Burt's Bees lippenbalsem peppermint pomegranate review ervaring Eline van der Woude Sander van der Woude Wood and Gems pepermunt granaatappel

Een tijdje geleden stonden de krantenkoppen er vol mee: in lippenbalsems zitten schadelijke stoffen. Ook bij veel kinder-lippenbalsems zou dit het geval zijn. De boosdoenende stoffen zitten vaak ook in make-up en lotions, maar worden pas gevaarlijk als je ze via je mond binnen krijgt. De concentraties van deze chemische stoffen zijn te hoog, en kunnen op de lange termijn (ernstige) gezondheidsproblemen met zich mee brengen. De cosmetische industrie vind dit natuurlijk dikke onzin, want het valt allemaal wel mee. En waarschijnlijk is dat ook zo, en moet je best regelmatig een volledige Labello opeten wil je het negatieve effect gaan merken 😉 Maar het zette me wel aan het denken, en ik ben dan altijd van ‘better safe than sorry’. Waarom chemische troep gebruiken als we ook gewoon gebruik kunnen maken van moeder natuur? Ik ben me daarom gaan verdiepen in welke stoffen nou zo slecht zijn, en welke lippenbalsems die stoffen niet bevatten. Dit was nog niet zo makkelijk.. want de slechte troep was in veruit de meeste lippenbalsems wel in meer- of mindere mate te vinden. Maar ik heb goed nieuws! Ik heb een compleet veilige en natuurlijke lippenbalsem gevonden, en hij is ook nog eens gewoon te koop bij je plaatselijke drogist. Fijn! Daar wordt ik blij van! Want zoiets kleins en simpels via internet bestellen is ook zo omslachtig, vind je ook niet?
Ben je benieuwd? Lees lekker verder over onze ervaring!

Natuurlijke herkenbare ingrediënten

De meeste lippenbalsems bevatten schadelijke stoffen zoals MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) en MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons). Denk hierbij aan grote merken zoals Labello, The Body Shop, Vaseline, Blistex, Yves Rocher, maar ook aan eigen-merk lippenbalsems van bijvoorbeeld de Kruidvat, Etos en de Hema.

Nou zou ik helemaal met jullie de theorie in kunnen duiken waaróm deze stoffen slecht voor je zijn, en wat het met je kan doen, maar dat vind ik van die negatieve energie. En elke lippenbalsem heeft ook weer een andere samenstelling… We geloven het allemaal wel denk ik, toch? Waarom we liever chemische stofjes mijden in lippenbalsems? En zo niet: dan maakt internet je graag wijzer 😉

Veel liever duik ik in dit artikel in de lippenbalsems die wél gewoon gezond zijn, en goeie natuurlijke herkenbare ingrediënten bevatten. En gelukkig komen daar steeds meer bij, want steeds meer bedrijven ontdekken dat consumenten tegenwoordig op zoek zijn naar ‘gezond en natuurlijk’. Fijn! Daar worden we blij van!

Ietsje duurder maar ik vind het waard

Burt's Bees lippenbalsem pomegranate peppermint review ervaring Eline van der Woude Sander van der Woude Wood and Gems pepermunt granaatapp

Na veel research thuis online, over de schadelijke ingrediënten, ben ik maar eens gaan kijken bij de Etos wat ze nou eigenlijk allemaal wél en niet verkopen. Na daar een tijdje het lippenbalsem-rek grondig bestudeerd te hebben, ontdekte ik één merk dat voor mij nog nieuw was: Burt’s Bees. De lippenbalsem ziet er niet heel fancy of hip uit, in vergelijking met de meeste andere lippenbalsems. Eerder een beetje retro. Maar zoals we weten zijn de merken met het ‘geitenwollen-sokken’-imago meestal wel het aller natuurlijkst en daarmee gezondst ;-). Na het label bekeken te hebben ontdekte ik al gauw dat dit inderdaad de enige lippenbalsem in het rek was die compleet MOAH- en MOSH vrij was en die ook nog eens uit natuurlijke bestanddelen bestaat. Hij is helemaal vrij van parabenen, SLS, en andere troep. Zoals de naam ‘Burt’s Bees’ al doet vermoeden is het hoofdsbestandsdeel van deze lippenbalsem natuurlijke bijenwas. Bij de Etos waar ik was verkochten ze twee ‘smaakjes’: Peppermint (Pepermunt) en Pomegranate (granaatappel). ‘Heck yeah!’ dacht ik bij mezelf ‘ik koop ze gewoon allebei!’. Met een prijs van €2,99 zijn ze wat duurder dan de meeste andere lippenbalsems in het rek, maar het is ook weer geen rib uit je lijf dus ik heb het er graag voor over.

Als Elsa van Frozen op de fiets

Burt's Bees lippenbalsem peppermint pepermunt ervaring review Eline van der Woude Wood & Gems

Met het weinige geduld wat ik in me heb moést en zou ik deze lippenbalsem natuurlijk meteen voor  de ingang van de Etos uitproberen. Maar welke probeer je dan als eerste? Mijn moeder heeft me geleerd om altijd het lekkerste voor het laatst te bewaren, en de granaatappel-lippenbalsem leek me het meest aanlokkelijk. En zo stapte ik, met mijn met pepermunt ingesmeerde lippen, de fiets op onderweg naar huis. Zo de kneiters hey! Ik voelde me net Elsa van Frozen op de fiets! De pepermunt, in combinatie met een winters koud windje, zorgden voor de meest frisse lippen ooit. Eenmaal thuis aangekomen vroeg ik me dan ook af of ik deze nieuwe lippenbalsem nou wel zo’n succes vond. Maar als echte op- en top zuinige en krenterige Nederlander, alsof ik de hongersnood heb meegemaakt, gooi ik zo’n lippenbalsem natuurlijk niet weg. Nee, die moet op. Dus de weken daarna gebruikte ik alleen nog maar deze lippenbalsem. En net zoals dat je koffie moet leren drinken, wende ook hieraan. En nu wil ik nooit meer anders!

Mijn ervaring met de Burt’s Bees Lip Balm Peppermint

Deze lippenbalsem voelt heel prettig aan op mijn lippen; niet te glibberig, vettig of te plakkerig. Hij blijft ook heel goed lang zitten en hij ruikt lekker fris. Aan die pepermunt op je lippen moet je even wennen, in het begin voelt je het wat tintelen. Maar nu vind ik het vooral heel lekker; altijd dat gevoel alsof je net een koningin Wilhemina-pepermuntje heb gegeten. Ook vind ik fijn dat deze lippenbalsem totaal niet verslavend is. Het is niet zo dat ik gebarsten lippen krijg als ik hem niet gebruik. Misschien komt dat omdat deze natuurlijk is?

Een ander groot voordeel vind ik dat je lang met deze lippenbalsem doet. Bij dagelijks gebruik gerust tot aan een half jaar. Dat vind ik mega lang. Ik weet niet zo goed eigenlijk hoe dit komt. Je hoeft niet vaak bij te smeren heb ik het idee.

Waar ik normaal de voorraad dus eerst op maak, laat ik mijn verpakking met 3 Kruidvat eigen merk-lippenbalsems nu links liggen. De wetenschap dat deze Burt’s Bees lippenbalsem helemaal natuurlijk is voelt veel fijner. En nee, ik krijg niet betaald voor deze reclame 😉

Burt's Bees lippenbalsem peppermint pepermunt ervaring review Eline van der Woude Wood & Gems Sander van der Woude

Ingrediëntenlijst Burt’s Bees Peppermint

En dit is wat er dan allemaal in de pepermunt-versie zit:

 • Cera Alba Bijenwas
 • Cocos Nucifera Oil Kokosnoot olie
 • Helianthus annuus sead oil Zonnebloemolie
 • Mentha piperita oil Pepermunt olie
 • Lanolin Wolvet van schapen
 • Tocopherol Vitamine E
 • Rosmarinus officinalis leaf extract Extract van rozemarijn blad
 • Glycine soja oil Soja olie
 • Canola oil (huile de colza) Koolzaadolie
 • Limonene Extract uit citrus fruit
Ingrediënten Burt's Bees lippenbalsem ingrediëntenlijst natuurlijke lippenbalsem bijenwas MOSH MOAH free Wood & Gems

Mijn ervaring met de Burt’s Bees Pomegranate Lip Balm

De granaatappelvariant is qua ingrediënten bijna hetzelfde, er zijn maar een paar kleine dingen anders. Zo zit er bijvoorbeeld kaneelextract in, en is de pepermuntolie vervangen door granaatappel.

Ik vind deze variant wat vettiger aanvoelen. Alsof ‘ie sneller smelt op je lippen. Hij glimt ook iets meer op je lippen. De pepermunt-versie is ietsje stroever. Qua kleur is hij rood, maar dat valt niet- tot amper op op je lippen. Als je hem wilt gebruiken als lippenstift kun je beter online de Burt’s Bees Tinted Lipbalm kopen. Deze is verkrijgbaar in 6 kekke kleurtjes 🙂 Ik heb er geen ervaring mee, maar deze zou wél kleur aan je lippen moeten afgeven.

Maar even terug naar de Pomegranate lippenbalsem: ik zelf vind de pepermuntversie gewoon veel fijner. Ik ben nu gewend aan die pepermunt smaak, en wil niet snel meer wat anders. Het is ook niet zo dat deze granaatappel lippenbalsem echt de geur of smaak van granaatappel heeft, dan had ik hem misschien wél gebruikt. Hij ruikt niet heel bijzonder eigenlijk. Sander gebruikt deze omdat hij houd van een wat meer vettige lippenbalsem. Dus als je dat ook fijner vind: probeer dan deze dan wel 🙂

Burt's Bees lippenbalsem pomegranate granaatappel ervaring review Eline van der Woude Wood & Gems

Andere smaakjes

Zover ik bij plaatselijke drogisterijen heb kunnen zien verkoopt alleen de Etos deze lippenbalsem in de winkels, en dan in de bovengenoemde 2 smaakjes (pepermunt en granaatappel). De Kruidvat verkoopt hem wel online, maar in de winkels heb ik ze nog niet kunnen spotten. Maar goed, zij breiden hun assortiment in de winkels ook regelmatig uit, dus je kan het altijd even checken.

Wil je nou ook eens een ander smaakje proberen? Dan vind ik online ook nog deze:

 • Chai Tea Lip Balm
 • Vanilla Bean Lip Balm
 • Pink Grapefruit Lip Balm
 • Honey Lip Balm
 • Mango Lip Balm
 • Ultra Conditioning Lip Balm
 • Coconut & Pear Lip Balm
 • Strawberry Lip Balm
 • BBTB Strawberry Lip Balm
 • Cucumber & Mint Lip Balm
 • Wild Cherry Lip Balm
 • All weather – SPF15 Lip Balm
 • Conditioning Lip Scrub
 • Overnight Intensive Lip Treatment

Behoorlijk wat keus! Ik ken weinig andere merken die zoveel keus hebben in smaakjes. Als je wilt kun je voor elke dag van de week een andere lippenbalsem kopen, haha!

Burt's Bees lippenbalsem pomegranate peppermint review ervaring Eline van der Woude Sander van der Woude Wood and Gems pepermunt

Milieuvriendelijk

Burt's Bees Lip Balm Beeswax Lippenbalsem blik blikje recyclen 100% natuurlijk review ervaring Wood & Gems

Als ik dan toch een kritiekpuntje mag hebben op de Burt’s Bees lippenbalsems, is het dat de  verpakking nou niet echt heel milieuvriendelijk is. Zover ik kan zien is het gewoon hard plastic.

Vind je dit nou belangrijk dan kun je overstappen op de ‘Burt’s Bees Beeswax Lip Balm’ die in een blikje zit, net zoals de natuurlijke We Love The Planet deodorant die ik eerder reviewde. Blik is in Nederland het materiaal wat het beste valt te recyclen. Top!

Nieuw: Vegan lippenbalsem van Kneipp!

Daarnaast is het gebruik van bijenwas niet vegan. Vind je dat belangrijk dan kun je Burt’s Bees beter niet gebruiken. Zelf denk ik dat bijenwas wel prima is, want het is een restproduct van honing, en anders wordt het toch weggegooid. Maar goed, dat is gewoon een aanname en zou ik moeten onderzoeken. Vegans vinden het belangrijk om uberhaubt geen honing te gebruiken. Je kan meer hierover lezen in dit artikel van de website Veganchallenge.nl.
Zelf ben ik nog niet zo bezig met veganistisch leven. Misschien gaan we ons daar in de toekomst wat meer op focussen.

Maar goed, ben jij wel vegan? Dan heb ik goed nieuws voor je: na alle commotie over schadelijke ingrediënten in lippenbalsems heeft ook Kneipp recent een natuurlijke lippenbalsem uitgebracht. Deze bevat de plantaardige candelilla wax (gewonnen uit de candelilla-struik) in plaats van bijenwas. Ik heb hem zelf nog niet kunnen uittesten, maar weet dat ‘ie er is, en wel in 4 verschillende smaakjes: Almond Candelilla, Cupacu Vanilla, Elderberry Sheabutter en Watermint Aloë Vera. Ik krijg bij deze namen niet meteen een heel duidelijk idee van hoe dat dan ruikt en proeft.. maar het is het proberen waard 😉 Ook deze Kneipp Lipcare lippenbalsems zijn te koop bij de meeste drogisterijen. Deze zijn wel weer nog een stukje duurder: tussen de €3,59 (online) en de €5,99 bij de Etos en Kruidvat. Dat vind ik prijzig voor een lippenbalsem. Wel ziet deze verpakking er veel mooier uit, en is de verpakking ook eco friendly! Top!

Kneipp Lipcare Almond Candelilla, Cupacu Vanilla, Elderberry Sheabutter en Watermint Aloë Vera natuurlijke lippenbalsem vegan

Probeer het uit!

Burt’s Bees & Kneipp zijn de twee merken die ik ken die lippenbalsems produceren die én natuurlijk zijn én die je zo bij je plaatselijke drogisterij kunt kopen. Super handig en fijn! Ik zou zeggen: probeer ze gewoon lekker uit. Ik denk echt dat je er blij mee zult zijn. En heb je nog een ander merk natuurlijke lippenbalsem gevonden? Laat het dan ook even weten in een reactie hieronder, we zijn altijd benieuwd!