 duizend tampons gebruikt (+ nog de maandverband tegen doorlekken). Moet je je eens voorstellen hoeveel katoen, chemicaliën, bleek en andere troep ik nu met de Organicup mijn lijf, maar ook deze wereld, bespaar. Een Organicup koop je één keer en gebruik je vervolgens tot wel 10 jaar, ik las eens een keer 15 jaar. Dat maakt echt wel een verschil!

Beter voor mijn portemonnee

Nou heb ik 2,5 jaar geleden een Organicup (van Organicup zelf) ontvangen om uit te testen, maar ook al had ik er zelf een gekocht – wat €24 kost eens per 10-15 jaar – dan had ik daar echt mega veel geld mee uitgespaard. Ik moet ook zeggen dat ik het wel makkelijk vind zo.. ik hoef er nooit meer aan te denken om tampons of maandverband te kopen. Ideaal!

Impact vrouwen in ontwikkelingslanden

Waar ik meteen aan moest denken toen ik voor het eerst van Organicup hoorde, is hoe geweldig dit zou zijn voor meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden. Wat vaak een probleem schijnt te zijn in ontwikkelingslanden is dat er geen geld is voor maandverband en tampons. Hierdoor zijn meisjes vaak genoodzaakt om tijdens elke menstruatie elke maand thuis te blijven van school, waardoor ze weer veel achterstanden hierin oplopen of zelfs afhaken van school. Hetzelfde geld voor vrouwen in deze landen die graag willen werken. Dit is echt erg lastig.
Tampons/maandverband gebruik je één keer en gooi je dan weg. Het mooie aan de Organicup is dat deze jarenlang hergebruikt kunnen worden. Dit lijkt voor mij een ideale oplossing voor zoveel meisjes en vrouwen wereldwijd. Wat ik heel tof vind is dat Organicup af- en toe een actie heeft (bijvoorbeeld op wereldvrouwendag) dat als je één Organicup voor jezelf koopt, er ook een Organicup wordt gedoneerd in zulke landen. Hoe tof is dat? Ik vind dat echt geweldig! Hou dat soort acties op hun website in de gaten. Ik zelf zal het ook promoten op onze Wood & Gems social media-kanalen als ik het voorbij zie komen.

Ik droom er al een hele tijd van om ooit 1000 Organicups weg te geven aan kansarme meisjes/vrouwen. Ik geloof ook dat dit haalbaar moet zijn – dat ik het zelf geef, of er een toffe actie voor opzet. Dit lijkt me gewoon echt zo tof, om met zoiets kleins zo’n grote impact te kunnen maken in de levens van zoveel vrouwen. Dus Organicup: als jullie dit lezen en ooit een samenwerking met mij aan willen gaan, just let me know!

Q&A – Veelgestelde vragen

Hierboven noemde ik de voordelen, maar ik weet nog van mezelf dat toen ik de Organicup overwoog, ik vooral veel vragen had. Ik merk ook dat als ik vriendinnen over de Organicup vertel, ze veel vragen erover hebben. Let’s give some answers! Hieronder veelgestelde vragen en antwoorden:

Is het niet super vies en bloederig om de cup te legen?
Ja, en nee.
Ja, je zult, helemaal in het begin, soms wat bloed op je vingers krijgen. Naar mate je meer ervaren bent zal dit beter gaan, maar ook dan gebeurd dit wel eens. De vraag is of dat zo erg is. Bloed is op zich een hygiënisch iets. Het is gewoon heel natuurlijk; het grootste gedeelte van je lichaam bestaat uit bloed. En uiteraard spoel je daarna je Organicup af onder de kraan en was je meteen je handen. Ik zelf heb er niet heel erg moeite mee dat er dan soms even kort wat bloed op mijn vingers heeft gezeten. Ben je vreselijk bang voor bloed, dan is de Organicup misschien niet voor jou weggelegd. Of je overwint juist je angst 😉

Voor de duidelijkheid mijn structuurtje rondom het legen, ‘cause I know you want to know 😉 Dan weet je een beetje hoe het werkt: Ik ga zitten op de wc, ik trek met de ene hand de Organicup er uit en leeg die in de wc, met mijn andere hand veeg ik af met wc papier net zoals ik altijd zou doen. De Organicup is dan geleegd maar er zit nog wel bloed binnenin, dus die spoel ik vervolgens af onder de koude kraan. Ik was mijn handen en breng de Organicup weer in. En vervolgens spoel ik door. That’s it!

Hoe doe ik dat dan onderweg? Ik wil dit echt niet op een openbaar toilet doen.
Don’t you worry! Zoals eerder genoemd hoeven veruit de meeste vrouwen alleen ’s ochtends na het opstaan-, en ’s avonds vlak voor het slapen de Organicup te legen. En dan ben je dus óf thuis, óf misschien op vakantie in een hotel/vakantiehuisje ofzo. Ben jij op vakantie een kampeerder met openbare toiletten en kraantjes? Nou dan gebruik je in die ene vakantie toch gewoon weer even ouderwets tampons/maandverband als je dat fijner vind? De rest van het jaar kun je dan gewoon de Organicup weer gebruiken.
Of ben jij nou net die ene, net als ik, die wat meer vloeit en halverwege de zwaarste dag nog een keer extra moet legen? En weet je dat je die dag (mogelijk) op een plek bent waar je niet makkelijk bij de wc met privé-kraan terecht kan? Ook dan kun je voor die ene dag even tampons/maandverband gebruiken. Zo kun je al deze situaties voor jezelf oplossen. Maar het grootste deel van al je menstruaties in een jaar ben je waarschijnlijk gewoon thuis voor het legen.

Wil je de Organicup toch op een openbaar toilet gebruiken en heb je geen kraantje bij de hand? Dan kun je de Organicup ook simpel met WC-papier schoonvegen. Heb ik ook wel eens gedaan, ging prima. Ook verkoopt Organicup Organiwipes – een soort vochtige wegwerp doekjes op alcoholbasis waarmee je de Organicup en je handen geheel veilig hygiënisch kan reinigen. Maar ook zij zelf zeggen op hun website bij dit product dat je dit waarschijnlijk niet vaak nodig zal hebben.

Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems geen tampons maandverband meer

Is het niet super onhygiënisch om zo’n Organicup telkens opnieuw te gebruiken?
Zo voelt het misschien, maar nee. Aan het begin van je menstruatie kook je de Organicup even 5-7 minuutjes uit in een pannetje met kokend water, zodat alle bacteriën dood zijn. Daarna is ‘ie weer helemaal hygiënisch schoon. Hier kan de Organicup gewoon tegen, daar is ‘ie voor gemaakt.
Vind je het toch nog een vies idee? Bedenk bijvoorbeeld dan even dit: Is het niet super onhygiënisch om in een restaurant van een vork te eten waar al honderden, al niet duizenden, mensen van hebben gegeten? Nee, want ze wassen het voor elk gebruik hygiënisch af. Zo is ook de Organicup niet vies.
Het is meer het idee wat tussen je oren zit, dan dat het ook echt onhygiënisch is 😉

Hoe breng je de Organicup in? En hoe verwijder je hem weer? Hoe voorkom ik dat ‘ie lekt?
Het is eventjes oefenen, en er zijn veel verschillende manieren. Op de website van Organicup zelf vind je hierover info, maar ook in de verpakking van de cup wordt het nog eens uitgelegd. Toch hoor ik van vriendinnen nog wel eens dat ze het nog steeds lastig vinden, dat ze doorlekken of iets dergelijks. Na mijn uitleg op papier gaat het meestal daarna wél goed. Vandaar dat ik het in deze video nog even uitleg:

Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems geen tampons maandverband meer verpakking bewaartas
De Organicup komt in een eco-friendly kartonnen verpakking met daarin uitleg. Ook ontvang je een katoenen zakje waarin je ‘m, tussen je menstruaties door, kan bewaren.

Hoe lang duurt het voordat je er aan gewend bent?
Wat ik grappig vond om te lezen op de verpakking van de Organicup was dat ze vriendelijk vragen om vol te houden in de eerste 3 maanden, want dan zullen er mogelijk veel frustraties zijn. Maar dat je daarna waarschijnlijk nooit meer anders wilt.
En dat is wel echt zo. De eerste 3 maanden vond ik het lastig met inbrengen, deed ik hem er telkens scheef in, lekte ik daardoor door, zat ik te klooien met het verwijderen, voelde ik hem constant zitten enzovoort. Na 3 menstruatiecyclussen was ik er behoorlijk goed aan gewend. Het inbrengen ging toen goed, ik lekte niet meer door en ik voelde hem ook niet meer zitten. Ook het verwijderen ging toen goed. Geef het dus eventjes de tijd.. die wenperiode is een goede investering want daarna zul je hem zeer waarschijnlijk jaren lang met veel plezier gebruiken.

Kan ik de Organicup al inbrengen voordat mijn menstruatie start?
Ja, dat kan. Bij mij begint het tegenwoordig altijd met een enkel druppeltje bloed en dan begin het echt de volgende dag. Bij dat druppeltje bloed breng ik hem in. Volgens de verpakking van de Organicup brengen de meeste vrouwen hem enkele dagen voor de menstruatie begint in zodat ze zeker weten dat ze beschermd zijn.

Kan de Organicup op mysterieuze wijze in mijn lichaam verdwijnen?
Ja, en meestal kruipt hij dan omhoog en komt hij er via je neus of je ogen weer uit.. Grapje!
Dit soort angstige gedachtes heb ik vaker gehoord, zowel bij tampons als bij de Organicup. Ik hoor dan van mensen “ik ben zo bang dat hij in mijn lichaam verdwijnt, dus gebruik ik maar maandverband”. Maar geloof me, dat kan echt niet zomaar. Voel maar eens van binnen met je vingers, het is goed om hierin je eigen lichaam te leren kennen. Je baarmoeder is afgesloten door middel van je baarmoedermond om zo onnatuurlijke binnendringers tegen te gaan. Tenzij je aan het bevallen bent en meerdere centimeters ontsluiting hebt, kan dit dus echt niet zomaar gebeuren. Don’t you worry 🙂

Ik gebruik altijd maandverband en vind iets vaginaal inbrengen maar een eng idee. Hoe start ik dan het beste met de Organicup?
Dan zou ik zelf adviseren om eerst eens te gaan oefenen met tampons. Met tampons moet je wel zelf wat inbrengen, maar hoef je niet ook nog eens te gaan checken of alles wel goed afgesloten zit rondom je baarmoedermond, en je hoeft het niet te legen.. je kan gewoon aan een touwtje trekken om het te verwijderen en klaar. Dat is simpeler en mogelijk minder spannend. Ik denk dat dat al een goede eerste oefening is, doe dit voor een aantal maanden. Daarnaast zou ik adviseren om wat meer bekend te raken met je eigen lijf van onderen. Pak er eens een spiegel bij en ga eens kijken hoe alles er nu uit ziet. Voel met je vingers hoe het voelt van binnen. Bestudeer een plaatje van de vrouwelijke anatomie, en hoe je in elkaar zit. Dit voelt misschien gek, maar er is echt niks geks aan. Het is je lichaam! En ook je vulva en je vagina (yup! I really used those words) zijn hele normale en waardevolle lichaamsonderdelen. Ik denk dat het goed is als we daar als vrouwen wat minder preuts en krampachtig over zouden doen. Ken je lijf.

Als dit allemaal, na een tijdje, niet meer zo spannend aanvoelt kun je overwegen om de Organicup eens uit te proberen. Ik denk dat het dan een stuk gemakkelijker zal gaan.
Tip: probeer het inbrengen van de Organicup de eerste keer uit als je niet menstrueert.

Ik zie op de website van Organicup dat er twee maten zijn, welke moet ik hebben?
Maat A is voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen, en maat B is voor vrouwen die dat wel zijn. Tijdens een bevalling verwijd je baarmoedermond tot 10 centimeter ontsluiting, en hoewel dit na je bevalling wel weer dicht gaat, staat de baarmoedermond van een vrouw die is bevallen altijd ietsje meer open/is die iets groter. Daarom dus 😉 Voorheen stond er op hun website ook bij dat vrouwen boven de 30 jaar oud voor maat B moesten kiezen, blijkbaar wordt je baarmoedermond daarna ook wat groter? Ik zie dit nu niet meer staan. Maar ik heb een vriendin boven de 30 die hem een paar maanden geleden besteld had en zij had het gevoel dat hij wat te klein was. Zelf zou ik dan dus eerder voor maat B kiezen als je boven de 30 bent.

Kan je wel gewoon normaal je behoeftes doen op de wc met een Organicup in?
Yup! Dit werkt net zoals bij een tampon. Je merkt echt niks van je Organicup.

Kan je zwemmen/sporten/dansen met de Organicup in?
Absoluut, je kan er alles mee doen en door het vacuum van de Organicup zul je niet doorlekken. Ook voel je hem, als hij goed zit, niet zitten. Ik merk dat ik door de Organicup vaak zelfs mijn menstruatie overdag vergeet. Je voelt ook geen touwtje zitten zoals bij een tampon.

Ga je van onderen niet stinken als je de Organicup gebruikt?
Nee, je ruikt echt niks als je hem in hebt. Wel is het belangrijk om echt elke dag ’s ochtends en ’s avonds te legen anders gaan bacteriën wel broeien en gaat het wel stinken.

Kun je TSS krijgen van de Organicup?
TSS (Toxischeshocksyndroom) – ook wel de tamponziekte genoemd – is een zeldzame maar gevaarlijke (soms zelfs fatale) bacteriële infectie. Dit komt door de ophoping van bacteriën in tampons die vervolgens gifstoffen afscheiden. Lange tijd werd gedacht dat de kans hierop met menstruatiecups vele malen kleiner is dan bij het gebruik van tampons. Deels klopt dit ook. Tot op heden is er maar één geval wereldwijd bekend, terwijl tampons voor vele gevallen per jaar zorgen. Toch is uit recent onderzoek gebleken dat de gevaarlijke bacteriën en gifstoffen zeker ook in menstruatiecups kunnen groeien. Belangrijk is daarom om je Organicup twee keer per dag te legen en af te spoelen, zoals voorgeschreven, en voor elke menstruatie 5 minuten uit te koken om alle bacteriën te doden.

Heb je tijdens het gebruik van een tampon of menstruatiecup opeens last van acute koorts, overgeven, diarree, duizeligheid, huiduitslag die lijkt op zonnebrand, spierpijn, zere keel, hoofdpijn, rode ogen en flauwvallen, verwijder dan meteen je Organicup en raadpleeg zo snel als mogelijk een arts.

Ik heb snel last van een van een vaginale Candida-infectie. Is deze Organicup dan wel handig voor mij?
Dan kun je deze juist gebruiken, misschien verhelpt het zelfs je klachten. Tampons absorberen elk vaginale vocht, wat zorgt voor uitdroging en een verstoring in de balans. Een Organicup vangt alleen het bloed op. Als je een infectie hebt is het wel raadzaam de cup even wat vaker te legen en te wassen en misschien soms extra uit te koken.

Organicup menstruatiecup menstruatie ervaring review hoe werkt gebruik Wood Gems vouwen vouwmanieren inbrengen
Dit zijn de manieren waarop ik de Organicup vouw.
Zodra je ‘m loslaat ‘plopt’ ‘ie open in de juiste positie.

Ik heb een naar achter gekantelde baarmoeder. Kan ik dan wel een Organicup gebruiken?
Vooral vrouwen uit Aziatische landen hebben dit, en ik heb dit dus ook, haha. Ik ben alleen zo Hollands als wat (zover ik weet) 😉 Heel irritant is dat vooral met het maken van echo’s tijdens een zwangerschap, die moeten de eerste maanden allemaal intern omdat ze anders niks zien. Maar anyways, ja! Ook met een naar achter gekantelde baarmoeder kun je de Organicup gebruiken, ook al moet je mogelijk wat langer wennen en zoeken met het inbrengen. Maar bij mij lukt het ook.

Ik heb de Organicup gekocht – er ligt telkens bloed onderin de wc. Hoe komt dat?
In het begin dacht ik ‘huh, het spoelt maar niet weg dat bloed’. Na lang googelen, want Organicup heeft dat helaas niet op hun website gezet, kwam ik er achter dat iedereen dit heeft. Dit komt omdat bloed zwaarder weegt dan water, en daardoor blijft het liggen onderin je toilet. Als je dit niet weet kan dit voor ongemakkelijke situaties zorgen omdat je maar blijft doorspoelen en het gaat maar niet weg, haha. Dit is makkelijk te verhelpen.
Tip 1: Even de wc borstel gebruiken zodat het bloed mengt met het water en dan spoelt het weg.
Tip 2: Leg eerst wat wc-papiertjes in de wc en leeg de cup daarop, dan spoelt het daarmee weg.

Voel je de Organicup niet zitten?
Als het goed is niet. In het begin voelde ik hem wel zitten en toen las ik in de gebruiksaanwijzing van de Organicup dat je een stukje van het steeltje af kan knippen. Ik heb hem toen alleen te kort geknipt en daardoor is het nu altijd iets lastiger om hem goed te verwijderen. Mijn tip: knip eerst een klein stukje, je kan altijd nog meer er af knippen.
Ook is het belangrijk dat de Organicup diep genoeg zit. Dit is zowel belangrijk voor het vacuüm (zodat hij ook niet doorlekt) alsook zodat je hem niet voelt zitten. Even uitproberen dus.

Wat als ik het nou geprobeerd heb en toch niet helemaal tevreden ben?
Organicup heeft een fijne 100% tevredenheidsgarantie. Ben je niet tevreden, dan krijg je je geld terug. Neem daarvoor even contact op met Organicup. —

Wow, volgens mij heb ik nu echt ALLES verteld wat er maar te vertellen valt over de Organicup. Maar mocht jij toch nog vragen hebben, laat dan even een reactie achter. Ik probeer je vraag asap te beantwoorden. Gebruik jij al een menstruatiecup? Ik hoor heel graag je ervaring! En voor degenen die het nog gaan proberen: good luck, laat me na 3 maanden gebruik weten wat je er van vind. Ik ben benieuwd!

Lot’s of love,
Eline